Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Bijschriftmaandag, 9 februari 2004

Een kleurrijke boog
De ons helaas te vroeg ontvallen Okke Jager zei vroeger dikwijls tegen zijn kinderen: ‘Als we de regenboog zien, dan trakteer ik.’
En God zeide tot Noach: ‘De boog in de wolken is het teken van het verbond, dat Ik heb opgericht tussen Mij en al wat op de aarde leeft’
Genesis 9: 17
De ons helaas te vroeg ontvallen Okke Jager zei vroeger dikwijls tegen zijn kinderen: ‘Als we de regenboog zien, dan trakteer ik.’ Op die manier bleef het feestelijke moment bij de kinderen wel goed bewaard in hun geheugen. Het verschijnen van de regenboog aan de hemel was een heerlijke traktatie waard!
De regenboog is een gewoon natuurverschijnsel, maar daarom mogen wij mensen, die daar verwonderd naar kijken, daarin nog wel een diepere dimensie zien. De regenboog verschijnt, wanneer zon en regenwolken tegelijk zichtbaar zijn. De boog is het product van het samenspel van regen en zonneschijn. De regenboog is een teken, dat de wolken met de regen niet het allesbeheersend element vormen.
De regenboog geeft een gevoel van weidsheid: de boog gaat van horizon tot horizon, verbindt de ene helft van de wereld met de andere helft; de boog is een brug, ook van God naar de mensen. En dan is er het wonder van de veelkleurigheid: alle kleuren van de schepping zijn in de boog vertegenwoordigd. Zijn wij grijs en angstig? Bang voor veelkleurigheid, voor een rijk geschakeerde samenleving? Grijs en angstig: zo zag de wereld er uit in Noachs tijd, vooral toen de grauwe watervloed alles grijs had gemaakt.
Maar God laat zijn schepping niet zwemmen. God blijft de aarde trouw! Die trouw wordt uiteindelijk zichtbaar in die wonderlijke prachtige regenboog. Die boog staat er tegen de regen, tegen de wolken, tegen de vloed, tegen de ondergang. Wie de boog ziet, mag de zon in het water zien schijnen!
Kleurrijke God, die ons op prachtige kleuren trakteert,
wij danken U voor de zon en de wolken,
voor de regen en de regenboog,
laten uw kleuren onze angsten verdrijven.
Thijs Weerstra
Uit: ‘Lichtinval’, Kok Kampen

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties