Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Sportmaandag, 9 februari 2004

Drachtster Boys wint spectaculair duel van Zwaluwen
Leeuwarden - Waar een aansluittreffer al niet goed voor is. Nadat Drachtster Boys vroeg in de tweede helft de marge op twee treffers bracht leek de wedstrijd zaterdag tegen Leeuwarder Zwaluwen gelopen. Maar middenvelder Jan van der Wal stak zijn ploeg een hard onder de riem en de thuisploeg hervond zich. Toch bleef er slechts een mand vol zure appels over.
SIKKO BRUINSMA
Het was flink balen voor de mannen van trainer Hans de Jong. Leeuwarder Zwaluwen werkte een vlak na de pauze opgelopen 0-2 achterstand weg waarbij de amusementswaarde van de wedstrijd fors werd opgekrikt. De thuisclub speelde vervolgens vol op de winst, kreeg een paar uitstekende kansen, maar ging in blessuretijd toch nog de bietenbrug op.

Zwaluwen - Drachtster Boys 2-3

Dat was toch een lelijke domper voor de Leeuwarder formatie, die in de strijd om ‘best of the rest’ achter het ongenaakbare ONS Sneek de Drachtster ploeg van trainer Wieb Rodenhuis moest voor laten gaan.
Daarmee is niet gezegd dat de winst van Drachtster Boys zaterdag onverdiend was. De gasten lieten met name in de eerste helft zien klaar te zijn voor het vervolg van de competitie. Drachtster Boys was steeds een stapje eerder bij de bal, liep de tegenstander ook regelmatig van diezelfde bal af, combineerde uitstekend, maar nam niet genoeg afstand.
Al vroeg in dat eerste bedrijf kwam Drachtster Boys op voorsprong. De op de linkerflank sterk spelende Hung Pham pikte een hoekschop van Remy Tjassing op en schoot de bal uitglijdend en al het doel in, 0-1. De manier waarop Pham de bal opving zette kwaad bloed bij Leeuwarder Zwaluwen. ,,Het was gewoon een dikke handsbal’’, oordeelde Leeuwarder Zwaluwen-doelman Frans Hettema. Maar scheidsrechter Van Beelen uit Makkum wees naar de middenstip en vanaf dat moment dicteerde Drachtster Boys de pot.
De gasten voerden de druk langzaam maar zeker op, ook al omdat de wind een ware plaaggeest was voor de verdedigingsveste van Leeuwarder Zwaluwen. Opgeruimde ballen kwamen vaak met dezelfde snelheid weer terug. Drachtster Boys had deze ‘mazzel’ echter helemaal niet nodig, want het was op eigen kracht goed genoeg om voor gevaar te zorgen. Zo eindigde een vloeiende combinatie tussen Remy Tjassing en Jurian Zwarts net niet in een treffer en kopte Jan Harm Schippers een voorzet van Hung Pham in de handen van doelman Marten van der Kamp.
Daarenboven waren er individuele acties van Zwarts en Pham. Laatstgenoemde zou op momenten wel wat meer egoïsme kunnen gebruiken. Trainer Wieb Rodenhuis keek terug. ,,Qua positiespel waren wij in de eerste helft veel beter, maar we hebben te weinig momenten gehad om de wedstrijd op slot te draaien. Na de rust anticipeerden we niet goed op het opportunisme van Leeuwarder Zwaluwen.’’
Nog voor het zover was, kwam Drachtster Boys op 0-2. Uit een hoekschop van Remy Tjassing prikte Johan Hoekstra raak. Dat was een gevoelige tik voor de Leeuwarders, maar het verdriet vond al snel zijn grens. Een hoekschop van Richard van Gelderen werd afgeslagen, maar niet ver genoeg. Van Gelderen kreeg de bal terug en uit zijn voorzet scoorde Jan van der Wal de aansluitingstreffer. Er volgde een uiterst boeiend duel.
Leeuwarder Zwaluwen had in de rust plannen gemaakt, vertelde Frans Hettema. ,,We hebben in de rust tegen elkaar gezegd, we pakken ze. Toen de 1-2 een feit was voelden we ook dat het kon, de wil om te winnen straalde er vanaf. En dat moest ook wel, want dat waren we aan onze stand verplicht.’’
Vlak na het doelpunt van Leeuwarder Zwaluwen liet Jan Harm Schippers aan de andere kant uitbreiding van de score liggen. De gelijkmaker kwam van de voet van Richard van Gelderen. Een door hem genomen hoekschop verraste alles en iedereen en zeilde met een geweldige curve rechtstreeks het doel in achter Van der Kamp, 2-2.
Het paste uitstekend in een wedstrijd waarin van alles gebeurde. Leeuwarder Zwaluwen tekende nu voor de regie en kreeg gelegenheid genoeg om op voorsprong te komen. Maar Raymond Bricon en Mark Kleefstra faalden in de afwerking. En dus bleef er altijd de mogelijkheid dat Drachtster Boys alsnog zou toeslaan. Dat gebeurde in blessuretijd.

‘Een ramp’

De ingevallen Richard van der Wal liet een voorzet los richting Tjassing, maar die kon er niet mee uit de voeten. Jan Harm Schippers echter wel! Met een droge knal zadelde hij Leeuwarder Zwaluwen op met een kater van omvang, 2-3. ,,Ik vind dit echt een ramp’’, baalde Hettema. ,,We konden erop en erover, maar dat gebeurde niet. En dan krijg je dit. Wat is dit zuur. Maar we moeten scherp blijven, het seizoen is nog niet voorbij. Een periode pakken zit er nog steeds in.’’
Drachtster Boys is door de winst opgeklommen naar de tweede plaats, achter ONS Sneek. Bovendien heeft de ploeg nu de beste papieren in de tweede periode. Wieb Rodenhuis, volgend seizoen aan de slag bij hoofdklasser VVOG, droomt stiekem van een mooi afscheid.
,,Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, afscheid met promotie. We groeien langzaam toe naar een situatie dat we weer kunnen promoveren. Er staat weer iets op het veld. Deze winst komt daarbij goed van pas. Een gelijkspel had gekund, dan waren we mooi bij elkaar in het spoor gebleven. Maar eerlijk gezegd vond ik dit de beste oplossing.’’
Leeuwarder Zwaluwen - Drachtster Boys 2-3 (0-1). 7. Hung Pham 0-1, 52. Johan Hoekstra 0-2, 59. Jan van der Wal 1-2, 77. Richard van Gelderen 2-2, 93. Jan Harm Schippers 2-3. Scheidsrechter: P. van Beelen (Makkum). Gele kaarten: Johan Hoekstra en Remy Tjassing (Drachtster Boys).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties