Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiomaandag, 10 november 2003

Zonder oversteken veilig spelen
ARJEN BAKKER
Kollumerzwaag - Het klimrek, de schommel en de zandbak staan nog maar twee weken op het veldje aan de J. Vogelzangstrjitte in Kollumerzwaag, maar de kinderen van de wijk Raadsherenlân hebben ze al goed ontdekt.
,,Vanaf de eerste dag was het een drukte van belang”, zegt mevrouw J. Kootstra, die trots staat te kijken hoe haar kleinkinderen Elisabeth (10) en Jelle (7) samen met zo’n vijftig buurtgenootjes het speeltuintje inwijden. Kleurige ballonnen gaan de lucht in op het moment dat wethouder R. Koster van de glijbaan afgaat om daarmee de speeltuin officieel te openen.
,,Prachtig dat de kinderen zo voor de deur kunnen spelen”, vindt mevrouw Kootstra. Ze heeft ook wel eens gelezen dat er oudere mensen zijn die juist geen spelende kinderen in de buurt willen, vanwege de drukte. ,,Nou, ik vind het juist gezellig. Het geeft wat afleiding”.
Kootstra’s kleinkinderen wonen vlakbij. Ze speelden altijd al wel op het veldje, maar nu daar allerlei speeltoestellen zijn geplaatst verwacht beppe ze alleen maar vaker op bezoek. ,,Vooral voor Jelle ben ik blij dat er een speeltuintje in onze eigen wijk is. Het is nog lang niet vertrouwd om hem op de fiets de weg over te laten gaan.”
Dat laatste geldt voor bijna alle kinderen van de nog jonge wijk. Het is precies de reden waarom de Boaters Vereniging Kollumersweach niet voor één grote, maar voor vijf kleine speeltuintjes in het dorp heeft gekozen. Twee zijn er helemaal klaar, vertelt secretaresse A. Hoekstra. ,,Deze van Raadsherenlân en die van It Houtstek”.
Op het veldje bij Hoekstra zelf, aan de Ds Griffijnstrjitte, is het nog even wachten tot de sterke vaders in de buurt tijd hebben om de speeltoestellen te plaatsen. ,,Onze mannen zitten bijna allemaal op voetballen. Het zal wel winterstop worden voor we ze aan het werk kunnen zetten”, lacht Hoekstra.

Voorwaarden

In de Cedelshof en de Imkershof zijn de plannen om ook daar een aantal speeltoestellen te plaatsen in een vergevorderd stadium. In de laatste buurt is het wel nog afwachten of er genoeg ouders zich aanmelden voor de speeltuincommissie. ,,Dat is een voorwaarde om in aanmerking te komen. De buurt moet zelf mensen leveren die voor de toestellen verantwoordelijk zijn”, legt Hoekstra uit. ,,De Boaters Vereniging helpt ze alleen bij het zoeken naar sponsors en subsidieverstrekkers en bij het uitzoeken van de materialen.”
Dat is namelijk knap lastig, zo heeft het bestuur van de speeltuinvereniging wel ervaren tijdens de realisatie van de eerste drie speeltuinen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er vijf jaar hebben gezeten tussen het moment dat het laatste klimrek in het dorp werd afgekeurd en de opening van de nieuwe speeltuintjes.
,,Vanaf het eerste moment zijn er ouders geweest die iets nieuws wilden opzetten. Maar voor je weet waar je allemaal rekening mee moet houden is er een jaar voorbij”, verzucht voorzitter W. Postma.
Een gewone houtje-touwtje schommel mag al lang niet meer: dat is te gevaarlijk. Ook allerlei andere speeltoestellen zijn aan veiligheids- en milieunormen gebonden. En dan zijn er nog subsidieverstrekkers, die ook eisen stellen aan de manier waarop de speeltuin wordt ingericht. ,,We hoorden bijvoorbeeld van het fonds Samen Buiten Spelen. Om daar een bijdrage van te krijgen, moesten de speeltuinen geschikt worden gemaakt voor gehandicapte kinderen. Dat wilden we graag doen, maar dat betekende wel dat we op zoek moesten naar een leverancier die dat soort speelgoed had.”
Uiteindelijk is het echter allemaal bijzonder goed gelukt, zegt Postma. De begroting van 50.000 euro voor de eerste drie speeltuinen is helemaal sluitend gemaakt. En voor de Cedelhof en de Imkershof heeft de Boaters Vereniging er ook alle vertrouwen in dat geldschieters over de brug zullen komen. ,,Als dan ook nog alle ouders net zoveel enthousiasme en inzet tonen als de mensen in de eerste wijken, dan komt het helemaal goed in dit dorp.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties