De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 maart 2008.

Economiezaterdag, 8 maart 2008

Staking in de metaal treft ook garages

Drachten – Bedrijven in Drachten worden maandag geconfronteerd met stakingen in de kleinmetaal. Na de metaalverwerkende industrie volgen bedrijven in de installatiebranche, automotive-industrie en garagebedrijven. Dat hebben de vakbonden bekendgemaakt.

Economiezaterdag, 8 maart 2008

Groenrijk neemt Tuinwereld over

Zwaagwesteinde - De vestiging van Tuinwereld in Leeuwarden (bij velen beter bekend als Bootsma) wordt na het faillissement van enkele weken geleden overgenomen door Groenrijk in Zwaagwesteinde. Dat heeft de eigenaar Jan Feenstra gisteren gezegd. Bij de vestiging werken er achttien mensen.

Hoofdartikelzaterdag, 8 maart 2008

Lijdenstijd...

De weken voor Pasen werden in de gereformeerde traditie de lijdensweken genoemd. Het begrip is een beetje ‘uit de mode’ geraakt - de tijd voor Pasen wordt nu vaak aangeduid met de veertigdagentijd. De naamsverandering heeft goede papieren, zeker vanuit (historisch) liturgisch bewustzijn. Dat is ook in gereformeerde kring gegroeid en zo gezien is de verandering van aanduiding begrijpelijk.

Regiozaterdag, 8 maart 2008

Vergaderen in de Statenzaal is een hele kunst

Voor de zeventiende keer organiseerde de provincie Fryslân afgelopen week het Fries Jeugd Parlement. Drie dagen lang vergaderden ruim tachtig scholieren van negen scholen voor voortgezet onderwijs en ROC Friese Poort in Leeuwarden over thema’s in de provinciale politiek. Het parlement besloot de 2500 euro die het te besteden had, te verdelen over taxi’s voor uitgaansjeugd in Drachten en omgeving (375 euro), websites met stagevacatures (595 euro) en gastgezinnen (650 euro), een film over alcoholmisbruik (500 euro) en groene afvalbakken bij scholen (280 euro).

Regiozaterdag, 8 maart 2008

Hippisch Drachten begint wat traag

Drachten - Nederlandstalige muziek schalt door de grote hal van het Fries Congrescentrum in Drachten. Standhouders drentelen wat rond of maken een praatje met elkaar. Vrijwilligers harken de zandbak klaar voor wat later op de middag komen gaat: een springdemonstratie door een amazone, onder begeleidend commentaar van een deskundige springtrainer.

Regiozaterdag, 8 maart 2008

Leerplichtbureau in NO-Fryslân

Damwoude - Schoolverzuim in Noordoost-Fryslân wordt binnenkort centraal aangepakt. De Nofa-gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadeel en Dongeradeel zetten een regionaal leerplichtbureau op. Dat moet gaan dienen als gezamenlijke werkplek voor de vier leerplichtambtenaren en als centraal meldpunt voor scholen.

Regiozaterdag, 8 maart 2008

Honderdste container hulpgoed naar Z-Afrika

Dronrijp - Acht jaar geleden waren Douwe en Gerry Helfrich uit Dronrijp op vakantie in Zuid-Afrika. Ze werden er gegrepen door de armoede in de townships. Daarom richtten ze de Stichting Townships SA op en stuurden regelmatig hulpgoederen, vooral naar Port Elizabeth.

Regiozaterdag, 8 maart 2008

Leeuwarden wil tippelen uitbannen

Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden wil straatprostituees in het centrum een individueel verblijfsverbod opleggen. Crone is daarover in gesprek met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Of het juridisch mogelijk is om zo’n maatregel in te voeren, moet de komende weken blijken.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 maart 2008

Dichter bij het werkelijke leven

Stiens - De veertigdagentijd is inmiddels viereneenhalve week onderweg. In de christelijke traditie is deze periode de voorbereidingstijd op Pasen. Vanouds horen gebed, verzoening, bezinning én vasten in die veertig dagen. Ds. Gerrit Wessels, predikant van de Hervormde Gemeente in Stiens, neemt ons deze veertig dagen mee in zijn vastend toeleven naar Pasen. Vandaag deel 4.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 maart 2008

Voltijdopleiding voor pastoraal werk

Zwolle - De Gereformeerde Hogeschool (GH) in Zwolle begint op 1 september een voltijdopleiding Godsdienst Pastoraal Werk. De GH kent al de deeltijdvariant van deze studie, met een jaarlijkse instroom van 25 studenten.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 maart 2008

Israël houdt meningen verdeeld

Doorn - Mensen die kritiek hebben op de staat Israël, worden vaak snel monddood gemaakt met de beschuldiging dat zij aanhangers zijn van de vervangingstheologie. Een ongenuanceerde verbondenheid met Israël, die door veel christenen wordt beleden, leidt volgens dr. Henri Veldhuis niet zelden tot een welhaast onaantastbare positie van Israël.

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Afrikanen op proef bij Cambuur

Leeuwarden Bij SC Cambuur-Leeuwarden zijn sinds deze week twee Afrikaanse spelers op proef. Het gaat om de Nigeriaan Dee Okojie en Rodrick Mputu Maveso uit Congo. Beide spelers zitten op dit moment zonder club en mogen zich in Leeuwarden bewijzen. Okojie, die te boek staat als een verdediger, heeft een tijdje voor de jeugd van Chelsea gespeeld. Rechterflankspeler Maveso heeft een verleden in de jeugdopleiding van Juventus.

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Vermoeid Aris laat zege aan de Magixx

Nijmegen - Aris Friesland lijkt zonder topscorer Roy Booker bezig aan een ‘nieuw leven’. Sinds de topscorer van Nederland vertrokken is, vormen de Friese basketballers een hecht team. Het bleek op bezoek bij het sterke Matrixx Magixx niet voldoende voor de overwinning. In de laatste vijf minuten ging het licht uit bij de Leeuwarders.

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Jelle ten Rouwelaar heeft engeltje op de lat

Breda - Goede tijden, slechte tijden, Jelle ten Rouwelaar weet er alles van. De 27-jarige Friese doelman van NAC Breda kreeg in zijn loopbaan al heel wat voor de kiezen. En niet alleen als voetballer, maar ook in zijn privéleven. Met name het overlijden van zijn vader, in oktober vorig jaar, heeft een geweldige impact op zijn leven gehad. ,,Het heeft me doen inzien, dat andere dingen in het leven veel belangrijker zijn dan een bal.”

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Nieuwe doelpuntenmachine van Cambuur spreekt

Leeuwarden - Algemeen directeur Alex Pama bevestigde vorige week donderdag dat de transfer rond was, exact een week later tekende aanvaller Ruud ter Heide een contract dat hem voor drie jaar aan SC Cambuur-Leeuwarden bindt. De spits van AGOVV deed dat gistermiddag tijdens zijn presentatie in het stadion van de eerstedivisionist. Ter Heide tekende niet alleen een contract, maar daarmee ook voor een fiks aantal doelpunten. Tenminste, als het aan trainer Jurrie Koolhof ligt en aan de spits zelf.

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Thialf nog altijd blij met toppers van de toekomst

Heerenveen - De talenten van vandaag zijn de sterren van morgen. Als dat inderdaad het geval is, dan heeft de schaatssport de komende jaren niet te vrezen. Tijdens de Vikingraces verschijnen in Thialf bijna driehonderd schaatstalenten aan de startlijn. Het evenement, dat zijn twintigste editie beleeft, ging gisteren van start en wordt vandaag vervolgd.

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Zieke Drost moet duel met NAC Breda missen

Heerenveen - Henrico Drost ontbreekt vanavond bij sc Heerenveen in de selectie voor de wedstrijd tegen NAC Breda. De centrale verdediger kampt met ziekte. Hij is ook niet fit genoeg om als eventuele invaller te fungeren in het Abe Lenstra-stadion. Tegenover zijn afwezigheid staat de terugkeer van een andere verdediger: Michael Dingsdag.

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Draak van een duel, maar Cambuur wint

Haarlem - Na de winst op RKC vorige week is Cambuur er gisteren in geslaagd in en tegen Haarlem de tweede zege op rij te boeken. Een prettig begin van de zesde periode, waarbij het niet uitmaakt hoe je wint, als je maar wint. Het was een draak van een duel dat nauwelijks een winnaar verdiende, maar bij Cambuur maalde niemand daar om.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties