De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 maart 2005.

Achtergronddinsdag, 8 maart 2005

Onderwijs is van de samenleving

Het is een verkeerde gedachte om de staat meer gezag te geven over het onderwijs. Juist de samenleving moet meer invloed krijgen op scholen: particulier initiatief tot oprichting van scholen heeft bewezen succesvol te zijn. Dat betogen de katholieke schoolbestuurders Theo Joosten en Jan Reulen. Zij hameren ook op het belang van identiteit in het onderwijs. ,,Welbeschouwd is onderwijs niet mogelijk zonder levensbeschouwing.’’

Bijschriftdinsdag, 8 maart 2005

Jezus ontwaakt

Soms blijkt ons levensscheepje maar een gammel gondeltje te zijn, een hulpeloos hulkje, een nietige notendop.

Cultuurdinsdag, 8 maart 2005

Groninger Museum verwerft topstuk Jan Wiegers

Groningen - Het Groninger Museum heeft onlangs een schilderij van Jan Wiegers kunnen aankopen. De aankoop was mogelijk dankzij een gift van de Stichting Beringer Hazewinkel.

Cultuurdinsdag, 8 maart 2005

Oerol geeft voorproefje in Amsterdam

Amsterdam - Oerol-liefhebbers kunnen zaterdag in Amsterdam alvast een beetje het festivalgevoel opsnuiven. In Paradiso geven artiesten een voorproefje van hun optreden dat ze tijdens het jaarlijkse evenement in juni op Terschelling zullen geven. Dat maakte de organisatie van Oerol gisteren bekend. Onder andere Tukkers Connection, De Naakte Mannen, Benno Hubner, Zonder Olga, Pieter Post, Theater Alba en het Mobiele Naaiatelier laten een stukje uit hun voorstelling zien. The Lunatics komen verder met een unieke video en Johnny Melville presenteert een aflevering van zijn eerste eilandsoap, die hij vorig jaar tijdens Oerol opnam.

Cultuurdinsdag, 8 maart 2005

‘Topstukken’ in Harmonie

Amsterdam - Een aantal landelijke toneelgezelschappen, waaronder het Noord Nederlands Toneel, en Nederlandse schouwburgen, waaronder de Harmonie in Leeuwarden, presenteert met ingang van het nieuwe seizoen jaarlijks een serie Topstukken. Het gaat om een reeks van vier voorstellingen.

Dossierdinsdag, 8 maart 2005

Maatjesproject (ex)gedetineerden

Leeuwarden - Solidair Friesland wil op verzoek van de geestelijke verzorging in gevangenis De Marwei proberen een maatjesproject op te zetten voor gedetineerden en ex-gedetineerden. Dat vertelt maatschappelijk activeringswerker Jan Bosman van Solidair Friesland in het jubileumboek Geloven op maandag van zijn organisatie. Het boek werd gisteren gepresenteerd op een bijeenkomst in Sint Nicolaasga, waarmee tevens de viering van het vijftigjarige bestaan van Solidair Friesland in 2004 feestelijk werd afgesloten.

Dossierdinsdag, 8 maart 2005

Steeds vaker verzoek om hulp uit eigen kerk

Leeuwarden - Plaatselijke diaconieën in de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) hebben steeds meer moeite met de afdracht van geld voor landelijke vrijgemaakt-gereformeerde zorginstellingen. Dat meldt het generaal diaconaal depu-taatschap (GDD) aan de synode van Amersfoort. De diakenen krijgen steeds vaker verzoeken om hulp uit de eigen, plaat-selijke kerk.

Dossierdinsdag, 8 maart 2005

Inventarisatie van alle Friese fruitbomen

Ria kraa

Economiedinsdag, 8 maart 2005

Beste Friese slijter

Heerenveen – Slijterij De Wijnhoeve uit Heerenveen-Oudeschoot is gekozen tot beste slijterij van Fryslân. Op 6 juni hoopt het slijterechtpaar Deli de landelijke titel in de wacht te slepen.

Economiedinsdag, 8 maart 2005

Wielens Groningen koopt Gelderse WCM-vestigingen

Groningen – Wielens, leverancier van industriële onderdelen in Groningen, heeft de vestigingen van technische groothandel WCM in Doetinchem en Eerbeek overgenomen. Bij deze vestigingen werken veertien mensen.

Economiedinsdag, 8 maart 2005

Werkloosheid neemt toe in alle provincies

Voorburg - In 2004 nam in alle provincies de werkloosheid toe. Groningen blijft met ruim 8 procent de provincie met de hoogste werkloosheid. Fryslân telde bijna 7 procent werklozen onder de beroepsbevolking. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. Landelijk was in 2004 6,4 procent werkloos. Dat was 5,3 procent in 2003.

Economiedinsdag, 8 maart 2005

Overleg Atoglas voortgezet

Leeuwarden – De directie van Atoglas en de vakbonden hebben vanmorgen het overleg over de voorgenomen sluiting van de Leeuwarder kunststoffenfabriek voortgezet. Zondag hervatten bonden en directie de besprekingen, nadat de directie het ontslag van zes verkoopmedewerkers met een maand opschortte. Gisteravond ging het overleg verder. Bonden en directie willen inhoudelijk nog niets zeggen over de besprekingen. Vanmiddag willen de bonden de resultaten voorleggen aan hun leden.

Economiedinsdag, 8 maart 2005

Waterschap Fryslân voor boer in de middenmoot

Doetinchem – Van alle 26 waterschappen in Nederland komt Waterschap Fryslân qua kosten voor de boer uit op de zeventiende plaats. Dit meldt weekblad Boerderij in zijn uitgave vandaag. Voor een gemiddeld bedrijf van 37,5 hectare en gebouwen met een WOZ-waarde van tweehonderdduizend euro komen de lasten dit jaar op 2641 euro. Waterschap Zuiderzeeland (Flevoland) en Noorderzijlvest (West Groningen) staan respectievelijk op nummer één en twee met 3724 en 3618 euro.

Hoofdartikeldinsdag, 8 maart 2005

De kerken…

Hebben de kerken een verantwoordelijkheid voor het armoedebeleid in Nederland? Neen, zegt minister Donner in en interview met deze krant, afgelopen zaterdag; de kerken moeten zich beperken tot hun eigen domein en niet voorschrijven wat de staat moet doen. Kerk en staat dienen gescheiden te blijven. Dat is wat anders dan: geloof en politiek. Die horen juist bij elkaar. Als de kerken kritiek hebben op het armoedebeleid van de overheid, dan dienen de kerken hun leden aan te sporen om een politieke partij op te richten. Zo hoort het te gaan in een land als Nederland.

Regiodinsdag, 8 maart 2005

Ex-directeur VVV Maastricht: Fries verkoop je

Heeg – Een half jaar lang dook Wilco de Jong uit Limburg vorig jaar onder in Zuidwest-Fryslân. Hij sliep in de bedstee in een hotel in Workum, werd rozig na afloop van een copieuze maaltijd in Sneek en hij werd overal allervriendelijkst te woord gestaan wanneer hij de weg vroeg. ,,De mensen hadden de tijd voor me. Ik was verbaasd dat de mensen hier zo vriendelijk waren. Wil je hier meer toeristen in de regio en meer bedrijven, dan moet je op de trom slaan. Maak een tv-spotje voor de Randstad. Ik wil jullie er wel bij helpen: hier is vriendelijkheid nog gewoon. Ik verzeker je dat het effect zal hebben’’, zegt De Jong.

Regiodinsdag, 8 maart 2005

Lauwerscollege laat ouders opstel nakijken

Buitenpost – Ouders gaan de opstellen van havo 4-leerlingen nakijken. De school ziet het als manier om ouders meer te betrekken bij het leerproces van hun kinderen. Leerlingen krijgen op deze manier bovendien intensievere aandacht dan de docent kan geven.

Regiodinsdag, 8 maart 2005

Thuiszorg vliegt met cliënten naar de zon

Drachten - Thuiszorg De Friese Wouden vliegt met de cliënten naar de zon. De zorginstelling heeft een contract met Holiday Care afgesloten. Eind maart vliegen de eerste vier cliënten onder begeleiding van twee verpleegkundigen van de reisorganisatie en een thuiszorgmedewerker naar Benidorm in Spanje.

Regiodinsdag, 8 maart 2005

Ook België blijft FPS trouw in crisissituatie

Zolder/Drachten - Het bestuur van het Belgisch Stamboek van het Friese Paard (BSFP), de oudste buitenlandse dochter van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS), heeft besloten trouw te blijven aan het FPS. Het bestuur ontkent met klem de geruchten over een afscheiding van het moederstamboek in Fryslân, stelt penningmeester L. Boermans namens het BSFP.

Regiodinsdag, 8 maart 2005

Personeel Jouster verpleeghuis wil complimentjes

Joure – Medewerkers van verpleeghuis de Flecke in Joure, onderdeel van Zorggroep Plantein, hebben de buik vol van het negatieve imago van de verpleeghuiszorg.

Regiodinsdag, 8 maart 2005

Thuiszorg komt vóór operatie op bezoek

Drachten - Thuiszorg De Friese Wouden wil 75-plussers die op de wachtlijst staan voor een operatie bezoeken. Thuiszorgmedewerkers kunnen dan een lichamelijke check-up doen en én bekijken of het huis nog moet worden aangepast.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 maart 2005

Protestantse kerk

Sint Annaparochie – De protestantse gemeente van Sint Annaparochie kan een tweede predikant beroepen. De oproep van de kerkenraad en het college van kerkrentmeesters om de aanstelling van een tweede predikant financieel mogelijk te maken via een verhoging van de vrijwillige bijdragen (‘actie Kerkbalans’) heeft gehoor gevonden. De gemeenteleden zegden met elkaar 15.000 extra toe, zo meldt de kerkenraad in het Kerkblad . De kerkenraad spreekt de hoop uit het positieve gevoel, de ‘geest’ van januari, vast te houden. In die maand werd de officiële fusie van de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk groots gevierd.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 maart 2005

Raad van Kerken bezint zich op ‘Kleurrijk Fryslân’

Leeuwarden - Het moderamen van de Friese Raad van Kerken gaat zich bezinnen op de toekomst van het platform levensbeschouwing in Kleurrijk Fryslân, nu de provincie haar subsidie per 1 mei stopzet. Die toezegging deed voorzitter drs P.G.M. Sluis tijdens de laatste vergadering, op vragen uit de raad.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 maart 2005

Verstrekken van voedsel ondermijnt het beleid niet

Groningen – De uitspraken van minister Donner van Justitie in het Friesch Dagblad van zaterdag zijn bijna te ongelofelijk om waar te zijn. Dat schrijft directeur John W.R. van Tilborg van de interkerkelijke vluchtelingenorganisatie Inlia. ‘Je aan wetten houden is iets anders dan geen kritiek mogen hebben op wetten.’

Geloof & Kerkdinsdag, 8 maart 2005

Een antwoord op ‘Accra’

Leeuwarden – De Wereldbond van Protestantse Kerken (WARC) nam vorig jaar zomer in Accra (Ghana) een verklaring aan tegen de huidige economische wereldorde. Deze ‘belijdenis van Accra’ kreeg de instemming van de Protestantse Kerk in Nederland. Wat heeft dat ons te zeggen, woensdag op de biddag voor gewas en arbeid?

Weerdinsdag, 8 maart 2005

Regenbui

Het is miezerig en bewolkt weer met temperaturen die vanmiddag komen te liggen rond 5 ŕ 6 graden. De wind is daarbij matig tot (vrij) krachtig uit het noordwesten. Morgen hebben we af en toe een regenbui bij circa 6 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties