Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiomaandag, 10 november 2003

Stadswacht minder de straat op

Leeuwarden - Stadswachten zullen vanaf volgend jaar alleen nog op donderdag, vrijdag en zaterdag surveilleren in de Leeuwarder binnenstad. Dat stelt het college vandaag voor aan de Leeuwarder raad. Burgemeester en wethouders willen 30 van de 54 stadswachten behouden. Het college garandeert dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Ook zullen er volgens het college geen mensen in de bijstand belanden.
Nu zijn de stadswachten nog vrijwel dagelijks actief in Leeuwarden. Volgens het collegevoorstel zullen vanaf volgend jaar op donderdag, vrijdag en zaterdag vier koppels stadswachten surveilleren in de Leeuwarder binnenstad en de omgeving van de Zuidergrachtswal, waar de daklozenopvang gevestigd is. In recreatiegebied de Groene Ster komt de stadswacht alleen nog in juni, juli en augustus. In de oude wijken, waaronder de Vrijheidswijk en de Vegelinbuurt, blijft het toezicht op dezelfde sterkte bestaan.
Door de inkrimping kan het aantal stadswachten worden teruggebracht van 54 naar dertig. Uit de algemene reserve is 400.000 euro per jaar beschikbaar voor de veiligheidsdienst. De Stichting Stadswacht Fryslân heeft al aangekondigd niet voor dit bedrag te kunnen werken. Wethouder Krol van personeelszaken wil het personeel van de stichting daarom in dienst van de gemeente laten treden.
De personeelsleden zijn daar fel op tegen. ,,Onze veiligheid is niet gewaarborgd als we met zo’n klein budget moeten werken”, zegt voorzitter J. Beerstra van de Ondernemingsraad. Volgens het personeel zullen de toezichthouders hun portofoons, uniformen en surveillancewagens kwijtraken als het budget naar beneden gaat.
Zaterdag protesteerden de stadswachten in de Leeuwarder binnenstad tegen de voorgenomen bezuinigingen.
De Stichting Stadswachten had de gemeente om een extra bijdrage van ruim 1,4 miljoen euro gevraagd om de huidige dienstverlening in 2004 te kunnen voortzetten.
Het college zegt dit geld niet te hebben. Daarmee was de toekomst van de stadswachten onzeker. Met het nieuwe voorstel denkt het college een structurele oplossing gevonden te hebben.

Bedrijventerreinen

De 24 stadswachten die hun baan verliezen, kunnen via reïntegratietrajecten mogelijk aan de slag bij particuliere beveiligingsbedrijven, bijvoorbeeld als surveillant op bedrijventerreinen.
Volgens het college heeft dit een goede kans van slagen omdat met ingang van 1 januari ook particuliere beveiligingsorganisaties gesubsidieerde arbeidsplaatsen kunnen aanvragen.
De vakbonden hebben aangekondigd een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de voorstellen.
Vandaag neemt het college een definitief besluit.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties