Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Sportmaandag, 9 februari 2004

Swingend Heerenveen danst naar de pijpen van NAC
Heerenveen – Er sprak ongeloof uit de ogen van de spelers van SC Heerenveen en NAC Breda. Ze konden het allemaal na afloop nog niet zo goed bevatten.
BERT KALTEREN
In een wedstrijd waarin de formatie van trainer Foppe de Haan swingend begon en bij rust een veilige 3-1 voorsprong leek te hebben opgebouwd, danste de thuisclub na de pauze naar de pijpen van de Bredase ploeg. Het eind van het liedje was dat Heerenveen in eigen huis zelfs met lege handen stond.

Heerenveen – NAC 3-4

,,Onvoorstelbaar’’, stamelde Csaba Fehér. De Hongaarse middenvelder was verantwoordelijk voor de wederopstanding van de Brabantse ploeg die zonder al te grote ambities leek afgereisd naar Fryslân. De bekerstunt tegen PSV had zijn tol geëist in het Bredase kamp waar Mark Schenning, Tamäs Petö, Ali Bousabon, Johan Elmander (geblesseerd) en Orlando Engelaar (geschorst) ontbraken, maar waar Fehér na rust als ‘aanvoerder’ opstond.
,,Op zo’n manier heb ik nog nooit verloren. Zeker niet thuis’’, zei De Haan. De Nesser neemt na dit seizoen afscheid als oefenmeester van Heerenveen, maar had deze gifbeker in zijn laatste jaar als trainer graag aan zich voorbij willen laten gaan. Dat mocht niet zo zijn en dus droeg De Haan de tegenslag manmoedig. ,,We kunnen beter niet spelen dan wel spelen, want dan staan we er beter voor. Ik vond het een vervelende avond.’’
En dat terwijl het vertrouwen vooraf nog zo groot was geweest. Organisatorisch stond het als een huis en met Gerald Sibon erbij kon het gewoon niet misgaan. Dat werd de eerste helft ook nog eens onderstreept door het wedstrijdverloop, waarin de Bredase ploeg van Ton Lokhoff vrijwillig achteruit ging. Heerenveen leidde de dans, swingde als in haar beste jaren, al maakte de ploeg toen ook al de fout om met te veel mensen voor de bal te spelen.
Dat bleek al bij enkele Bredase plaagstootjes en de gelijkmaker van de immer sluwe Henk Vos, waarbij Sibon een hoekschop met het hoofd onvoldoende wegwerkte. Het werd de lange aanvaller niet aangerekend, omdat hij vlak voor rust een belangrijk aandeel had bij de 2 en 3-1, nadat Stefan Selakovic na een kwartier spelen uit een voorzet van Mika Väyrynen de openingstreffer tegen het dak van het doel had geschoten.
Nadat Sibon doelman Gábor Babos koppend in de problemen had gebracht gaf Richard Knopper van dichtbij het laatste tikje en vlak daarop schoot de aanvaller zelf van 25 meter afstand, via het been van Nebosja Gudelj, zijn honderdste doelpunt in het betaald voetbal tegen de touwen. Na 45 minuten leek er dan ook geen vuiltje aan de lucht, maar dat veranderde vlak na de pauze. Erik Edman bracht Fehér ten koste van een overtreding tot staan, waarna Anouar Diba de vrije trap in de door doelman Hans Vonk veel te vrijgelaten korte hoek deponeerde, 3-2.
,,Een fout van Vonk’’, vond De Haan. Maar wel één met verstrekkende gevolgen, want na de Bredase aansluitingstreffer waren de Friezen de weg kwijt. ,,Daardoor waren we aangeslagen en hielden we op met voetballen. We wilden wel wat forceren maar ieder voor zich en niet met z’n allen. Zodoende liepen we achter de feiten aan’’, aldus De Haan.
De veel geprezen organisatie bleek kwetsbaar, omdat Radomski (in het centrum) en Edman (op links) te diep speelden en op het middenveld ook Väyrynen te ver naar voren speelde. ,,We verdedigden op zich heel matig. Heel onvolwassen’’, vond De Haan. Daardoor konden de Bredase middenvelders naar hartelust penetreren in de Friese defensie. Dat gold met name voor Fehér, die eerst nog wel geel kreeg voor een schwalbe. De Hongaarse middenvelder legde bij de Friezen de vinger op de zere plek en maakte uiteindelijk het verschil.
Fehér rondde voorbereidend werk van Diba bekwaam af (3-3), waarbij Radomski en bewaker Väyrynen in geen velden of wegen te bekennen waren. In de 83ste minuut hetzelfde scenario met Stefano Seedorf als aangever, waarna Fehér door een overtreding van Edman in het strafschopgebied tot staan werd gebracht. De Zweed kreeg zijn tweede gele kaart en moest vertrekken en Vos velde vanaf elf meter het vonnis over de wankelende Friese ploeg, 3-4.
,,Dit zijn beginnersfouten. Als je ziet dat Fehér vier of vijf keer zomaar vrij op mag komen’’, vond een ontroostbare Edman. ,,En volgens mij pakte ik hem buiten de lijnen en was het geen strafschop.’’ In het Bredase kamp vonden ze dat ze al eerder recht hadden gehad op die strafschop, die uiteindelijk de wedstrijd helemaal op zijn kop zou zetten. ,,De spelers kunnen elkaar niets verwijten, maar als we echt als een team hadden gespeeld was het beter gegaan. Ze willen allemaal te graag, maar ze moeten hun verantwoordelijkheden nemen’’, vond De Haan.
Ook Sibon had er geen woorden voor. ,,Een wanprestatie’’, zei de aanvaller die na ruim een uur werd afgelost door Georgios Samaras. De Griek, spelend vanaf de linkerkant, kon geen potten breken en kon opnieuw niet aantonen een toegevoegde waarde te zijn. ,,De tweede helft was gewoon heel slecht. Daarin hebben we alles weggegeven. Een stukje onvolwassenheid. Als het niet loopt moet je anders gaan spelen en iets aan het team veranderen. Dat hebben we niet helemaal goed gedaan’’, vond Sibon. Zijn honderdste treffer in het betaald voetbal ten spijt. ,,Maar ik had liever drie punten gepakt.’’
SC Heerenveen - NAC 3-4 (3-1). 15. Selakovic 1-0, 27. Vos 1-1, 38. Knopper 2-1, 42. Sibon 3-1, 47. Diba 3-2, 73. Féher 3-3, 83. Vos 3-4 (strafschop). Scheidsrechter: Wiedemeijer. Toeschouwers: 15.500. Rode kaart: 83. Edman (Heerenveen/2 x geel). Gele kaarten: Radomski (SC Heerenveen), Féher, Boukhari, Seedorf, Barakat (NAC).
SC Heerenveen: Vonk; Haarala, Hansson, Radomski en Edman; Vayrynen, Berg Hestad en De Lange; Selakovic (78. Correia), Sibon (67. Samaras) en Knopper.
NAC Breda: Babos; Barakat, Penders, Kerstens en Gudelj; Diba (87. Elmander), Feher, Seedorf en Risamasu; Vos en Boukhari.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties