De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 juni 2013.

Cultuurzaterdag, 8 juni 2013

Makers ‘De Emigrant’ werken aan nieuw theaterstuk

Leeuwarden | Stichting Pier21, producent van de Friestalige theatervoorstelling De Emigrant, werkt aan een nieuwe productie. Het theaterstuk heeft als werktitel ‘70 jier frij’ en zal gaan over de houdbaarheid van vijandsbeelden en vooroordelen. De productie gaat in het voorjaar van 2015 in premičre, wanneer het zeventig jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland eindigde. Freark Smink en Joop Wittermans spelen de hoofdrollen. Jos Thie regisseert de tekst geschreven door Bouke Oldenhof.

Hoofdartikelzaterdag, 8 juni 2013

Ook het geloof heeft een rationaliteit

Het is een opmerkelijk verschijnsel op het platteland: nieuwe stallen die een heel ander uiterlijk hebben dan de traditionele boerderijen. Veel mensen moeten op z’n minst wennen aan die nieuwe stallen. Sommigen vinden ze meer lijken op een gebouw op een industrieterrein dan op een boerderij.

Regiozaterdag, 8 juni 2013

Fries succesproject Mozambique gaat door

Leeuwarden | 200.000 kinderen die voortaan hun handen kunnen wassen na een toiletbezoek, 140 scholen die een toilet kregen, minder zieke kinderen en in elke Mozambikaanse gemeente een eigen ambtelijke afdeling die zich bezighoudt met sanitatie. Het is het voorlopige resultaat van het Friese sanitatieproject Schoon Water voor Mozambique, dat in 2010 is opgezet.

Regiozaterdag, 8 juni 2013

Te gekke salade draagt de festivalfilosofie uit

Leeuwarden | Een kleine dertig vrijwilligers zijn bezig om in een grote moestuin in Leeuwarden de ingrediënten te verbouwen voor de Welcome to the Village-salade. Op het terrein van stadsboer Gosse Haarsma bij Techum is een tuin aangelegd ter grootte van zo’n half voetbalveld. ,,Wij dachten dat het gewoon te gek zou zijn om onze eigen groenten voor het festival te verbouwen”, zegt mede-organisator Sjoerd Bootsma. Hij vond chef Albert Kooy van Stenden Hogeschool bereid om een speciale salade samen te stellen die op het popfestival Welcome to the Village in recreatiegebied Groene Ster in juli zal worden verkocht.

Regiozaterdag, 8 juni 2013

Met de dorpskapper scheren over het meer

Terherne | Met de dorpskapper in een speedboot de Snitser Mar op, een fietstocht maken met Ome Cor, een witvisexpeditie naar geheime visstekken in het dorp of een spannende zeiltocht met de praam De Komelker. Toeristen kunnen het deze zomer meemaken in Terherne.

Regiozaterdag, 8 juni 2013

Kenniseconomie lukt niet

Leeuwarden | De informatie over projecten die de noordelijke kenniseconomie moeten versterken is beperkt. Soms hebben de drie noordelijke provincies redelijke invloed op welke koers projecten als bijvoorbeeld Wetsus varen, maar in andere gevallen ontbreekt dat volledig. En kennisprojecten worden meestal niet binnen de gestelde termijn afgerond, net zoals ze niet de werkgelegeheid opleveren die vooraf verwacht wordt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties