Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiomaandag, 9 februari 2004

Afzetting weg Harlingen-Zurich is soms ‘levensgevaarlijk’
Verkeer regelen in weer en wind
bauke boersma
Harlingen – ,,De eigen veiligheid staat voorop’’, zegt de verkeersregelaar. ,,Ik neem geen overbodige risico’s.’’ En dus springt hij niet zomaar de weg op als in de verte een rood bestelbusje nadert. Achter het stuur zit een vrouw. De bestuurster is duidelijk niet van plan af te remmen. Ze negeert het stopbord dat op de weg staat en knalt de voor haar afgesloten ventweg op. ,,Kijk, dat bedoel ik nou’’, zegt de verkeersregelaar, ,,levensgevaarlijk.’’ Het busje verdwijnt in de richting van de Afsluitdijk.
Het is zaterdagmiddag, rond de klok van één uur. De verkeersregelaar, ingehuurd door aannemer Krans, doet zijn werk halverwege de N31, het weggedeelte tussen Harlingen en Zurich. De weg, die straks zal worden verdubbeld, is afgezet door Rijkswaterstaat in verband met werkzaamheden. Medewerkers van de dienst meten het wegprofiel en nemen asfaltmonsters.
Het verkeer in de richting van de Afsluitdijk wordt omgeleid via Witmarsum. Het verkeer in de richting van Harlingen kan de ventweg nemen. Hoewel de afzetting vooraf is aangekondigd en overal opzichtige gele borden staan, zijn er altijd automobilisten die van niets weten. Het gros accepteert de omleiding gelaten, vertelt de verkeersregelaar. Maar er worden ook altijd mensen boos. ,,Vanmorgen gooide iemand uit woede een afzettingsbord om. Hij was boos omdat hij een paar kilometer moest omrijden. Tja, ik kan er ook niets aan doen en probeer altijd rustig te blijven.’’
Krans heeft op drie plaatsen verkeersregelaars neergezet. In Harlingen bij het begin van de N31, halverwege de weg bij de afslag Kimswerderlaan en bij Zurich. De regelaars zijn dankzij de bekende oranje hesjes goed herkenbaar. Het is vanwege het weer geen dag om uren langs de weg te staan, zeker niet langs déze weg. De N31 ligt immers pal achter de Waddenzeedijk. Wind en regen hebben er vrij spel. ,,Maar dat hoort er kennelijk bij’’, zegt de verkleumde regelaar.
Tot grote opstoppingen leidt de afzetting niet. Wel tot enige vertraging. De N31 werd gistermiddag omstreeks 17.00 uur weer vrijgegeven.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties