Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurmaandag, 10 november 2003

Ontwapenende musical ‘De Tovenaar van Oz’
JACK FRÖLICH
‘Op zoek naar iets dat je eigenlijk al hebt’ is de kern van de musical De Tovenaar van Oz . De uit ruim veertig personen bestaande cast van de Stichting Jeugd Musical Amsterdam trad zaterdagmiddag in het Posthuis Theater te Heerenveen voor een zeer enthousiast en jeugdig publiek op met deze legendarische musical.
In Amerika is het verhaal van schrijver Lyman Frank Baum heel bekend. Het is daar diep geworteld, met name door de film uit 1939 met Judy Garland. Op deze film is de versie van Stichting Jeugd Musical Amsterdam gebaseerd, zowel in decors als kleding. Het verhaal gaat over het meisje Dorothy uit Kansas dat droomt over een sprookjesland. Op een dag doet een enorme stormwind haar in het land Oz belanden, een land met heksen, feeën, een tovenaar die eigenlijk helemaal niet kan toveren en Munchkins.
Ze ontmoet daar ook drie figuren waarmee ze al gauw vriendschap sluit, eerst de vogelverschrikker zonder verstand, dan de blikkenman zonder hart en ten slotte de leeuw zonder moed. Ze zijn alle drie op zoek naar verstand, een hart en moed, maar wanneer de tovenaar ze uiteindelijk symbolisch aanreikt, komt uit dat ze deze eigenschappen eigenlijk al hebben bewezen gedurende hun lange tocht naar de tovenaar, een rol die prachtig werd vormgegeven door Wilco Maas.
Vorig jaar was deze prachtige productie al zo’n vijftig keer in diverse theaters te zien. Dit seizoen is hij wegens succes geprolongeerd en worden hier nog dertig voorstellingen aan toegevoegd.
Opvallend was het uitstekende spel van de kinderen. Vooral de twaalfjarige Martha Meijer uit Vinkeveen viel op door haar ontwapenende acteerprestaties en haar zuivere en heldere zangstem. De andere rollen werden door diverse professionele en semi-professionele acteurs ingevuld. De Goede Heks van het Noorden werd zaterdag voor het eerst gespeeld door Silvia Kottman waarbij de goedheid en de vriendelijkheid van haar gezicht afstraalde.

Humor

Maarten de Groot, Mitch van Leeuwen en Rogier van de Weerd speelden respectievelijk de vogelverschrikker, de blikken man en de laffe leeuw, rollen die zij speels en met humor vervulden. Vooral Rogier als leeuw was erg leuk met zo nu en dan een verwijzing naar de Leeuwenkoning: ,,Ik werd als welp door mijn vader meegenomen naar een hoge berg en hij liet mij het hele koninkrijk zien, maar ik werd bang, want ik heb hoogtevrees.’’
Artistiek leider Joanna Woud is erg trots op haar kids. ,,Er wordt hard gerepeteerd en ze moeten er echt wel wat voor over hebben, maar niet alleen de kinderen werken hard, ook ouders stoppen heel wat vrije tijd in de verschillende producties. Hun inzet en het grote plezier wat de kinderen aan het acteren beleven, maakt De Tovenaar van Oz tot een succes.’’
Voorstelling: ‘De Tovenaar van Oz’ door Stichting Jeugd Musical Amsterdam
Plaats: Posthuis Theater, Heerenveen
Belangstelling: uitverkocht

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties