Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Bijschriftdinsdag, 12 augustus 2003

Een sfeer scheppen
In Turkije waar ik in het voorjaar was, deelde onze Turkse gids op een morgen Turks fruit uit
‘Vriendelijke woorden zijn als honingzeem, zoet voor de ziel en medicijn voor het gebeente’
Spreuken 16:24
In Turkije waar ik in het voorjaar was, deelde onze Turkse gids op een morgen Turks fruit uit. Turks fruit is geen fruit, maar het zijn zoete snoepblokjes. De gids vertelde er bij dat Turkse mensen, als ze op bezoek gaan, elkaar ontvangen met Turks fruit. En dan zeggen ze erbij: laten we zoet gaan eten en zoet gaan praten. Zo scheppen ze een sfeer van vriendelijkheid en zoetheid.
Elk mens schept zijn eigen sfeer. Er zijn mensen die een sfeer van vrolijkheid en optimisme verspreiden en er zijn mensen die zo somber en pessimistisch zijn, dat hun omgeving er ook gedeprimeerd van raakt. Er zijn mensen die alles van de vrolijke kant bekijken en er mensen die overal problemen zien. Er zijn mensen die alle aandacht naar zichzelf toetrekken en er zijn meer bescheiden mensen die het liefst op de achtergrond blijven. Er zijn mensen die zich zo nodig moeten laten gelden en er zijn mensen die op een natuurlijke manier een zeker overwicht hebben. Soms zijn de mensen, die zo nadrukkelijk aanwezig zijn, wijs en hebben veel inhoudelijks te vertellen. Maar soms zijn het mensen die wel veel praten en veel emoties tot uiting brengen, maar ze hebben niets interessants of opbouwends te melden. Mensen die een aandacht trekkende persoonlijkheid hebben, hebben als tegenwicht een extra dosis zelfkritiek en zelfrelativering nodig. Als ze die hebben, zijn ze wel te verdragen. Als ze die niet hebben, bepalen ze de sfeer niet op een prettige manier.
Vriendelijke woorden hebben, net als honing veel genezende kracht. De zoetheid ervan is geen zoetsappigheid, maar is als een medicijn voor hart en ziel.
Arend Linde

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties