Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Sportmaandag, 9 februari 2004

Noordelijk talentcentrum zoekt nog trainers en zwemmers
Drachten – Het is november 2002. Een tijd waarin drie ambitieuze mannen een al even ambitieus plan voor ogen hebben.
GERARD BOS
Ger-rit Smit, Ekke Bos en Albert Berg-man, voorzitters van respectievelijk de zwemkringen Friesland, Drenthe en Groningen tekenden destijds een convenant voor het realiseren van een talentcentrum voor jeugdige zwemmers in het Noorden. Eentje die talenten klaar moet stomen voor de nationale zwemselecties. De financiën zijn echter nog niet helemaal rond en de invulling van trainers en zwemmers is ook nog niet voltooid. Dat terwijl de openingsdatum van 10 april met rasse schreden nadert.
Toch kan het dus dat niet alle zaken voor opening van het talentcentrum al helemaal zijn afgerond. Gek, want de openingsdatum is volgens voorzitter Smit van zwemkring Friesland wel degelijk een definitieve. Maar hij bevestigt dat aan een drietal aspecten nog gewerkt wordt. Het gaat daarbij om de invulling van de trainersstaf van het talentcentrum, de selectie van de zwemmers en de subsidies.
Het was en is de bedoeling dat elke zwemkring één trainer levert. Zwemkring Friesland heeft nog altijd geen afgevaardigde trainer bekend gemaakt. Smit haalt er zijn schouders voor op: ,,Trainers nodig je uit om te praten. Dan kan alles snel geregeld zijn. Dat geldt ook voor de selectie van zwemmers.”
Wat de Friese trainer betreft, is de verwachting dat de keus valt op Kees Robbertsen (DZPC) of Harry Koek (Orca). Smit laat zich niet uit over trainers of zwemmers. De inbreng van de Friese clubs zal naar verwachting redelijk groot zijn. ,,Uit een eerste inventarisatie na het NK van vorig jaar bleek dat er ruim honderd jeugdzwemmers in aanmerking zouden kunnen komen. Veertig daarvan kwamen uit het Friese zwemmen, veertig uit het Groningen en de rest kwam uit Drenthe”, legt Smit uit.
Namens de Friese clubs lijken talentvolle zwemsters als Caroline Stuut, Lia Dekker, Margriet Zwanenburg, Elsa de Groot en Esther de Boer zeker van selectie. Dat geldt eveneens voor jongens als Dennis Mooij, Arjen van der Meulen, Willem Jan van de Vegte, Robin Calsbeek en Jurjen Smits.
De bedoeling was in het begin dat de drie provinciebesturen door middel van subsidies het project financieel zouden steunen. De medewerking van de provincies op het financiële vlak bleef echter uit, slechts de zwemkring Groningen heeft voor twee jaar een subsidie gekregen van rond de 7000 euro. De provincie Fryslân liet de zwemkring Friesland echter in de kou staan en besloot geen subsidie toe te kennen. ,,En in Drenthe is de zwemkring nog in gevecht met de provincie over geld”, weet Smit.
Lichtpuntje in de moeizame vorderingen, is de erkenning als ta-lentcentrum sinds 1 januari dit jaar door de OSNN, Olympisch Steunpunt Noord Nederland. Hierdoor heeft het talentcentrum de be-schikking over extra faciliteiten en worden diverse onkosten vergoed.
De voorzitter gaat er nog steeds van uit dat de opening op tijd plaats zal vinden. In elk geval is het de bedoeling dat er in elk van de drie deelnemende zwemkringen een zwembad in de eigen regio wordt aangewezen voor de zwemmers van een betreffende zwemkring. In Drenthe gaat het waarschijnlijk om Emmen of Hoogeveen, in Groningen om Stadskanaal en voor Fryslân blijft het De Welle in Drachten. Net zoals oorspronkelijk de bedoeling was, zal De Welle in het Noorden als centrale locatie dienst doen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties