Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Sportzaterdag, 12 juli 2003

In puzzel van De Haan missen nog wat stukjes
Appelscha – Omdat een ezel zich het liefst niet twee keer aan dezelfde steen wenst te stoten, zocht en vond Heerenveen gisteravond in Steaua Boekarest al vroeg in de voorbereiding een tegenstander van internationale allure. In Appelscha drukten de Roemenen de Friezen met de neus op de feiten.
Edward Jorna
In aanloop naar het eerste treffen in de intertoto-competitie – volgende week zaterdag thuis tegen óf het Belgische Lierse SK of het Bosnische Sloboda Tuzla – heeft trainer Foppe de Haan nog heel wat werk te verrichten.

Heerenveen – Steaua 1-4

Heerenveen had tegen de nummer twee van de Roemeense competitie vrijwel niets in te brengen. Steaua Boekarest speelde het spelletje slim. Het liet de tegenstander uitrazen om vervolgens, met hulp van een schutterende Friese defensie, toe te slaan. ,,It wie in goed learmomint'’, zo constateerde De Haan.
De Nesser oefenmeester is niet snel van zijn apropos en al zeker niet wanneer het om de oefenfase gaat. Toch moet ook De Haan zich hebben verontrust over het matte spel van een aantal beoogde basisspelers. Zij draafden voor de rust op. Overigens ontbrak van dat gezelschap Petter Hansson (hamstring), Ronnie Venema en Paul de Lange (beiden enkel) wegens blessures.
De verwachting is dat dit trio komende dinsdag in het oefenduel in Kampen tegen het Belgische Racing Genk wel van de partij kan zijn. Dan zullen ook Stefan Selakovic en Mika Väyrynen er weer bij zijn. De Scandinaviërs sloten zich donderdag weer bij de groep aan. Dat deed ook Erik Edman, maar omdat die tijdens zijn vakantie zijn conditie op peil had gehouden bij zijn oude club Helsingborgs IF mocht de Zweed gisteren alvast een helft komen opdraven.
Na de rust bestond het gros van het elftal van Heerenveen uit spelers die het belofteam vorig seizoen naar de titel leidden. Het werd er zeker niet minder van, maar de talenten hadden de pech dat doelman Hans Vonk een ongelukkige partij keepte. Op het afstandsschot van Ngassam Falemi mocht de goalie nog excuseren dat er een gemene draai in de bal zat, maar op het schot even later van Claudiu Radacanu zat Vonk er volledig naast.
,,Dat was knap balen’’, zei Jos Hooiveld, die net als veel van zijn maatjes beseft dat een aankomend talent ook wat geluk nodig heeft om door te stoten. Overigens kreeg de middenvelder, net als zijn Drentse provinciegenoot Marc Jan Fledderus, wel een ruime voldoende van de trainer. ,,Se diene it aardich’’, aldus De Haan, die ook een goed woordje had voor Jesper Hakansson. De Deen, die de laatste vier maanden van het vorig seizoen was verhuurd aan de Deense club Viborg FF, heeft meer rust in zijn spel gekregen ,,en dat docht him goed’’, aldus De Haan.

Zwakke communicatie

Al met al kon Heerenveen echter lang niet tegen de Roemenen op. Heerenveen speelde onrustig; vooral het gevolg van een zwakke communicatie. Bovendien waren vooral de jonge aanvallers veel te balverliefd, waardoor er maar geen snelheid in het spel van de Friezen kwam. De daadwerkelijke problemen liggen volgens De Haan echter op het middenveld. ,,Dêr moatte je de bal hawwe om wat dwaan te kinnen.’’
Getuige de aanvallende onmacht en de bij tijd en wijle onzekere defensie (ook bij de andere twee Roemeense treffers gingen fouten vooraf) zal De Haan zeker niet verzuimen om ook die linies nog eens grondig door te lichten. In dat verband is het aardig om te zien wat de trainer met Arek Radomski gaat doen. Als voetballende laatste man brengt de Pool zonder twijfel meer lijn in het elftal, maar het is maar de vraag of Radomski op het middenveld kan worden gemist.
,,Wy bouwe de kommende dagen mei soarch fierder. Tiisdei tsjin de Belgen en dan moatte wy der sneon sa goed as mooglik stean. Wy hawwe noch even de tiid’’, aldus De Haan, die in de slotfase zag dat het massaal opgekomen publiek toch nog wat te juichen had. Met een droog schot bepaalde Santi Kolk de eindstand op 1-4.
SC Heerenveen – Steaua Boekarest 1-4 (0-1). 2. Claudiu Raducanu 0-1, 60. Ngassam Falemi 0-2, 70. Raducanu 0-3, 84. Raducanu 0-4, 85. Santi Kolk 1-4. Scheidsrechter: Jack van Hulten. Toeschouwers: 2.000
Opstelling Heerenveen: Hans Vonk; Marcel Seip. Tieme Klompe (46. Spencer Verbiest), Johan Hansma (46. Erik Edman) en Saib Bakkati; Richard Knopper (46. Abgar Barsom), Arek Radomski (56. Jesper Hakansson) en Marc Jan Fledderus (46. Jos Hooiveld); Romano Denneboom (57. Santi Kolk), Gerald Sibon (Antonio Correira) en Hannu Haarala (46. Georgios Samaras).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties