Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiovrijdag, 6 februari 2004

Raad voor de Wadden geeft advies
‘Ontmantel de mechanische kokkelvisserij’

Leeuwarden – Alle schepen voor mechanische kokkelvisserij moeten worden ontmanteld, zodat ze wereldwijd niet meer inzetbaar zijn. Dat staat in het advies van de Raad voor de Wadden aan minister Veerman van Landbouw.

De minister moet van de Raad de mechanische kokkelvisserij beëindigen en een saneringsregeling opstellen. Uitgangspunt daarbij moet zijn dat de schepen onbruikbaar worden gemaakt.
Voor de mosselvisserij ziet de Raad wel ruimte in de Waddenzee. De minister krijgt voor deze sector het advies ,,zo veel mogelijk’’ zekerheid te bieden.
De aanbevelingen van de Raad voor de Wadden staan in het advies Duurzaam duurt het langst-II . De raad, waarvan burgemeester Cazemier van Dongeradeel voorzitter is, heeft voor minister Veerman het onderzoeksrapport EVA-II geanalyseerd en vertaald in plannen voor de toekomst. Veerman mag de mening van zijn adviseurs terzijde leggen, maar de kans is groot dat hij de aanbevelingen overneemt.

Stofzuigers

Het is vooral de manier waarop de kokkelvisserij momenteel te werk gaat, die de adviesraad niet aanstaat. Met ‘grote stofzuigers’ worden de kokkels van de zeebodem geplukt, waarbij de grond grondig beroerd en geschaad wordt.
De handmatige kokkelvisserij mag van de raad wel uitgebreid worden, maar alleen als er genoeg voedsel overblijft voor de wadvogels. Nieuwe, milieuvriendelijke manieren om de kokkels te oogsten, moeten wat de adviesraad betreft worden getoetst aan het toekomstige beleid.
Dat beleid moet wat de raad betreft meteen voor ,,tien tot vijftien jaar’’ worden vastgesteld, zodat de mosselvissers weten waar ze aan toe zijn. Ze krijgen zo de kans om binnen de nieuwe spelregels van voedselreservering voor de vogels te investeren in duurzaamheid. Ook moet het ministerie van Landbouw meer dan de afgelopen jaren de touwtjes in handen nemen. De visserijsector en de natuurbeschermingsorganisaties zijn dan alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid.
De kokkelvisserij heeft volgens cijfers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) een economische waarde van ongeveer 16 miljoen euro. In de Duitse en Deense wadden is volgens de adviesraad de mechanische kokkelvisserij al verboden.

Verwacht

ODUS, de brancheorganisatie van de schelpdiervissers zegt in een reactie het advies van de Raad van de Wadden wel verwacht te hebben. ,,Ook wij weten dat de mechanische methode niet meer kan”, zegt voorzitter T. Verbree.
Hij is blij dat de raad aandringt op een beleid voor langere tijd. ,,Beleidsinnovatie en technische innovatie zijn niet los te zien van elkaar”, aldus Verbree. ,,We hebben vaste regels nodig om investeringen te kunnen doen.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties