De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 augustus 2009.

Cultuurzaterdag, 8 augustus 2009

Historisch Centrum verwerft archief Vrijmetselaars

Leeuwarden - Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) heeft het archief verworven van Vrijmetselaarsloge De Friesche Trouw. Dat heeft een woordvoerder van HCL gisteren gemeld. Het archief beslaat de periode van 1839 tot 1999. Het bevat notulenboeken en albums met informatie over de oprichting in 1782. De Friesche Trouw is de oudste vrijmetselaarsloge van Fryslân.

Cultuurzaterdag, 8 augustus 2009

De Kast brengt nieuw album uit

Leeuwarden - De Kast komt begin volgend jaar met een nieuw album. Dat meldde Omrop Fryslân gisteren.

Cultuurzaterdag, 8 augustus 2009

Seunnenga zet gedicht Vestdijk op cd

Leeuwarden - Zanger Jankobus Seunnenga heeft het gedicht Keuvelend met verliefde kronen van schrijver Simon Vestdijk (1898-1971) op muziek gezet. Het nummer verschijnt op cd-single. Dat heeft de oud-zanger van Pigmeat gemeld.

Cultuurzaterdag, 8 augustus 2009

Nieuw boek voor Johan Veenstra

Nijeholtpade - Schrijver Johan Veenstra heeft een nieuwe roman in het Stellingwerfs geschreven. Et geheim van de wiend verschijnt eind deze maand. Het wordt in een oplage van 1500 stuks uitgegeven door Stichting Stellingwarver Schrieversronte.

Cultuurzaterdag, 8 augustus 2009

Zangeres Dewi organiseert jamsessies

Amsterdam - Zangeres Dewi Pechler, bekend van talentenjacht Idols, gaat jamsessies organiseren waarbij bekende artiesten zullen optreden met aanstormende talenten. De Friezin om utens heeft onder anderen Jim Bakkum, Sharon Kips en Miss Montreal weten te strikken voor de muzikale avonden.

Economiezaterdag, 8 augustus 2009

Plan melkquota naar ministers

Leeuwarden - In totaal twintig bonden van melkveehouders willen aan de landbouwministers van veertien EU-landen een plan aanbieden om de crisis in de melkprijzen op te lossen. Kern is dat melkveehouders een deel van de melkquota tijdelijk ‘terugleasen’ aan de EU.

Economiezaterdag, 8 augustus 2009

Graanprijzen dalen door goede oogst in Europa

Doetinchem - De graanprijzen in de EU dalen als gevolg van de goede oogst. Dit meldt het Agrarisch Dagblad. Doordat in Frankrijk en Duitsland een uitstekende kwaliteit wordt geoogst, is vooral de prijs van gerst sterk gedaald.

Economiezaterdag, 8 augustus 2009

Middelgrote supermarkt staat onder grote druk

Amsterdam - Middelgrote supermarkten hebben het moeilijk en staan onder grote druk. Dat stelt het Economisch Bureau van ING op basis van een enquête onder 108 supermarkten.

Hoofdartikelzaterdag, 8 augustus 2009

De opkomende zon...

Deze week beleefden we enkele prachtige zonsopgangen: de zon die tegen het nog vale blauw de mistige flarden boven de velden verjoeg en die steeds feller ging schijnen. Voor de meeste mensen zijn zulke ochtenden mooie ervaringen. Zonder precies te kunnen uitleggen waarom, is een mooie zonsopgang - net als een mooie zonsondergang - een belevenis die iets met mensen doet, die hun een bijzonder gevoel geeft.

Regiozaterdag, 8 augustus 2009

‘Houd Fryslân bruisend in deze crisistijd’

Burgum - Evenementen in Fryslân worden bedreigd in hun voortbestaan nu bedrijven zich - vanwege de crisis - vaker terugtrekken als sponsor. Diverse paardenconcoursen zijn al afgelast. Wethouder Fokkema van Tytsjerksteradiel roept het bedrijfsleven op aan het maatschappelijk belang van de evenementen te blijven denken.

Regiozaterdag, 8 augustus 2009

Kunst op Friese gebouwen: iedereen ziet het, niemand kent het

Leeuwarden - Een mozaïek op de muur van een school, keramiek aan de zijkant van een flatgebouw. Je kunt een straat verder wonen, en het nooit bewust hebben opgemerkt. De laatste twintig jaar zijn veel kunstwerken uit de periode van de Wederopbouw (1945-1965) zo verloren gegaan: gesloopt met het gebouw waar het bij hoorde, zonder dat bekend was van wie het kunstwerk was. Soms weet zelfs niemand meer dat ergens een kunstwerk voorkomt, omdat het is afgedekt door een wand of door pleisterwerk.

Regiozaterdag, 8 augustus 2009

‘Al die schepen voor de rede, dat moet een prachtig gezicht zijn geweest’

Hindeloopen - Hindeloopen beleefde in de zeventiende en achttiende eeuw een bloeiperiode dankzij de koopvaardij. De roemruchte historie van de stad verdient meer aandacht, vindt de Hindelooper kunstschilder Harmen Zweed. Zelf is hij al jaren in de ban van het schip dat Hindeloopen zoveel voorspoed bracht: de fluit.

Regiozaterdag, 8 augustus 2009

IFKS-finale: debutant Talsma of ervaren Los

Lemmer - De IFKS-finale in de A-klasse vanmiddag op het IJsselmeer bij Lemmer gaat tussen debutant Jelle Talsma van de Jonge Jan uit Warten en Delmer Los van de Grutte Pier uit It Heidenskip. Talsma won in de Lemster baai gisteren zijn tweede wedstrijd en heeft een punt voorsprong op Los.

Regiozaterdag, 8 augustus 2009

Een krantenwijk is leuk én goed tegen de verveling

Of het nu boven de dertig graden is of stortregent, het Friesch Dagblad ligt iedere dag weer op de deurmat. Het zijn de stille helden van de krant: de dagbladbezorgers.De komende tijd staat er iedere week een in de krant in het zonnetje, voorgedragen door een abonnee.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 augustus 2009

Belijdenisgeschiften van Protestantse Kerk herschreven

Leeuwarden - Er komt een nieuwe uitgave van de belijdenisgeschriften van de Protestantse Kerk in Nederland. In opdracht van de synode zijn alle teksten die in de kerkorde genoemd worden geheel opnieuw vertaald, zoveel mogelijk naar de oorspronkelijke Nederlandstaltige edities daarvan.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 augustus 2009

Mineurstemming is omgeslagen na verhuizing

Lutten/Hardenberg - Kleine kerken die het water aan de lippen staat: ze zijn er niet alleen in Fryslân. Is sluiten de enige oplossing? Verschillende kerken gooiden het roer om en hebben tegen alle sombere ontwikkelingen in een doorstart gemaakt. In het Friesch Dagblad een aantal portretten. Vandaag deel 5: de christelijke gereformeerde Sjaloomkerk.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 augustus 2009

PKN komt met Stefanusprijs voor jeugddiaconaat

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland geeft in november een prijs aan het beste jeugddiaconale initiatief in de kerk. De winnaars krijgen de Stefanusbokaal en een geldbedrag van 5000 euro.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 augustus 2009

Kerken in Verenigde Staten op missie onder werklozen

Washington - Amerika kampt met een leger aan werklozen. Gisteren werd bekend dat in juli opnieuw 325.000 mensen hun baan verloren. 6,8 miljoen mensen zitten nu zonder werk. Een ongekend aantal en ook de kerken kunnen er niet omheen. Steeds meer plaatselijke kerken helpen de werklozen en werkzoeken met speciale programma’s.

Sportzaterdag, 8 augustus 2009

Heerenveen krijgt pak slag bij NEC

Nijmegen - Na de mislukte ouverture voor eigen publiek tegen Roda JC kreeg sc Heerenveen gisteravond in Nijmegen een pak slaag. Daar waar de Friese club al mijmerde over de groepsfase van de Europa League, daar vergaloppeerde de ploeg van Trond Sollied zich in competitieverband tegen een fris spelend NEC.

Sportzaterdag, 8 augustus 2009

Heerenveen loot tegen de Griekse vicekampioen

Heerenveen - Bij Heerenveen is gisteren niet verslagen gereageerd op de loting voor de vierde voorronde van de Europa League. Om een ticket voor de groepsfase van het Europese toernooi te bereiken zullen de Friezen PAOK Saloniki moeten verslaan. De Griekse clubs eindigde vorig seizoen als tweede in de competitie. Coach Trond Sollied reageerde nuchter: ,,De loting kon beter, maar ook slechter. Belangrijkste is echter wat wij gaan doen.”

Sportzaterdag, 8 augustus 2009

Cambuur laat na De Graafschap meteen tik te geven

Leeuwarden - Weten waar je staat als ploeg. Bij Cambuur wisten ze het niet na de voorbereiding. Dat waren althans de eigen woorden van trainer Stanley Menzo. Geen beter testmoment dan de eerste competitiewedstrijd. Zéker als die ook nog tegen een degradant uit de eredivisie is. In eigen stadion was Cambuur met een man meer lange tijd beter dan De Graafschap, maar het leverde ‘slechts’ één punt op.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties