Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiodinsdag, 12 augustus 2003

Gratis trouwen aan banden

Leeuwarden – Steeds meer mensen in Leeuwarden maken gebruik van de mogelijkheid om gratis te trouwen. De gemeente, die zo geld misloopt, wil het gratis trouwen minder aantrekkelijk maken door de mogelijkheid te creëren om meerdere paren tegelijkertijd te trouwen en het tijdstip bovendien te verplaatsen.

Sinds 1879 is het mogelijk om je gratis in de echt te laten verbinden door een ambtenaar van de burgerelijke stand. Het gratis trouwen werd toentertijd ingevoerd om ook arme mensen de kans te geven te trouwen. Gemeenten voorkwamen op die manier dat mensen ‘in zonde samenleefden’.
In Leeuwarden trouwt één op de drie paren gratis. Tot oktober zit het rooster helemaal vol. Trouwparen ontlopen niet alleen de huwelijksleges, maar ook de kosten die moeten worden betaald voor de huur van de trouwlocatie. Dat bedrag kan oplopen tot honderden euro’s.
Gemeentewoordvoerder A. van der Leur bevestigt dat er plannen zijn om het gratis trouwen in Leeuwarden aan banden te leggen. ,,We zijn nu relatief veel tijd kwijt met gratis huwelijken die de gemeente veel geld kosten’’, aldus Van der Leur.
Volgens de gemeente schiet het kosteloos trouwen zo langzamerhand zijn doel voorbij. Vooral de ‘rijkere paren’ maken gebruik van de mogelijkheid, om zo geld over te houden voor de jurk of het feest. ,,Steeds meer mensen maken gebruik van de mogelijkheid, en dat zijn lang niet allemaal minder draagkrachtige mensen’’, aldus de woordvoerder.
Als de ambtelijke plannen worden goedgekeurd door het college, wordt het gratis trouwen beperkt tot een puur zakelijke bijeenkomst. De plechtigheid zal niet meer, zoals nu het geval is, worden voorbereid door een trouwambtenaar. De ambtenaar zal zich beperken tot de wettelijke tekst. ,,Wie wel een feestelijke bijeenkomst wil, moet betalen’’, aldus Van der Leur.

Andere gemeenten

Ook in andere Friese gemeenten is veel belangstelling voor gratis trouwen, zij het niet zo groot als in de Friese hoofdstad.
In Smallingerland (dinsdag- en donderdagmorgen negen uur) is de verhouding gratis op betaalde huwelijksvoltrekkingen vrij constant, één op zes.
In Sneek (maandag en woensdag half twaalf) wordt bijna 20 procent, 40 van de 220 huwelijken, gratis voltrokken. Ook hier is de samenstelling van de groep aankomende echtelieden in de loop van de tijd veranderd. ,,De regeling is ooit bedoeld voor mensen die het niet konden betalen. Nu zie je dat mensen gratis komen trouwen en daarna uitgebreid gaan eten en feestvieren’’, aldus Simon de Haan van burgerzaken in Sneek.
In Dokkum (dinsdag en donderdag tussen negen en tien) is de belangstelling vrij constant; zo’n twee tot drie paren per maand, een zesde van het totaal aantal bruidsparen. Volgens Piet Dykstra van de afdeling burgerzaken wordt van deze mogelijkheid vooral gebruik gemaakt door mensen die voor de tweede of derde keer trouwen of die in alle stilte in de echt verbonden willen worden.
In Heerenveen (maandag en donderdag negen uur) maakten dit jaar tot nu toe elf van de 86 paren gebruik van de mogelijkheid. Vorig jaar was de verhouding één op drie.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties