Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportdinsdag, 25 mei 2004

Remmende voorsprong

Patrick Kluivert

Als pupil en junior binnen de jeugdopleiding van Ajax was Patje zijn leeftijdgenoten steeds een paar jaar vooruit: twee keer zo lange benen met stereo Suri-swing in de heupen, twee keer zo krachtige torso - je zou haast denken dat moeder Lidwina met zijn leeftijd had gesjoemeld - en een twee keer zo brutaal-vrolijke kop. Die hij als geen ander wist leeg te maken - hét kenmerk van de meedogenloze afmaker - om mee te scoren. Niet nadenken: springen, zweven en knikken.
Qua ontwikkeling dus een hardloper, met als hoogtepunt de Champions League-finale (1995) tegen AC Milan. Als achttienjarige de winnende 1-0 scoren in een beslissende toernooiwedstrijd: volgens de definitie van Ruud Gullit ben je dan een legende. Maar wil Patrick Kluivert een onsterfelijke legende worden, dan moet hij met Oranje wereldkampioen worden. Of Europees kampioen, ook goed. Maar dan wel met hemzelf in een hoofdrol, desnoods pas vanaf de tweede wedstrijd. Dat is eerder gedaan.
Patricks karakter is dubbel zo onstuimig als zijn leeftijdgenoten. Als jeugdspeler kwam hij daar, met pedagoog Louis van Gaal als beschermengel, mee weg, maar als senior lijkt de onbeheersbare impulsiviteit, in combinatie met de miljoenen euro’s, een blokkade naar eeuwige roem. Daar komt bij dat de nonchalance in zijn spel nooit ver weg is, alsof hij er op vertrouwt dat die voorsprong van een paar jaar er nog steeds is. En behalve de 40 doelpunten in 75 interlands - een magistraal record - denk je bij Kluivert ook aan dat auto-ongeluk. En aan disco en seks.
Kluivert de doodloper? Of is het de wet van de remmende voorsprong? Jaren de beste zijn en je dan - al dan niet bewust - door de concurrentie laten inhalen? Niet zo’n gekke gedachte als je bedenkt dat Van Nistelrooij een laatbloeier is.
Tot op de dag even oud zijn de beide spitsen, en toch vindt een wisseling van de wacht plaats. Het volk wil niet meer de circulatiesubtiliteiten van de oude garde, maar de naar voren denkende Sneijder, met Ruud, de power uit Manchester, als speerpunt. In Barcelona heeft voorzitter Laporte al op de witte zakdoekjes voor Patrick geanticipeerd door een oriënterend gesprek met Van Nistelrooijs zaakwaarnemer aan te gaan.
Nostalgisch als we zijn doet het ons terugverlangen naar de onschuldige Kluivert die in Wenen jankend van geluk de cup met de grote oren op zijn voorhoofd liet rusten.
Hebben we je zo genoeg getergd, Patrick, en pak je eindelijk de rol van serieuze senior? Kom uit die disco en word een onsterfelijke legende. Het kan nog, je bent pas 27. Nee, je bent ál 27!
‘Mannen in Oranje’ wordt verzorgd door Mik Schots & Jan Luitzen, onder meer auteurs van Tovenaars in Oranje (Bruna, 2004)

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties