Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Dossierwoensdag, 12 maart 2003

NCPN krijgt 820 stemmen
Friese communisten blijven zonder zetel
BAUKE BOERSMA
Buurthuis De Haven staat er wat triest bij, op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. Het gebouw kan wel een kwastje gebruiken. De regen maakt de zaak er niet vrolijker op. Langzaam druppelen de kiezers het buurthuis binnen om hun stem uit te brengen.
De Haven staat midden in de wijk Lemstervaart, zeg maar de arbeidersbuurt van Lemmer. Lemstervaart ligt pal naast de snelweg naar Emmeloord. Een geluidswal scheidt de sobere rijtjeshuizen van de vierbaansweg.
In Lemstervaart stemt men rood. Althans, die indruk wekken de verkiezingsposters op de ruiten. En rood betekent in dit geval: de NCPN, de Nieuwe Communistische Partij Nederland.
De NCPN doet dit jaar mee aan de Statenverkiezingen, in tegenstelling tot vier jaar geleden toen de partij verstek liet gaan. De lijsttrekker van de NCPN is Rinze Visser, geboren en getogen in Lemmer en woonachtig in Lemstervaart.
Visser, al jaren gemeenteraadslid in Lemsterland, zit de hele dag op het stembureau in De Haven. Het stemlokaal in Lemstervaart is één van de negen stembureaus in Lemsterland. Zes daarvan zijn in Lemmer gevestigd. De andere drie vinden we in Oosterzee, Echten en Bantega, de grootste dorpen van de gemeente.
Visser heeft op de avond voor de verkiezingen meegedaan aan het verkiezingsdebat van Omrop Fryslân. Kon hij eindelijk iets kwijt over de standpunten van zijn partij. Want erg veel aandacht heeft de pers in de aanloop naar de verkiezingen niet gehad voor de NCPN. ,,Maar daar raak je aan gewend’’, zegt Visser laconiek. ,,Wij zijn maar een kleine partij.’’
Een kleine partij heeft vaak een klein budget. Zo ook de NCPN. De partij kon zegge en schrijve duizend euro uitgeven aan promotiemateriaal: folders, posters en ander drukwerk. ,,We hebben in de grotere plaatsen posters geplakt’’, vertelt Visser. In Leeuwarden ontging dat de kiezers. ,,De andere partijen hebben over ons heen geplakt. Ja, niet zo netjes.’’
De partij overweegt echter een eigen afdeling in Leeuwarden op te richten. ,,Dat zou mooi zijn. Want dan kunnen we de boel een beetje in de gaten houden’’, aldus de lijsttrekker.
De NCPN moet het bij de Statenverkiezingen hebben van de ‘natuurlijke’ achterban, weet Rinze Visser. Die is te vinden in Lemstervaart, maar ook in het traditioneel rode Opsterland en in sommige wijken in Leeuwarden, Sneek en Drachten.
Maar Visser beseft dat de kans klein is dat de partij een zetel haalt in de Staten. ,,Daarin moet je eerlijk zijn’’, zegt hij.
Het is een vooruitziende blik. De NCPN krijgt in Fryslân uiteindelijk 820 stemmen. Niet genoeg voor een zetel. In Groningen en Noord-Holland haalde de NCPN ook geen zetel.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties