Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkmaandag, 9 februari 2004

Zaterdag in ‘Fenix’ in Leeuwarden
Ambtsdragersconferentie dit jaar in nieuw jasje
Leeuwarden – ‘De kerk als herberg of als ziekenhuis’. Dat is het thema van de jaarlijkse Friese ambtsdragersconferentie, die aanstaande zaterdag, 14 februari, wordt gehouden. Een maand vroeger dan andere jaren, en dat is met opzet, vertelt A. Ploegstra van het organiserende comité. ,,In maart begint het te kriebelen bij veel mensen. Dan willen ze de tuin in of het land op. Vandaar dat we de bijeenkomst veel eerder houden.”
Een tweede verandering is dat de conferentie niet meer een hele dag duurt, maar alleen de ochtend. ,,Daar kwamen toch veel opmerkingen over, dat het allemaal te lang duurde. Vandaar dat we het nu in een nieuw jasje hebben gestoken.”
In plaats van een spreker ’s ochtends en een spreker ’s middags, met een broodmaaltijd tussendoor, is nu gekozen voor twee sprekers ’s ochtends die elk niet meer dan een kwartier aan het woord zullen zijn. Ook de samenzang is minder uitgebreid. Nieuw is dat er een forumdiscussie over het thema gehouden wordt, onder leiding van ds A.J.J. van Vliet.
Het comité koos als eerste spreker voor de emeritus predikant dr R. Fernhout uit Daarle, die vorig jaar in Geandewei een prikkelend artikel schreef onder de titel ‘Zijn wij straks een belijdende kerk?’ Fernhout was wetenschappelijk medewerker aan de theologische faculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Als tweede spreker is de (eveneens gereformeerde) ds H.F. de Vries uit Ternaard bereid gevonden om in te gaan op het thema. ,,Sommige mensen zien de kerk het liefst als herberg, waar iedereen welkom is”, legt Ploegstra het thema uit. ,,Andere mensen zien de kerk meer als ziekenhuis, waar je komt omdat je een Heelmeester nodig hebt. Daar gaat de bijeenkomst over: hoe willen we dat de Protestantse Kerk in Nederland, die op 1 mei ontstaat en waar we van harte in meegaan, er uit zal zien? Een zeer actueel thema, lijkt ons.”
De Friese ambtsdragersconferentie kent een lange traditie. De eerste werd in 1917 gehouden in Sneek, toen nog voor gereformeerde ouderlingen, diakenen en predikanten. Sinds vorig jaar is het een bijeenkomst waar ook hervormden voluit welkom zijn. Alle uitnodigingen zijn verspreid door het Regionaal Dienstencentrum van de Samen-op-Wegkerken. Ploegstra hoopt op zo’n honderd belangstellenden.
De ambtsdragersconferentie wordt gehouden in de Fenix in Leeuwarden. Aanvang: 10.00 uur. De sluiting is rond 12.15 uur met een meditatief moment.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties