Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Cultuurmaandag, 10 november 2003

CBMF strooit met eerste prijzen op najaarsconcours
GERBEN BERGSTRA
Concoursen hebben altijd verrassende uitslagen. Prognoses in de wandelgangen zijn vaak niet in overeenstemming met de uitslagen van de jury. Die beoordeelt met de partituur voor zich en in de breedte met het geven van punten op meerdere rubrieken.
In de wandelgangen is men geneigd een korps af te serveren op één of twee met het oor waarneembare rubrieken en ze daarmee al naar een lager puntenaantal inclusief prijs te verwijzen.
Ook zaterdag was dit weer het geval tijdens het najaarsconcours van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF). Korpsen die laag werden ingeschat kregen van de jury een hogere klassering. Met Sinterklaas in aantocht leken de jury’s - halverwege werd de eerste jury afgelost om de beoordelingen zo objectief mogelijk te houden - met eerste prijzen te strooien. Dat kan de vraag doen opkomen: speelden de korpsen zo goed, of beoordeelden de jury’s zo mild. Een open vraag.

Gezond

Bekend is dat er in de Hafabra wereld fûleindich geoefend wordt om de eerste prijs te bemachtigen. En dat is een gezond teken. Het brengt de korpsen onder de gedegen leiding van hun dirigenten op een hoger niveau en houdt ze bij de les. Van de negentien korpsen die aan dit concours deelnamen, gingen er slechts twee met een tweede prijs naar huis. Die prijzen vielen in het dagprogramma waarin de lage afdelingen voor de jury en een handjevol publiek aantraden. Burdine uit Sint Anna- en Vrouwenparochie onder leiding van Tjipke Pasma won met 85 punten de koraalprijs van het Friesch Dagblad .

Spanningsloos

In het avondprogramma traden de korpsen uit de hoge afdelingen voor het voetlicht. Begonnen werd met de twee laatste uit de afdeling Uitmuntendheid. Brassband Euphonia uit Wolvega maakte zo te horen geen sterke indruk. Met wat spanningsloos spel, vage toonaanzetten en het samenspel niet altijd in supereenheid, kreeg deze band van de jury net voldoende punten om te mogen promoveren naar een hogere afdeling.
Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen pakte stevig uit met een duidelijke toonvorming en gedreven musiceren waarbij de dynamische schakeringen in de juiste verhoudingen gedoseerd leken te zijn. Harmonie Enschede, het enige corps in harmoniebezetting en als eerste optredend in de Ereafdeling, liet goed samenspel horen met mooie solisten, een goede timing en natuurlijk verloop in de dynamische opbouw.
Tida Kara Munnekezijl had hier en daar wat zwakke momenten in samenspel en overgangen, ‘ongelukjes’ in de solo’s en soms spanningsloos spel, maar als geheel voldeed het goed.
Met een duidelijke en correcte directie leidde Piet Visser Excelsior uit Ferwert, als laatste spelend, naar een uitstekende klassering. Het korps won de Friesch Dagblad koraalprijs voor de hogere afdelingen en kreeg van de jury een eerste prijs met lof en recht op promotie.
Uitslagen
Excelsior Oudebildtzijl, koraal 81.67 punten, advies: Tweede afdeling.
Tweede Afdeling:
Advendo Morra Lioessens 81.92 punt, koraal 83.33 punt, 1e prijs
Crescendo Hijum/Finkum, 81.67, 83, 1e
Burdine St. Anna/Vrouwnenparochie, 86, 85, 1e promotie, Koraalprijs
Eerste Afdeling:
De Lofstem Suameer, 81.67, 84, 1e
Concordia Buitenpost, 83.83, 82, 1e
De Bazuin Schoonebeek 81.17, 81, 1e
Wilhelmina Kollum 81.92, 80, 1e
Euphonia Engwierum 82.59, 82, 1e
Stêd Sleat Sloten, 81.17, 80, 1e
Halleluja Menaldum 82.42, 83.67, 1e
Afdeling Uitmuntend:
De Bazuin Triemen/Westergeest, 77.58, 80.67, 2e
De Nije Bazuin Britsum (festival) 80.5, 84.33, 1e
Melodia Luttelgeest 77.58, 82,5, 2e
Euphonia Wolvega 85, 83.33, 1e met promotie
Blaast de Bazuin Surhuisterveen, 89.25, 87, 1e met promotie
Ere Afdeling:
De Chr. Harmonie Enschede, 90.25, 84.33, 1e met lof en promotie
Tida Kira Munnekezijl, 83.5, 84.33, 1e
Excelsior Ferwert, 90, 87.33, 1e met lof en promotie en Koraalprijs

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties