Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Sportzaterdag, 12 juli 2003

Thuiswedstrijd voor Dennis Hageman, nummer een van de 14-jarigen, op Windmill Cup
‘Internationaal is het een stuk zwaarder’
GOOS BIES
Mantgum – Wimbledon-winnaar Roger Federer is zijn grote voorbeeld. ,,Het lijkt alsof hij er niks voor hoeft te doen”, zegt Dennis Hageman. De 14-jarige Mantgummer speelt vanaf maandag in Leeuwarden een ‘thuiswedstrijd’ op de Windmill Cup Carl Gantois, ’s werelds sterkst bezette tennistoernooi voor kinderen tot en met 14 jaar. Op het toernooi spelen de Wimbledon-winnaars van morgen.
Dennis is een groot talent. Hij staat in Nederland nummer één bij de veertienjarigen. Maar daarmee is hij nog lang geen Federer of Lleyton Hewitt, de voormalige nummer één van de wereld die in het verleden het toernooi in Leeuwarden won. ,,Nationaal gaat het wel goed, maar internationaal is het een stuk zwaarder”, zegt Hageman. Dat heeft hij de afgelopen weken weer aan den lijve ondervonden toen hij heeft meegedaan met het Nederlands jeugdteam aan de Zomercup in Andorra en in Parijs aan een vergelijkbaar toernooi als de Windmill Cup. In Andorra werden ze laatste, in Parijs kon hij na de tweede ronde terugkeren naar Fryslân.
,,Maar ja, tegenstanders uit andere landen gaan ook bijna niet naar school. Die jongens uit de Oostbloklanden trainen alleen maar”, zegt Dennis. Hijzelf deed het afgelopen jaar het vwo ernaast en vond negen uur trainen per week mooi genoeg. Komend jaar gaat hij de frequentie opvoeren naar 16,5 uur per week, maar het vwo wil hij hoe dan ook afmaken. ,,School is belangrijk. Daarnaast wil ik met tennis het allerhoogste bereiken; op de grote toernooien spelen. Het is moeilijk, maar daar ga ik wel voor.”
En hoewel Dennis nummer één staat bij de veertienjarigen, geeft hem dat geen enkele garantie over opname in Jong Oranje. De familie zit al vele weken in onzekerheid of hij volgend jaar weer mag meetrainen op de bondstrainingen in Almere. Jong Oranje tot en met 14 jaar is wegbezuinigd door de tennisbond KNLTB en het is nog steeds niet bekend of Dennis dispensatie krijgt om met Jong Oranje tot en met 16 mee te mogen trainen. ,,Je kunt dan wel nummer een staan, ze kijken ook of je je nog verder kan ontwikkelen”, legt Dennis uit. Hij maakt zich weinig zorgen. Districtstrainer Arnaud Bulthuis heeft voor komend seizoen al een alternatief programma in elkaar getimmerd.
In veel opzichten is Dennis Hageman de opvolger van Antal van der Duim. De Vinkegaster dwong twee jaar geleden als een van de eerste Friezen deelname af aan de Windmill Cup en reikte zelfs tot de finale, die hij overigens verloor. Waar Hageman nummer één is bij de veertienjarigen, daar voert Van der Duim de ranglijst aan bij de zestienjarigen. Toch ziet Dennis zichzelf niet zover komen als Van der Duim op de Windmill Cup. ,,Het is het sterkste toernooi ter wereld, die buitenlanders zijn echt goed. Maar we doen natuurlijk wel ons best.”
Op zijn achtste is Dennis ‘ontdekt’. ,,Sindsdien gaat het steeds beter.” Zijn ouders en twee broers hebben hun leven deels op zijn talenten moeten aanpassen. Moeder Hilda is flexibeler gaan werken om Dennis driemaal per week naar de bondstraining in Almere te kunnen brengen en vakantie schiet er de laatste jaren bij in. Dit jaar wordt het een camping in de buurt van Leidschendam, waar Dennis later deze zomer een ander internationaal toernooi moet spelen. ,,Je doet het voor hem en zijn broers steunen hem ook helemaal. Er is ook nooit gemopper na een training. Dennis staat elke keer weer druk te springen naast de auto, blij dat hij is dat hij weer mag trainen”, vertelt Hilda.
Dennis hoort het glimlachend aan. ,,Klopt”, zegt hij. Zijn mooiste overwinning behaalde hij twee jaar geleden in Haren in een internationaal toernooi. ,,Toen stond ik niet geplaatst en won ik toch. In de tweede ronde won ik van de toenmalige nummer een van Nederland, Roy Bruggeling”, vertelt Dennis. Die Roy Bruggeling is inmiddels afgezakt naar plaats 20. ,,Zo snel kan het gaan als je stil staat in je ontwikkeling”, weet Dennis maar al te goed. ,,Het mooie van tennis is dat alles kan. Als de nummer één tegen de nummer honderd tennist, kan de nummer honderd nog winnen. Je kunt steeds beter worden, het houdt nooit op.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties