De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 oktober 2011.

Cultuurzaterdag, 8 oktober 2011

Groningen gul voor cultuur

Groningen - De gemeente Groningen stelt voor de jaren 2013 en 2014 in totaal twee miljoen euro extra beschikbaar voor cultuur. Dat heeft cultuurwethouder Ton Schroor gisteren bekendgemaakt. Het geld is bedoeld voor incidentele subsidies en komt bovenop de 29 miljoen aan structureel cultuurgeld die de gemeente heeft begroot.

Cultuurzaterdag, 8 oktober 2011

Keuringsdag voor oude amateurfilms

Leeuwarden - Amateurfilmers kunnen oude filmpjes laten beoordelen bij het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Dat kan op 22 oktober, tijdens de Dag van de Leeuwarder Geschiedenis. Het HCL organiseert samen met het Fries Filmarchief Blik op Beeld, een ‘keuring’ van amateurfilmmateriaal. Deskundigen, onder wie historicus en filmresearcher Gerard Nijssen (Andere Tijden, In Europa) zijn van 13.00 tot 16.30 uur aanwezig om de historische waarde van de filmpjes te beoordelen.

Cultuurzaterdag, 8 oktober 2011

The Mudbirds naar festival in Memphis

Oudebildtzijl - Bluesduo The Mudbirds uit Oudebildtzijl doet mee aan de International Blues Challenge, een groot bluesevenement in het Amerikaanse Memphis. Alan Laws en René Tweehuysen hebben zich hiervoor weten te plaatsen door The Dutch Blues Challenge 2011 te winnen, een prijs die dit jaar voor het eerst is toegekend.

Economiezaterdag, 8 oktober 2011

Noordoost-Fryslân kan profiteren van krimp

Dokkum - Bedrijven en instellingen kunnen profiteren van de veranderingen in de leeftijdsopbouw van de bevolking in Noordoost-Fryslân. Naar verwachting zullen er minder jongeren in de regio blijven, maar dat levert ook extra werkgelegenheid op. ,,Zo moeten we hier bezig om op het gebied van zorg meer voorzieningen te krijgen”, zei burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel gisteren tijdens een symposium op de bedrijvenbeurs Expo in Dokkum. ,,Door de vergrijzing komt er meer werkgelegenheid in deze branche.”

Hoofdartikelzaterdag, 8 oktober 2011

De verbroken eenheid tussen leer en leven

In de berichten over de eerste christelijke gemeente (in het bijbelboek Handelingen) is te lezen hoe de leden van de jonge christelijke gemeenschap het leven met elkaar deelden. We weten niet precies hoe dat leven was, maar wel is duidelijk dat er onderling een sterke betrokkenheid was.

Regiozaterdag, 8 oktober 2011

Overal scrabbelen: thuis, op het werk en in de rij bij de kassa

Leeuwarden - Ping. Een pushbericht verschijnt op het scherm van de smartphone of iPad. Of de bezitter even het volgende woord wil leggen in Wordfeud. Duizenden en duizenden Friezen zijn dag en nacht bezig met de scrabbleversie van 2011: Wordfeud. Of het nou thuis, op het werk, in de bus of in de rij voor de kassa is, Wordfeud is overal.

Regiozaterdag, 8 oktober 2011

Plannen voor festival rond Lauwersmeer

Dokkum - Ondernemers rond het Lauwersmeer hebben plannen om over anderhalf jaar een meerdaags festival te organiseren. ,,In april 2013 willen we een festival houden met een culturele, economische en sociale insteek. Het moet de regio rond het Lauwersmeer een belangrijke boost geven net als Oerol dat op Terschelling doet”, zei mede-initiatiefnemer Bianca Waamelink gisteren bij het lanceren van de plannen op de bedrijvenbeurs Expo in Dokkum. De mede-eigenares van Bed and Breakfast Binneninn in Metslawier verwacht dat vooral de recreatieve sector profiteert van het festival en in de periode daarna.

Regiozaterdag, 8 oktober 2011

Jeukrups bezig aan opmars in eiken in Fryslân

Leeuwarden - De eikenprocessierups is in Fryslân bezig aan een flinke opmars. Dat blijkt uit de hoeveelheid eikenprocessievlinders die het afgelopen jaar op zes zogeheten valplaatsen in de provincie zijn gevangen. Landelijk bleef de stijging op 20 procent hangen, Fryslân steekt daar met 62 procent met kop en schouders bovenuit. In Gaasterlân-Sleat is de toename het grootst.

Regiozaterdag, 8 oktober 2011

Chauffeurs gaan aan de slag met hun dode hoek

Grou - ,,De jonges binne hjir tige wiis mei. Sjauffeurs binne deabenaud foar deadehoekűngemakken.” Voorzitter Klaas Hoekstra van de Chauffeursvereniging Fryslân (CVF) was gisteren officieel de eerste vrachtwagenchauffeur die zijn buitenspiegels afstelde op de speciale dodehoekafstelstrook.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 oktober 2011

Bij het Liedboek-project wordt naar Nederland gekeken

Vandaag komen in Amersfoort kerkmusici bijeen over het nieuwe Liedboek. De bundel komt steeds dichterbij. Coördinator en eindredacteur Pieter Endedijk geeft een tussenstand.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 oktober 2011

De Bijbel, ook voor tieners

Willem de Vink - schrijver, tekenaar, spreker en bekend van Jong en Vrij - hervertelt de Bijbel voor een tienerpubliek. Hij heeft een selectie van 250 verhalen uit de Bijbel genomen, die hij inderdaad op een spannende en toegankelijke manier herschrijft. Bijvoorbeeld: ‘Er heerst een vreemde stilte rondom Jericho, alsof de stad haar adem inhoudt. De koning heeft de poorten laten sluiten. Iedereen is bang voor het volk dat bij de rivier gelegerd is. Dan klinkt er gerommel in de verte als aanhoudend onweer.’

Geloof & Kerkzaterdag, 8 oktober 2011

Bijbelapp van NBV nu echt te koop

Heerenveen - De nieuwe Bijbelapp Pomegranate met daarin De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) en andere Nederlandse en buitenlandse Bijbels is sinds gisteren te koop. Volgens Jacco Klok van Jongbloed in Heerenveen was er enige vertraging bij Apple. Die moesten de NBV in de ‘inapp-shop’ zetten. ,,Dat is in de nacht van donderdag op vrijdag gebeurd.” Mensen konden al wel de basisversie aanschaffen van 1,59 euro. De app is ontwikkeld door Jongbloed en het Nederlands Bijbelgenootschap. Het is de eerste Nederlandstalige app voor de iPad van de NBV. Deze Bijbelvertaling was al wel te lezen via andere buitenlandse app’s.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties