De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 november 2012.

Cultuurvrijdag, 9 november 2012

Dansorkest De Musketiers stopt na 29 jaar

Donkerbroek | Dansorkest De Musketiers uit Donkerbroek stopt na 29 jaar. De leden vinden dat het tijd is om iets anders te doen nu het aantal optredens is teruggelopen.

Economievrijdag, 9 november 2012

Geen teruggave geld voor klanten Gasunie

Groningen | Klanten van de Gasunie die zeggen te veel betaald te hebben voor tarieven en daarvoor een rechtszaak hebben aangespannen, krijgen geen geld terug. Dat heeft de rechter gisteren bepaald. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk. De zaak ging over miljarden euro’s die grootverbruikers te veel zouden hebben betaald. Lobbyclub VEMW van grootverbruikers van energie en water, de initiator van de rechtszaak, is teleurgesteld. Volgens de rechter zijn de tarieven voor gastransport goed vastgesteld door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Economievrijdag, 9 november 2012

Kritiek haven Lauwersoog op besluit twee gemeenten

Lauwersoog | De voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Exploitatiemaatschappij Haven Lauwersoog en aandeelhouder Visafslag Lauwersoog uiten kritiek op de werkwijze van de gemeenten Dongeradeel en De Marne bij het vervangen van twee commissarissen afgelopen week. In een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders hebben wethouders Pytsje de Graaf (Dongeradeel) en Harm-Evert Waalkens (De Marne) de plaatsen ingenomen van Ton Baas en Nico Bakker. De twee gemeenten hebben samen 90 procent van de aandelen in handen. De rest is van Visafslag Lauwersoog.

Hoofdartikelvrijdag, 9 november 2012

Kabinet schendt rechtsprincipes

Wie kijkt naar de paragraaf over veiligheid en justitie van het nieuwe kabinet kan niet anders dan concluderen dat het bergafwaarts gaat met de kwaliteit van de rechtsstaat in Nederland. Een voorbeeld: een van de voorgestelde maatregelen is dat verdachten na veroordeling in eerste aanleg tot een straf van twee jaar of hoger, direct in de gevangenis worden gezet. Hoewel ze nog mogelijkheden hebben tot hoger beroep, belanden ze toch achter de tralies. Maar dat is nog niet alles. Ook mensen die nog niet in eerste aanleg zijn veroordeeld, kunnen makkelijker worden vastgehouden, ook al vormen ze geen gevaar voor de samenleving.

Regiovrijdag, 9 november 2012

Aukje de Vries zal Fryslân niet uit het oog verliezen

Leeuwarden | Wie Aukje de Vries (48) uit Leeuwarden drie maanden geleden had gezegd dat ze vandaag lid zou zijn van de Tweede Kamer, zou waarschijnlijk voor gek zijn verklaard. Natuurlijk, het VVD-statenlid stond op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Maar zo hoog nou ook weer niet. ,,Ik stond op de 45e plaats. Dan verwacht je niet veel kans te maken, zeker niet als je partij in de peilingen rond de dertig zetels schommelt.”

Regiovrijdag, 9 november 2012

Baarderadeel na dertig jaar in de eindfase

Mantgum | Een van de langst durende ruilverkavelingen van Fryslân komt in de eindfase. Gistermiddag passeerde in Mantgum de Akte van Toedeling voor de herinrichting van het gebied Baarderadeel. In de akte is de toekomstige grondverdeling vastgelegd.

Regiovrijdag, 9 november 2012

Fryslân: korte trip oké, lange vakantie nee

Sneek | De provincie Fryslân lijkt voor Nederlandse toeristen meer een regio te worden voor dagtochten en andere korte vakanties dan voor lange vakanties. Dat kan voorzichtig worden opgemaakt uit een gisteren geopenbaard imago-onderzoek van de Grontmij in opdracht van Fryslân Marketing.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 november 2012

Verzoening kerk Zuid-Afrika met Protestantse Kerk

Lunteren | De Zuid-Afrikaanse Nederduitse Gereformeerde Kerk (NGK) heeft na een periode van 34 jaar de banden met de Protestantse Kerk in Nederland hersteld. Dat gebeurde gisteren tijdens de eerste dag van de generale synode van de Protestantse Kerk.

Sportvrijdag, 9 november 2012

Wout Droste: geen reden voor paniek bij Cambuur

Leeuwarden | Even leek het er afgelopen zomer op dat hij bezig was aan zijn laatste weken als speler van Cambuur. Maar omdat de directie van VVV-Venlo niet diep genoeg in de buidel wilde tasten en die van de Leeuwarders de poot stijf hield, bleef Wout Droste rechtsback van Cambuur. Wie denkt dat de 23-jarige tukker met zijn hoofd in de wolken is gaan lopen door de belangstelling uit de eredivisie, heeft het mis.

Sportvrijdag, 9 november 2012

De B in ONB betekent vanaf nu ‘broers’: Henk en René

Drachten | Het zou een mooie vraag voor een voetbalquiz zijn: ‘Hoeveel broers kunt u noemen die samen een voetbalclub trainen?’ Vanaf komende zomer is er een nieuwe antwoordmogelijkheid: Henk en René de Jong. De eerste gaat het assistent-trainerschap bij SC Cambuur namelijk combineren met het hoofdtrainerschap van zondageersteklasser ONB. En de tweede wordt zijn assistent. Henk en René de Jong, komend seizoen Brothers in Arms op sportpark De Fennen.

Sportvrijdag, 9 november 2012

Bezem door basiself: zes wijzigingen Cambuur

Leeuwarden | Cambuurtrainer Alfons Arts wijzigt zijn basiself vanavond thuis tegen AGOVV op maarliefst zes plaatsen. Bakens, El Makrini (schorsingen) en Hemmen (blessure) keren terug, ten koste van Broekhof, Bakker en Barto. Oebele Schokker, Alim Oztürk en Martijn van der Laan krijgen de voorkeur boven respectievelijk Mart Dijkstra, Tim Keurntjes en Jonathan Vosselman.

Sportvrijdag, 9 november 2012

Jansma start niet in viermansbob

Lake Placid | Sybren Jansma komt bij de start van het wereldbekerseizoen in Lake Placid komend weekeinde alleen in de tweemansbob in actie. De in Drachten geboren remmer van het bobsleeteam van Edwin van Calker kampt nog met naweeën van een rug- en schouderblessure en start daardoor niet in het viermans team. ,,We gaan voorzichtig met Sybren om. Het gaat al beter, maar twee wedstrijden kort achter elkaar is op dit moment nog te veel”, aldus Edwin van Calker.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties