Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiodinsdag, 25 mei 2004

Taxibedrijven raken werk kwijt door schrappen taxivervoer uit ziekenfonds
Taxi begint ziekenhuispendel

Burgum – Taxibedrijven dreigen een groot deel van hun klandizie kwijt te raken nu taxiritten naar het ziekenhuis niet meer worden vergoed door het ziekenfonds. De vervoerders zoeken naarstig naar oplossingen om de klandizie te behouden. De Taxicentrale van Burgum-Drachten zet een ziekenhuispendel op.

De Taxicentrale van Burgum-Drachten-Leeuwarden en Drachten start met een ziekenhuispendeldienst. Voor 20 procent van het normale tarief kunnen patiënten uit de gemeenten Tytsjerksteradiel, Smallingerland en Drachten eens per uur naar het MCL in Leeuwarden of naar Nij Smellinghe in Drachten. Iedere twee uur gaat er een pendelbus naar het AZG en het Martiniziekenhuis in Groningen. De vertrektijden worden aangepast aan de behandeltijden van de cliënten.
Het bedrijf heeft het initiatief genomen omdat per 1 juni het taxivervoer uit het ziekenfondspakket wordt geschrapt. Voor het taxibedrijf betekent dit minder werk. ,,Tussen de spits hebben we minder ritten, terwijl we de chauffeurs wel moeten uitbetalen’’, aldus directeur L. Wolters. ,,Met deze dienst dienen we het algemeen en ons eigen belang.’’ Momenteel brengt het bedrijf 250 tot 300 mensen van en naar het ziekenhuis. ,,Een aantal mensen zal nu hun familie vragen. Maar we hopen toch 200 klanten te houden op deze manier.’’
Wolters wil het vervoer kostendekkend maken door het aanbieden van groepsvervoer. Voorheen werden de ziekenhuispatiënten vaak alleen vervoerd.
Taxibedrijf Oenema uit Heerenveen heeft nog geen plannen gemaakt om het verlies aan klandizie op te vangen. ,,Het ziekenvervoer maakt ongeveer 10 procent van onze ritten uit. Dat is zeker een substantieel deel. We moeten echter afwachten wat we in de praktijk verliezen. Als blijkt dat mensen inderdaad moeite hebben om in het ziekenhuis te komen, gaan wij misschien ook zo’n ziekenhuispendel opzetten’’, aldus manager T. de Jong. Taxibedrijf Reidsma uit Lemmer weet nog niet precies wat de bezuinigingsmaatregelen gaan betekenen voor de bedrijfsomzet. Het ziekenvervoer maakt ongeveer 30 procent uit van de werkzaamheden.

Hardheidsclausule

Het bedrijf denkt echter een groot deel van deze klanten te behouden vanwege de hardheidsclausule. Visueel gehandicapten, mensen die een chemokuur of nierdialyse moeten ondergaan en degenen die in een rolstoel zitten krijgen nog wel vergoed. De precieze invulling van deze hardheidsclausule is echter nog niet bekend. ,,Houdt iemand die nog voor 10 procent kan zien nog recht op taxivervoer of niet? Deze zaken moeten nog landelijk worden geregeld’’, aldus J. van Brouwershaven van zorgverzekeraar De Friesland. In 2003 vergoedde de zorgverzekeraar voor 6,4 miljoen euro aan taxiritten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties