Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiovrijdag, 6 februari 2004

‘Aanpak dierziekten moet heel anders’
Leeuwarden – De Nederlandse overheid moet de aanpak van besmettelijke dierziekten drastisch veranderen. Het massaal doden van gezonde dieren kan op weinig steun van de samenleving rekenen en moet daarom voortaan achterwege blijven. Dit stellen de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) en de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) in het advies Dierziektebeleid met draagvlak dat zij vandaag aanbieden aan minister Veerman van Landbouw.
De adviesraden pleitten voor het vaccineren van gezonde dieren bij het uitbreken van ziekten als vogelpest, mond- en klauwzeer en varkenspest. Vaccinatie kan de massale ruiming van dieren voorkomen. In Fryslân werden in het voorjaar van 2001 duizenden koeien en schapen in de omgeving van Anjum en Ee geruimd na het uitbreken van de mkz.
De adviesraden realiseren zich dat de overheid bij de dierziektenbestrijding klem zit tussen wat de regels voorschrijven en wat de bevolking wil. De Europese Unie heeft de regels voor preventief vaccineren van dieren weliswaar verruimd, maar de beleidswijziging geeft nog onvoldoende ruimte voor de op export gerichte Nederlandse veehouderij.
De spanning tussen het non-vaccinatiebeleid van de Europese Unie en het verzet van het publiek tegen massale ruimingen kan worden verminderd als de afzet van producten van gevaccineerde dieren onder dezelfde voorwaarden mogelijk wordt als die van gezonde dieren, aldus de Raad voor het Landelijk Gebied en de Raad voor Dieraangelegenheden. De beide adviesraden stellen verder dat Nederland zich sterk moet maken in Europa om het huidige vaccinatieverbod op te heffen.
De adviesraden vinden daarnaast dat er veel minder met landbouwdieren moet worden gesleept. De veetransporten verhogen de risico’s van een snelle verspreiding van een ziekte. Het standpunt van de raden sluit aan bij de opvattingen van CDA-Europarlementariër A.J. Maat. Hij maakt zich al jaren zorgen over de grensoverschrijdende dierbewegingen in Europa.
Volgens de adviesraden hebben de uitbraken van zeer besmettelijke dierziekten één ding duidelijk gemaakt: er is in Nederland geen maatschappelijk draagvlak voor de wijze waarop deze uitbraken werden bestreden. Daar moet voortaan rekening mee worden gehouden in het beleid, stellen de raden.
De RLG en RDA vinden ook dat de sociale opvang van betrokkenen een plaats moet krijgen in de draaiboeken. Opvang en begeleiding bij ruimingen moet worden geboden door mensen ,,met kennis en begrip voor de specifieke situatie van dierhouders’’, aldus de raden in hun advies aan minister Veerman van Landbouw.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties