Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Sportdinsdag, 12 augustus 2003

Speelverbod voetbalvelden
‘Zelfde overweging bij droogte als bij vorst’
SIJBE JOOSTEMA
Leeuwarden – De toestand van de sportvelden in Fryslân holt door het warme weer zienderogen achteruit. Clubs krijgen een speelverbod en soms wordt het voetbal in gemeenten stilgelegd. René Ahlers, competitieleider van het KNVB-district Noord, wordt dagelijks op de hoogte gebracht van de stand van zaken.
,,Maar wij lopen niet op de zaken vooruit. Volgende week zaterdag starten we met een bekerprogramma. Stel dat de clubs hebben beregend en er valt volgende week op maandag, dinsdag en woensdag de nodige regen, dan kan het mogelijk allemaal wel doorgaan. Blijft het droog dan behandelen we deze omstandigheid als bij strenge vorst of bij zware regenval.’’ Dat duidt op algehele afgelasting.
De aanpak van de gemeenten en de clubs is heel divers. De vv Zwaagwesteinde beregent constant en heeft het veld nog niet gemaaid. ,,Dat gebeurt vlak voor de eerste bekerronde. Het veld ligt er daar dan heel florissant bij’’, aldus Ahlers.
Drachtster Boys wijkt momenteel uit naar andere velden. Het hoofdveld van de eersteklasser is net ingezaaid. Dat is ook vaak het geval bij de trainingsvelden van de voetbalclubs. Na het seizoen worden deze opnieuw geprepareerd voor het komende seizoen. Op pas ingezaaide velden kan onder de huidige omstandigheden helemaal niet gespeeld worden.
Het voetbalveld van de vv Minnertsga ruikt naar hooi. Op het hoofdveld en bijveld schroeien er door de aanhoudende droogte bruine plekken in. Jan van Buiten, namens de gemeente het Bildt belast met het beleid voor de sportvelden, weet dat de situatie er prangend is, maar niet illustratief voor de gemeente. ,,Minnertsga heeft het slechtste veld van de gemeente. In overleg met de club geldt er een speelverbod’’, aldus Van Buiten. Hij hoopt dat de club snel tot beregening van de velden overgaat. ,,Dat is een deel dat wij niet voor onze rekening nemen.’’ Ook in Sint Annaparochie wordt er niet gespeeld op de sportvelden.
De vv Minnertsga stelde bovendien een trainingsverbod voor de jeugdelftallen tot de C-junioren in om het veld zo weinig mogelijk te belasten. Een algeheel speel- en trainingsverbod geldt in de gemeenten Sneek en Dantumadeel. ,,It bereinen wie net foldwaande, dat se meie der in wike net op spylje. Dêrnei moatte wy besjen hoe’t it waar wurdt’’, meldt Pytric Veenstra van de gemeente Dantumadeel.
Gemeenten als het Bildt en Franekeradeel overleggen met de clubs over afgelastingen. De sportvelden in de gemeente Franekeradeel zijn gisteren beregend, zo meldde Harry Vellinga van de gemeente Franekeradeel dinsdag. De oefenwedstrijden van SC Franeker werden gisteren vanwege de droogte niet gespeeld.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties