De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 9 november 2004.

Bijschriftdinsdag, 9 november 2004

Bevestiging

In het klimaat van het postmodernisme van onze tijd, zoeken mensen geen verzoening maar bevestiging

Dossierdinsdag, 9 november 2004

Goed spelen is belangrijker dan scoren

In de lente van 1989 vroeg Jan Reker, hoofdcoach van Roda JC, na een testwedstrijd op het trainingscomplex Kaalheide aan Raymond Cuijpers hoe hij erover dacht. ,,Positief,’’ zei ik. ,,Dat dachten wij ook’’, zei hij met zijn Brabantse tong. ,,Wij’’, dat waren Reker zelf, Jan Versleijen en Willy van der Kuijlen. Op school riep de zestienjarige Cuijpers, niet toevallig een naamgenoot van de auteur, nog stoer dat hij over het aanbod moest nadenken omdat zijn club natuurlijk Fortuna was. ,,Maar dat was gelul. Natuurlijk ging ik het doen. Het is de droom van iedere jongen om profvoetballer te worden. Een jongen die daar nooit over gedroomd heeft is of een homo of gestoord.’’

Hoofdartikeldinsdag, 9 november 2004

Niets te zeggen hebben…

‘Laat ik daar nu eens niets over zeggen’. Die zin klinkt herhaaldelijk uit de mond van minister Remkes, van Binnenlandse Zaken. Hij spreekt deze zin uit als hem bijvoorbeeld vragen worden gesteld over de werkzaamheden van de AIVD, de binnenlandse veiligheidsdienst. In zo’n geval is het antwoord terecht; het heeft niet zoveel zin publiekelijk mededelingen te doen over operaties die in het geheim worden uitgevoerd. Het is iets anders dat het er steeds meer op lijkt dat minister Remkes niets te zeggen heeft. Over de binnenlandse situatie na de verwikkelingen sinds de dood van Theo van Gogh, bijvoorbeeld. Onzekerheid, verwarring, angst en overdrijving van emoties gaan sinds een week door ons land. Het zou de minister van Binnenlandse Zaken sieren als die een gelegenheid zou scheppen voor het houden van een goed verhaal voor het Nederlandse volk. Daarin zou hij bijvoorbeeld iets kunnen zeggen over hoe het kabinet eendrachtig samenwerkt om zo goed mogelijk het hoofd te bieden aan de stormachtige en bedreigende ontwikkelingen in ons land. Of over het vertrouwen van het kabinet dat de inlichtingendiensten, de politie, officieren van justitie en burgemeesters (voortaan) goed met elkaar samenwerken. Of dat er alle reden is om als Nederlanders, inclusief de ‘nieuwe Nederlanders’, gezamenlijk de gemeenschappelijke belangen van een evenwichtige en veilige samenleving te bevorderen. En dat er geen sprake is van een ‘oorlog’ in dit land, maar van een dreiging die uitgaat van een in verhouding heel klein groepje. De minister van Binnenlandse Zaken zou er goed aan doen, kortom, om de waardigheid en de betekenis van zijn ambt tot uitdrukking te brengen.

Regiodinsdag, 9 november 2004

Tweede Kamer wil meer geld voor wadden

Den Haag/Leeuwarden - Het kabinet moet driehonderd miljoen meer uittrekken voor het waddengebied dan de voorgenomen half miljard voor een Waddenfonds. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Regiodinsdag, 9 november 2004

Het carillon van Dokkum krijgt er twee klokken bij

Dokkum – Het carillon van Dokkum wordt uitgebreid met twee klokken. Het gemeentebestuur van Dongeradeel krijgt ze cadeau van de bouwers en adviseurs van het nieuwe gemeentehuis, dat op vrijdag 26 november wordt geopend.

Regiodinsdag, 9 november 2004

‘Kennisstad beter verkopen’

Leeuwarden – Het bedrijfsleven en de onderwijswereld in Leeuwarden moeten veel intensiever samenwerken. Kennis is dé kracht van de Friese hoofdstad en dat kan veel prominenter uitgebuit worden, vooral naar buiten toe. En zo kan Leeuwarden dan misschien eindelijk van zijn slechte imago af.

Regiodinsdag, 9 november 2004

Dorpen ontlast door wijziging vliegroute

Leeuwarden - Het verleggen van de vertrekroute vanaf Vliegbasis Leeuwarden langs Dronrijp, kan ook soelaas bieden aan andere dorpen. Mogelijk kan Wyns op dezelfde wijze worden ontlast.

Regiodinsdag, 9 november 2004

‘Whiplashpatiënt sneller behandelen’

Leeuwarden – Whiplashpatiënten krijgen niet snel genoeg de goede behandeling. De bestaande richtlijnen om de aandoening vast te stellen worden nauwelijks gebruikt. Dit stelt de Whiplash Stichting Nederland op een bijeenkomst ter ere van het vijftienjarig bestaan. Dit wordt volgende week ook gevierd in het Medisch Centrum Leeuwarden.

Geloof & Kerkdinsdag, 9 november 2004

Bouwen aan evangelisatie

Drachten - Hoe bouw en word je een kerk die aantrekkelijk is voor niet-gelovigen? Niet door direct als gemeente ‘zomaar’ te beginnen met evangelisatie. Onderzoek het culturele landschap van je omgeving, leer de taal van de ongelovige spreken en durf radicale keuzes te maken, zo betoogde de Amerikaan Mark Mittelberg maandag in Drachten.

Geloof & Kerkdinsdag, 9 november 2004

De ademnood van onze ziel

Het kloosterleven ofte wel het leven van de monniken staat in ons huidige drukke en gehaaste leven volop in de belangstelling. Dat geldt zowel voor Oosterse monniken, zoals de lama’s uit Tibet of Japanse zen-monniken, als voor de christelijke monnikentraditie met haar eigentijdse monniken als Thomas Merton of Anselm Grün.

Sportdinsdag, 9 november 2004

Jos Hooiveld laat de bal ook al ontploffen

Amsterdam – Het beloftenteam van Sportclub Heerenveen heeft maandagavond in Amsterdam een zure nederlaag geleden tegen de regerend landskampioen Ajax.

Sportdinsdag, 9 november 2004

Remise voor Daan Brandenburg op WK

Heraklion – Daan Brandenburg uit Drachten is er in de vijfde ronde van het WK schaken onder negentien jaar in Heraklion (Kreta) niet in geslaagd zijn zegereeks voort te zetten.

Weerdinsdag, 9 november 2004

Regen

Vandaag is het vrij zonnig en blijft het droog. Vanavond en vannacht volgt meer bewolking en later regen. De minimumtemperaturen komen te liggen rond 2 graden. Morgen is het bewolkt met regen en daarbij wordt het overdag 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties