Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiowoensdag, 12 maart 2003

Lauwersseewei wordt veiliger

Rinsumageest – De belijning op de Lauwersseewei (N361, Aldtsjerk-Lauwersoog) wordt aangepast. Onderzoek van de politie en de provincie Fryslân heeft aangetoond dat de weg te saai is. Automobilisten zoeken afleiding of worden slaperig door de eentonigheid van de weg. Dit heeft in de afgelopen jaren tot veel ongelukken geleid.

De afdeling verkeer en vervoer van de provincie Fryslân heeft het onderzoek naar de onveilige Lauwersseewei uitgevoerd in samenwerking met de politie. Aanleiding van het onderzoek is de opvallende stijging van het aantal verkeersongelukken in de afgelopen jaren.
,,Op onverklaarbare wijze rijden veel automobilisten over de middenstreep’’, licht provincieambtenaar D. Lont toe. In 1999 waren er op de N361 drie eenzijdige ongelukken; in 2000 waren het er vier; in 2001 steeg het aantal naar zeven en in 2002 waren er maar liefst twaalf eenzijdige ongelukken op de Lauwersseewei.

Te saai

Uit het onderzoek komt naar voren dat de weg te saai is. ,,Mensen worden slaperig of gaan andere dingen in de auto doen’’, weet Lont. De ambtenaar zal aan Gedeputeerde Staten voorstellen om nieuwe belijning op de weg aan te brengen. De rijstroken worden smaller, zodat automobilisten gedwongen worden om beter op te letten. ,,Nu zit de kantstreep ongeveer 30 centimeter van de berm, straks wordt dat 50 centimeter.’’ Ook komt er in het midden een dubbele, doorbroken streep. ,,Als automobilisten daar overheen gaan, horen ze een zingend geluid en worden ze wakker gemaakt’’, aldus Lont.
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat er vooral ’s nachts erg hard wordt gereden. ,,Snelheden van 130 kilometer per uur zijn schering en inslag.’’ Op de tweebaansweg geldt een maximum van 100 kilometer per uur.
Ook blijkt een aantal automobilisten constant op de linkerkant te rijden. Ze halen veel auto’s achter elkaar in, zonder tussendoor terug te gaan naar de rechter rijbaan. ,,Vooral ’s ochtends rijden de automobilisten kop aan staart van Dokkum in de richting van Leeuwarden, terwijl op de andere rijstrook bijna leeg is. Een aantal automobilisten rijdt steeds op die linkerstrook, om in te halen.’’ De politie controleert de laatste tijd extra op de snelheden ’s nachts en op ‘hardnekkige’ inhalers.

Centrale as

Over tien tot vijftien jaar zal de weg nog meer worden aangepast. Als de centrale as, van Nijega naar Dokkum, wordt aangelegd worden er ter hoogte van Rinsumageest en Steendendam rotondes aangelegd. Ook gaat de maximum snelheid van honderd naar tachtig kilometer per uur. Dat moet niet alleen de weg veiliger maken, maar moet er ook voor zorgen dat weinig automobilisten de Lauwersseewei als ‘sluipweg’ gaan gebruiken, in plaats van de nieuwe centrale as.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties