Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Sportmaandag, 10 november 2003

Heerenveen gelijk tegen Zwolle
Zure gezichten met dank aan Bert Zuurman

Heerenveen – Na drie nederlagen op rij slaagde SC Heerenveen er zaterdag tegen hekkensluiter FC Zwolle opnieuw niet in tot winst te komen. Het lelijke eendje van de eredivisie haalde een lelijke streep door de intenties van de Friezen. In blessuretijd zorgde de in Heerenveen woonachtige oud-speler Bert Zuurman met de gelijkmaker voor zure gezichten.

BERT KALTEREN
Het was dubbel zuur dat de gelijkmaker tot stand kwam in de extra tijd, die onder andere werd bijgeteld voor het structureel tijdrekken van de Zwolse formatie. De ploeg van trainer Hennie Spijkerman was niet naar Fryslân gekomen om te voetballen en wenste de defensieve stellingen niet te verlaten. Op die manier hoopte FC Zwolle een puntje mee te nemen uit het noorden. Toen Gerald Sibon na een uur spelen Heerenveen op voorsprong bracht leek het gedaan met de gasten die dankzij een wanhoopsoffensief nog vorstelijk werden beloond.

Heerenveen – FC Zwolle 1-1

Heerenveen leek voor de vijfde keer dit seizoen op weg naar een zege met de kleinst denkbare marge. Dat pakte evenwel anders uit en dat konden de Friezen zichzelf aanrekenen. ,,We roepen het over onszelf af’’, vond trainer Foppe de Haan. ,,We liepen in de slotfase alleen maar achteruit. Onbegrijpelijk’’, vond Richard Knopper. ,,We hadden gewoon door moeten spelen. Er zijn misschien maar twee voorzetten geweest, maar één daarvan was wel desastreus’’, aldus De Haan.
Dat uitgerekend twee oud-spelers van Heerenveen, dertigers die in het midden van de jaren negentig het pompeblêdenshirt droegen, daarbij een hoofdrol vertolkten was pijnlijk. De 35-jarige Marco Roelofsen kreeg te veel ruimte aan de rechterkant en zijn voorzet werd bij de eerste paal door de inkomende Zuurman, die voor bewaker Arek Radomski dook, achter doelman Hans Vonk gekopt, 1-1. ,,Hoe je het ook bekijkt, we zijn dolblij met dit geniepige puntje’’, vertelde Zuurman die nog altijd in Heerenveen woont.
Zuurman (30) stond van medio 1993 tot 1996 onder contract bij de Friese club, maar kwam in die periode waarin hij tot twee keer toe werd uitgeleend aan Veendam, tot acht wedstrijden in de hoofdmacht. Daarin scoorde hij niet, maar zaterdag was het tégen Heerenveen dus wel raak. ,,Bijna elke ploeg die we tegenkomen is beter dan Zwolle. We zullen met deze ploeg in uitwedstrijden keihard moeten werken en veel strijd leveren en dan hopen dat we een puntje pakken. En als we uit bij Heerenveen een puntje pakken, hoe het ook mag gebeuren, is dat meegenomen.’’
Daar was ploeggenoot Marco Roelofsen het roerend mee eens. ,,Op het laatst speelden we alles of niets en zo hebben we toch nog iets gekregen. Op deze manier moeten we in uitwedstrijden aan de punten komen. Compact spelen vanuit de organisatie. Thuis spelen we iets aanvallender. Zo is het vorig seizoen ook gelukt om in de eredivisie te blijven’’, vertelde Roelofsen. Hij speelde van ‘93 tot ‘97 110 wedstrijden voor de Friese club. ,,Ik heb hier een hele mooie tijd gehad en dat motiveert enorm. Ik wilde toch wel even laten zien dat ik nog steeds kan voetballen.’’

Symptomatisch

Heerenveen kon zich het puntenverlies zelf aanrekenen. Zelfs met de terugkeer van Sibon en Radomski braken de goede tijden nog niet aan. De ploeg ontbeert een breekijzer, een speler die de wedstrijd open breekt. Want daarmee had de thuisclub Zwolle in een vroeg stadium op de knieën kunnen krijgen. ,,We hadden in de beginfase gewoon twee of drie keer moeten scoren, maar we missen scorend vermogen. Dat is niet van vandaag, maar dat is symptomatisch’’, zei De Haan. Daarbij refereerde de Friese oefenmeester aan het eerste kwartier van de wedstrijd waarin Heerenveen verzuimde op voorsprong te komen.
Stefan Selakovic schrok na nog geen drie minuten spelen waarschijnlijk zo van de plotselinge kans - nadat Sibon hem met een sliding vrij voor doelman Johan van der Werff, weliswaar in buitenspelpositie – dat zijn inzet veel te slap was. Vervolgens verzuimde Knopper alleen voor de Zwolse sluitpost te scoren. Uit een schot van Sibon sprak meer overtuiging, maar zijn inzet zeilde net over het Zwolse doel. Maar na een klein kwartier was het alweer gedaan met de Friese dadendrang.
Toen de openingstreffer uitbleef verviel Heerenveen in dezelfde fout als in de thuiswedstrijd tegen NEC. Het spel werd steeds slordiger, de verkeerde mensen kwam in balbezit waardoor speerpunt Sibon niet of nauwelijks meer werd bereikt. De aanvaller ging op zijn beurt zwerven en dat kwam het spel van de Friezen niet ten goede. Bovendien slaagden de vleugelspitsen, debutant Hannu Haarala op rechts en de naar de linkerkant uitgeweken Selakovic, er niet of nauwelijks in een man uit te spelen en met een bruikbare voorzet te komen.
Daardoor sloop de onrust in de ploeg. Dat bleek vlak voor rust bij een misverstand tussen Said Bakkati en doelman Hans Vonk, en na slecht uitverdedigen van Erik Edman kreeg Zuurman zomaar een vrije schietkans. Vonk moest voor het eerst gestrekt, maar verijdelde het gevaar. Na rust zette Heerenveen weer aan en dat resulteerde uiteindelijk in de openingstreffer van Sibon, nadat Tjeerd Korf eerder al een kopbal van de spits van de lijn had gehaald.

Achterover leunen

Op een voorzet van Bakkati namen Sibon en Petter Hansson doelman Van der Werff in de mangel, waarna de bal via het hoofd van eerstgenoemde tegen de touwen verdween. Roelofsen maakte zich vreselijk boos. ,,Het was aanvallen van de keeper binnen zijn doelgebied. Daar gaat ons goede resultaat, dacht ik.’’ Daarna kreeg Knopper nog een mogelijkheid, maar in het laatste kwartier ging de thuisclub steeds verder achterover leunen. Heerenveen verzuimde te blijven voetballen en liet het balletje nonchalant rondgaan. Daarmee de formatie van Spijkerman alle gelegenheid gevend terug te komen.
Zwolle deelde wat plaagstootjes uit en sloeg in blessuretijd via Zuurman genadeloos toe. ,,Ik baal vreselijk. Dat geldt voor de hele ploeg. En dat tegen een ploeg die weigert te voetballen. We hebben één punt uit de laatste vier wedstrijden gehaald. Dat is gewoon slecht’’, zei Knopper. ,,Er mankeert nog een hoop aan, maar het is vreselijk moeilijk om tegen zo’n ploeg te moeten voetballen. Iedereen is er ook kapot van. Het was beter dan tegen Utrecht, maar ik heb er wel weer hoofdpijn van gekregen’’, bekende De Haan.
Heerenveen - FC Zwolle 1-1 (0-0). 61. Sibon 1-0, 90. Zuurman 1-1. Scheidsrechter: Schenkels. Toeschouwers: 14.400. Gele kaart: De Lange (Heerenveen), Roelofsen, Van der Werff (FC Zwolle).
Heerenveen: Vonk; Bakkati, Hansson, Radomski en Edman; Väyrynen, Knopper (85. Samaras) en De Lange; Haarala (60. Hakansson), Sibon en Selakovic.
FC Zwolle: Van der Werff; Ravensbergen, Roelofsen, Yobo en Van der Haar; Lim-Duan, Takak (81. Van Dinteren), Karlsen (48. Schol) en De Ridder; Zuurman en Korf.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties