De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 augustus 2013.

Economievrijdag, 9 augustus 2013

Free Record Shop weer open

Drachten | Winkelketen Free Record Shop maakt een doorstart met 120 winkels. In Nederland blijven 47 winkels open, waaronder de filialen in Sneek en Drachten. In België zijn dat er zeventig en in Luxemburg drie. Bij de retailketen in muziek, entertainment en games kunnen 475 medewerkers blijven werken. Dit hebben de nieuwe eigenaren ProCures en voormalig directeur Hans Breukhoven gisteren bekendgemaakt.

Hoofdartikelvrijdag, 9 augustus 2013

Voetbal en de transfer van 200 miljoen

Voetbal is niet alleen een wereldsport, het is ook een wereldeconomie. Topclubs als Real Madrid denken in honderden miljoenen bij verkoop en aankoop van spelers. En wat te denken van de omzetten die wereldwijd worden gehaald door de verkoop van televisierechten. Of van de vele miljoenen die worden omgezet aan voetbalshirts, petjes, koffiemokken en andere merchandising.

Regiovrijdag, 9 augustus 2013

Minigolf is niet alleen een campingsport

Appelscha | ,,Bravo!” Een Tsjechische speler krijgt enthousiast een handdruk van zijn Deense tegenstander. Hij heeft net een hole in one geslagen op het EK minigolf voor 45-plussers in Appelscha. En dat op een van de moeilijkste banen.

Regiovrijdag, 9 augustus 2013

Driedimensionale kaart van oud Leeuwarden bijna af

Leeuwarden | Het in 3D opbouwen van het Leeuwarden van de Gouden Eeuw is zo goed als klaar. Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de vereniging Aed Levwerd zijn bezig met de afronding van het digitaliseringsproject rond de bekende vogelvluchtkaart van de Leeuwarder binnenstad van Johannes Semsz uit 1603. Op 11 september opent bij het HCL een expositie over de Friese hoofdstad tussen 1600 en 1700 waarbij bezoekers een virtuele rondwandeling door de oude straten kunnen maken. De driedimensionale kaart wordt ook uitgebracht op dvd.

Regiovrijdag, 9 augustus 2013

Recreant dumpt toiletwater iets minder vaak

Leeuwarden | Het lijkt erop dat watersporters minder vaak hun toiletwater rechtstreeks op de meren lozen. Dat zegt Paul Loonstra van Wetterskip Fryslân. Sinds 2009 is het verplicht voor bootjesmensen om een toilet aan boord te hebben – of een ‘cassette’ – en het toiletwater in te leveren bij innamepunten in jachthavens. Tot nu toe gebeurde dat echter bijna niet, bleek ook vorig jaar nog uit metingen van het Wetterskip op verschillende plekken in de provincie.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 augustus 2013

Marthakerk van Raard: bindende factor in de dorpsgemeenschap

Honderden Friese kerken zijn open in het kader van Tsjerkepaad. Zo ook de Marthakerk van Raard, waar morgen en zondag een expositie is. De kerk is een bindende factor in de dorpsgemeenschap.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 augustus 2013

Bluyssen had heel groot pastoraal hart

Voorhout | Jan Bluyssen (87), emeritus-bisschop van Den Bosch, overleed gisteren onverwacht. Pastoor L.M van Ulden noemt hem een ,,door en door lieve man met een heel groot pastoraal hart’’. Van Ulden, tegenwoordig woonachtig in Voorhout, werd door Bluyssen priester gewijd op 14 juli 1967, in Wijchen. ,,Het was een bloedhete dag’’, zo weet Van Ulden nog. En ook hoe het met Bluyssen zelf was. ,,Hij zag geel van de narigheid waar hij in die periode allemaal mee te maken kreeg.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 9 augustus 2013

Jan Bluyssen geloofde in hoopvolle kerk

,,Het gaat in ons geloof om de kern. Dat is de leer van Jezus. Die moeten we vasthouden’’, zei de gisteren overleden bisschop Jan Bluyssen in het Friesch Dagblad. Een pastorale, vernieuwende bisschop die leefde vanuit dienstbaarheid.

Sportvrijdag, 9 augustus 2013

Smid nog vier jaar preses van Cambuur

Leeuwarden | Ype Smid is ook de komende vier jaar voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van SC Cambuur. Dat heeft de club gisteren bekend gemaakt. Smid was binnen de rvc aftredend en herkiesbaar. De Leeuwarder ondernemer is sinds eind 2010 betrokken bij Cambuur. Hij stak destijds met enkele mede-investeerders 750.000 euro in de club en mede dankzij die stap kon een faillissement van de huidige eredivisieclub ternauwernood worden afgewend.

Sportvrijdag, 9 augustus 2013

Snel duidelijkheid over bestuur sc Heerenveen

Heerenveen | Aan het einde van deze maand wordt duidelijk wie er zitting zullen nemen in het nieuwe stichtingsbestuur van sc Heerenveen. Dat heeft de eredivisieclub gisteren laten weten. Daarmee wordt een eerste stap gezet naar het nieuwe bestuursmodel dat de commissie Koopmans-Vaessen voorstelde. Aansluitend zal de commissie, samen met het nieuwe stichtingsbestuur, starten met de vorming van de ‘one-tier board’. Gestreefd wordt om dit voor eind oktober af te ronden.

Sportvrijdag, 9 augustus 2013

De Sneekweek kent alleen maar volwaardige winnaars

Kolmeersland | De organisatie van de Sneekweek toonde zich op de laatste dag van de 78e editie uitermate tevreden over het verloop van de zeilwedstrijden op het Sneekermeer. ,,Alleen op zaterdag, de openingsdag, hadden we zware vertraging, dik drie uur. Verder hebben we fantastische dagen gehad’’, verklaarde wedstrijdleider Beer van Arem. De windtypes waarmee de zeilers te maken kregen, waren zeer divers, wat volgens Van Arem heeft geleid tot een eerlijk kampioenschap.

Sportvrijdag, 9 augustus 2013

Opvallende ontknoping in Schakel-A

Erwin de Vries uit Sneek koesterde goede hoop om na zeven jaar weer eens de Schakel A-klasse op zijn naam te schrijven tijdens de Sneekweek. Eén fout en een daaropvolgend opmerkelijk protest gooiden roet in het eten.

Sportvrijdag, 9 augustus 2013

Cambuur met verloren zoon, zal zich niet gaan aanpassen

Leeuwarden | NAC, Roda JC, Ajax: Cambuur-trainer Dwight Lodeweges is positief in zijn opsomming. Hij heeft een fris team onder zijn hoede dat vol enthousiasme aan het seizoen is begonnen. ,,Dus zie ik geen reden om me aan tegenstanders aan te passen.” Ook de verste uitwedstrijd van het seizoen, tegen Roda JC, zal de Friese formatie dus met aanvallende intenties aanvangen.

Sportvrijdag, 9 augustus 2013

Schokker: Elfstedenkoorts en nooit meer koerieren

Leeuwarden | ,,Say oeh-ah Oe-be-le, oeh-ah Oebele!” Gisterenmiddag. De businessclub van Cambuur. Dertig kinderen - type wedstrijdmascotte - gestoken in Leeuwarder voetbaltenues. Ze zijn rustig. Totdat hun held binnen komt. Sinds Cambuurs entree in de eredivisie is Oebele Schokker een nationale knuffelbeer geworden. Zelfs onopgemerkt door zijn eigen stadion wandelen is er niet meer bij.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties