De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 9 januari 2012.

Cultuurmaandag, 9 januari 2012

Gouden spelden voor trouwe muzikanten

Leeuwarden | Halbe de Vries van fanfare Joost Wiersma heeft zaterdag tijdens een concert in de sporthal in Jistrum een gouden pompeblêd met vioolsleutel gekregen vanwege het feit dat hij vijftig jaar muzikant is.

Cultuurmaandag, 9 januari 2012

Leeuwarder koor naar korenfestival Paradiso

Leeuwarden | Wereldmuziekkoor Zo Zu Mo (Zo Zuiver Mogelijk) uit Leeuwarden doet komend weekend mee aan een groot korenfestival in het Amsterdamse Paradiso. De Leeuwarders zijn de enige Friese deelnemers aan het evenement waaraan liefst 140 koren uit heel Nederland meedoen.

Cultuurmaandag, 9 januari 2012

Iris Kroes bij laatste acht talentenjacht

Drachten | Zangeres Iris Kroes (19) uit Drachten heeft vrijdagavond de halve finale bereikt van het tv-programma The Voice of Holland. Kroes, die wordt gecoacht door Marco Borsato, moest na afloop van de live show deelnemen aan de sing off, die zaterdagavond pas werd uitgezonden op televisie. Toen bleek dat Borsato haar verkoos boven zanger Bart Brandjes.

Cultuurmaandag, 9 januari 2012

Friese fanfare treedt op in ‘Ik hou van Holland’

Leeuwarden | Fanfare Eendracht Maakt Macht uit Oudega (W) is uitgenodigd om een optreden te verzorgen in het populaire televisieprogramma Ik hou van Holland. De tweevoudig fanfarekampioen in de eerste divisie, zal een twee minuten durend stuk spelen tijdens het finalespel van het programma, waarover vervolgens een vraag wordt gesteld aan beide teams.

Economiemaandag, 9 januari 2012

Installateur Bakker neemt koelbedrijf over

Oosterwolde | Installatiebedrijf Bakker uit Oosterwolde neemt de failliete Koelgroep Dorenbos uit het Drentse Tynaarlo over. Die ging drie weken geleden bankroet waarbij zestig man personeel ontslag kreeg. Hoeveel personeelsleden van het veel grotere Dorenbos worden overgenomen is nog onduidelijk. Voorlopig blijft het koelbedrijf actief vanuit Tynaarlo. Installateur Bakker bestaat sinds 1903 en werkt in het Noorden voor onder andere overheden en bouwbedrijf BAM.

Hoofdartikelmaandag, 9 januari 2012

Droge voeten dankzij de waterschappen

Het wassende water is grotendeels gekeerd, de situatie keert terug naar normaal. De bijzondere samenloop van omstandigheden van vorige week zorgde voor veel overlast en zorg: veel regenwater en veel wind die opstuwing van het zeewater veroorzaakte waardoor moeilijk boezemwater kon worden geloosd in zee.

Regiomaandag, 9 januari 2012

Groninger boeren en vee ‘geweldig’ opgevangen in Buitenpost

De veestapel van Aart Muilwijk en zijn zonen uit Groninger Ten Post is vanwege het hoge water geëvacueerd naar een leegstaande boerderij in Buitenpost.

Regiomaandag, 9 januari 2012

Lerarenstaking leeft niet op Friese scholen

Leeuwarden | De vakbond Leraren In Actie (LIA) hoeft bij de stakingen van de komende drie dagen niet te rekenen op steun vanuit Fryslân. Verreweg de meeste Friese docenten geven gewoon les. Ze zullen dus niet in Den Haag te vinden zijn.

Regiomaandag, 9 januari 2012

Kieviten blijven massaal over in zachte winter

Leeuwarden | Momenteel verblijven er grote aantallen kieviten in Fryslân en het westen van Nederland. Ook goudplevieren worden veel waargenomen, meldt Vogelbescherming Nederland.

Regiomaandag, 9 januari 2012

Nieuwe huisarts krijgt geen eerlijke kans

Leeuwarden | De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijgt een boete van ruim 7,7 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dit omdat de brancheorganisatie zich bemoeit met het vestigingsbeleid van huisartsen, en dat mag niet. Huisartsen moeten zich kunnen vestigen waar zij willen maar de LHV adviseert haar leden om de vestigingsvrijheid in te perken, aldus de NMa.

Regiomaandag, 9 januari 2012

Verzwakte kaden hebben het gehouden; wateroverlast is voorbij

Er moet nog een hoop water worden geloosd uit Fryslân, maar het waterpeil zakt. De bewoners van recreatiepark Yn ’e Lijte en eilandje de Burd bij Grou konden zaterdag terug naar huis.

Geloof & Kerkmaandag, 9 januari 2012

Patriarch Kirill waarschuwt voor nieuwe revolutie

Moskou | Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Kirill, heeft de Russische leiders zaterdag opgeroepen hun beleid te veranderen. ,,Als de gezagsdragers ongevoelig blijven voor uitingen van protest, is dat een erg slecht teken, een teken van hun onvermogen om zichzelf aan te passen”, zei hij in een reactie op de demonstraties tegen de fraude bij de parlementsverkiezingen in december. Tienduizenden Russen gingen toen de straat op om te protesteren tegen fraude bij de parlementsverkiezing in december.

Geloof & Kerkmaandag, 9 januari 2012

Eijk: hele eer, maar ook een opgave

Utrecht | Aartsbisschop Wim Eijk noemt het een hele eer dat hij door paus Benedictus XVI is benoemd tot kardinaal. ,,Ik ben dankbaar voor deze benoeming, maar het is ook een opgave. Er zit een hele taak aan vast, zoals deelnemen aan vergaderingen in Rome.’’

Geloof & Kerkmaandag, 9 januari 2012

Kinderen van drie broers tegelijk gedoopt in Oudega

Oudega (S) | Bomvol zat gereformeerde kerk It Ljochtbeaken in Oudega (S) gistermorgen. Er gebeurde dan ook iets unieks: drie broers lieten tegelijk hun drie kinderen dopen.

Sportmaandag, 9 januari 2012

De glazen bol voor 2012

Ook zo genoten van de jaarwisseling? De oliebollen bij m’n vrienden waren lekker, de appelbeignets bij heit en mem al evenzeer. En natuurlijk ben ik ook na deze oudejaarsloterij nog altijd geen miljonair. Maar goed. Wel had ik na het knallen van de kurken een mooi feestje ergens in de binnenstad van Leeuwarden en bij het wakker worden op 1 januari was daar het besef: het is 2012. En jawel, het wordt een mooi jaar.

Sportmaandag, 9 januari 2012

LDODK drukt SCO in derby dieper in degradatiezorgen

Wolvega | LDODK heeft SCO gistermiddag in de hoofdklasse B dieper in de zorgen gedrukt. In sporthal De Steense in Wolvega won de ploeg uit Gorredijk na een flitsende openingsfase met 18-23, waardoor de missie van de thuisclub in de tweede seizoenshelft te enen male werd verzwaard. SCO zal in de zeven resterende returnwedstrijden een klein wondertje moeten verrichten om de degradatiedans te ontspringen.

Sportmaandag, 9 januari 2012

‘Roy Keane kan Heerenveen als trainer ’n nieuwe impuls geven’

Ron Jans vertrekt aan het eind van het seizoen als trainer van Heerenveen. Wie moet hem opvolgen en waarom?

Sportmaandag, 9 januari 2012

Cometas kent de gewenste start van nieuw handbaljaar

Leeuwarden | Ze zijn inmiddels de hoogst spelende handbalploeg van Fryslân: het eerste herenteam van Cometas. Na een roerige eerste seizoenshelft hervatte het vlaggenschip van de Leeuwarder vereniging zaterdag de competitie met een zege in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe jaar. Een jaar waarin rust en stabiliteit gepaard moeten gaan met sportief goede resultaten.

Sportmaandag, 9 januari 2012

Pijnlijk verlies voor VC Sneek bij laagvlieger DOK

Dwingeloo | De volleybalsters van VC Sneek zijn zaterdag de tweede helft van de competitie in de DELA League begonnen met een verrassende nederlaag. Bij het lager geklasseerde DOK Dwingeloo, dat in het laatste duel van 2010 in het kader van het bekertoernooi nog kansloos de Sneker sporthal werd uitgeslagen, liep de formatie van trainster Petra Groenland tegen een pijnlijke 3-1 (25-22, 26-24, 14-15 en 25-16) nederlaag aan.

Sportmaandag, 9 januari 2012

Aris moet even op gang komen in 2012

Leeuwarden | Lasaulec Aris heeft zaterdag haar eerste competitiewedstrijd in 2012 met een overwinning weten te bekronen. In het eigen Kalverdijkje was het tegen Zwolle twee kwarten lang een zouteloze bedoening, maar na rust gaven de Leeuwarder basketballers alsnog blijk van hun goede voornemens in het nieuwe jaar: 74-65.

Sportmaandag, 9 januari 2012

Met Gal heeft Drachten een winnaar van allure

De grote prijs van de eerste editie van het Internationale Concours Noord-Nederland (ICNN) in Drachten is gisteren gewonnen door Edward Gal. De regerend wereldkampioen was een klasse apart.

Sportmaandag, 9 januari 2012

Flyers begint wel goed, maar gaat in Geleen wéér onderuit

Geleen | De ijshockeyers van Friesland Flyers hebben gisteravond het duel in en tegen Geleen verloren met 6-2. ,,Teleurstellend, vooral omdat er zeker na de voorsprong in eerste periode voor ons gevoel meer in zat”, concludeerde coach Hans Kroon.

Sportmaandag, 9 januari 2012

Toch nog happy end Sjinkie Knegt op NK shorttrack

Heerenveen | Het NK shorttrack begon dramatisch voor titelverdediger Sjinkie Knegt, maar met een onverwachte podiumplaats kreeg het evenement op Thialf toch nog een happy end voor de Fries. Met een spetterende uitsmijter in de superfinale over 3000 meter kreeg de Bantegaster de handen op elkaar. Daarmee was een mislukt titeltoernooi toch nog een beetje gered.

Sportmaandag, 9 januari 2012

Van Lemmer, via Oostenrijk, naar EK

Een geboren Arnhemmer, getogen Lemster, schaatsend op het buitenijs in het Hongaarse Boedapest met een Oostenrijkse vlag achter zijn naam. Bram Smallenbroek, aangenaam. De 24-jarige schaatser deed afgelopen weekend voor het eerst aan een EK allround mee en werd vijftiende in het eindklassement. Maar meer dan de nummer zoveel van het Europese titeltoernooi, is hij vooral een man met een verhaal. Een opmerkelijk verhaal.

Sportmaandag, 9 januari 2012

Valse start van trainingskamp Heerenveen

Albufeira | Nog voordat het trainingskamp van Heerenveen goed en wel begonnen is, is coach Ron Jans alweer teruggekeerd naar huis. Jans’ moeder is ziek en haar situatie is plotseling ernstig verslechterd. De coach stapte daarom gisteravond in het vliegtuig terug naar Nederland om haar bij te staan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties