De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 juli 2011.

Cultuurvrijdag, 8 juli 2011

Belvédère onderzoekt uitbreiding tot museumpark

Oranjewoud - Museum Belvédère begint een haalbaarheidsonderzoek naar forse uitbreiding van het museum voor moderne kunst. Het museum in Oranjewoud trekt met behulp van subsidie bijna twee ton uit voor het onderzoek.

Economievrijdag, 8 juli 2011

Mechanisatiebedrijven gaan samen

Bakkeveen - Mechanisatiebedrijf Veenstra uit Bakkeveen heeft collega G. van der Bos uit Drachten overgenomen. Het Drachtster bedrijf blijft zelfstandig opereren. Veenstra zag in de overname een mooie kans om uit te breiden. ,,In Bakkeveen kampen we met ruimtegebrek, dus de grote loods bij vestiging Drachten komt goed van pas”, zegt mede-eigenaar Saskia Veenstra. De bedrijven verkopen en verhuren landbouwmachines, en verrichten onderhoud bij boerenbedrijven. Veenstra heeft ook een autogarage.

Economievrijdag, 8 juli 2011

Van der Zwaag en DELA samen in Leeuwarden

Leeuwarden - Van der Zwaag Uitvaartverzorging uit Oranjewoud en coöperatie DELA starten samen een uitvaartonderneming in Leeuwarden. Daarmee willen ze hun positie versterken in de noordelijke helft van Fryslân. Met twee werknemers willen de bedrijven ongeveer 220 uitvaarten per jaar gaan verzorgen. Het uitvaartcentrum komt bij het Rengerspark in het voormalige pand van Adventum. Van der Zwaag wil door de samenwerking groeien en professionaliseren.

Economievrijdag, 8 juli 2011

Jouster DMT gaat grote installatie bouwen

Joure Milieutechnologiebedrijf DMT uit Joure gaat een van de grootste Nederlandse installaties voor de opwekking van biogas bouwen bij afvalverwerker Attero in Wijster, naast Beilen. De nieuwe vergister moet vijf miljoen kubieke meter groen gas opleveren. Goed voor het jaarlijks energieverbruik van 2500 gezinnen. Begin volgend jaar moet de installatie klaar zijn. DMT is gespecialiseerd in de behandeling van biogas tot groen gas. Wereldwijd zijn tientallen installaties gebouwd.

Hoofdartikelvrijdag, 8 juli 2011

Het misplaatste geloof in de techniek

Fryslân is nog maar nauwelijks volledig overgestapt op de ov-chipkaart, of het bericht komt naar buiten dat gekraakte versies van de kaart op grote schaal verhandeld worden. Dat komt zeker niet als een verrassing. Al vanaf het begin is de beveiliging van de techniek van de chipkaart een probleem geweest. Het circus keerde om de zoveel maanden terug: een hacker toonde een nieuw lek in de beveiliging aan, media en politiek wonden zich daarover op, de minister sprak bezwerende woorden en ontwikkelaar Translink Systems liet weten dat het probleem snel verholpen zou zijn. En zo is stap voor stap heel Nederland gedwongen om het papier van strippenkaart en treinkaartje in te ruilen voor de chip.

Regiovrijdag, 8 juli 2011

Wyldemerk vergeet sluiting even bij uitreiking diploma’s

Harich - Er mocht absoluut geen begrafenisstemming heersen. Het ging gistermiddag tijdens de uitreiking van de diploma’s op de leef- en leerplaats Wyldemerk in Harich om de leerlingen. Zij hadden een bijzondere prestatie geleverd en dat moest gevierd worden.

Regiovrijdag, 8 juli 2011

Verdeling van Boarnsterhim ‘loopt goed’

Grou - Het draagvlak voor een herindeling met Boarnsterhim wordt in Leeuwarden en Heerenveen vooral afgemeten aan de stemming in de gemeenteraad. Burgemeester Crone van Leeuwarden legde gisteren tijdens een persconferentie over de herindeling uit, dat er ,,niet al te zwaar aan de draagvlaktoets getild moet worden”.

Regiovrijdag, 8 juli 2011

Klooster Witmarsum wordt appartementencomplex

Witmarsum - Het voormalige Augustijnenklooster in Witmarsum wordt verbouwd tot een complex met 22 appartementen. De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân is gisteravond akkoord gegaan met de wijziging van het bestemmingsplan. Initiatiefnemer is vastgoedontwikkelaar Nanne Rodenhuis uit Leeuwarden.

Regiovrijdag, 8 juli 2011

Andries Ekhart nieuwe wethouder Leeuwarden

Leeuwarden - Andries Ekhart uit Sneek is de opvolger van de naar Rotterdam vertrokken Marco Florijn. De 57-jarige Ekhart zal in september geïnstalleerd worden, maar hij verklaarde vanochtend bij zijn presentatie dat hij meteen begint met zich in te lezen.

Regiovrijdag, 8 juli 2011

Appel tegen uitspraak Dok18

Dongeradeel vindt uitspraak rechter onjuist en onbegrijpelijk

Geloof & Kerkvrijdag, 8 juli 2011

Prekenserie ‘Stemmen uit Jeruzalem’ overgenomen

Katwijk - De prekenserie Stemmen uit Jeruzalem is een uitgave van de Confessionele Vereniging en haar stichting Schrift en Belijden in de Protestantse Kerk geworden.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 juli 2011

Feestweekend voor Nicolaaskerk Nijeholtpade

270 kerken doen mee aan de openkerkenroute Tsjerkepaad. Wekelijks een portret van een van de kerken. De Nicolaaskerk van Nijeholtpade is compleet gerestaureerd en wordt zondag heropend.

Sportvrijdag, 8 juli 2011

De ‘kannibaal’ werd vele malen groter dan zijn idool

Het kleine België heeft een ongelooflijke rijke wielergeschiedenis met veel Toursuccessen. De allergrootste renner die het land kende is Eddy Merckx. Vanwege zijn niet aflatende drang om te winnen werd hij de ‘kannibaal’ genoemd. Whats in a name als je in je loopbaan 525 wedstrijden wint.

Sportvrijdag, 8 juli 2011

Tweet van de dag: Chiao, of hoe zeg je dat in het Fries?

Sportvrijdag, 8 juli 2011

Bouwmeester niet in actie tijdens EK Laser

Helsinki De organisatie van de Europese kampioenschappen in Helsinki heeft gistermiddag besloten de Laser-zeilers aan wal te houden wegens gebrek aan wind. Roelof Bouwmeester (Warten) kwam daardoor niet in actie, evenals zijn Nederlandse landgenote Michelle Broekhuizen. Beiden behoren na respectievelijk zeven en acht races tot de top tien. De beste tien zeilers maken in een medalrace, met dubbele punten, uit hoe het podium eruit ziet.

Sportvrijdag, 8 juli 2011

Voetbalkamp voor kinderen met beperking staat op tocht

Sneek Het driedaagse voetbalkamp voor kinderen met een beperking staat op de tocht. Het door de KNVB georganiseerde kamp voor kinderen van acht tot achttien jaar, dat drie jaar geleden met succes werd gestart, kampt met een tekort aan deelnemers. ,,Wij als organisatie zouden het heel erg jammer vinden als dit voetbalkamp niet door kan gaan, omdat er te weinig aanmeldingen zijn”, aldus Loet Boot namens de organisatie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties