De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 8 december 2011.

Cultuurdonderdag, 8 december 2011

De Overval op Blokhuispoort basis voor theaterstuk

Leeuwarden | De bevrijding van 51 gevangenen uit de Blokhuispoort in Leeuwarden op 8 augustus 1944 moet in 2013 op de planken komen als iepenloftspul. Dat heeft de in oprichting zijnde Stichting Iepenloftspul De Oerfal gisteren gemeld. Het is de bedoeling dat de voorstelling zal worden gespeeld op de historische locatie: de Blokhuispoort.

Cultuurdonderdag, 8 december 2011

Princessehof koopt topstukken art nouveau

Leeuwarden | Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft 28 topstukken uit een particuliere collectie art nouveau sieraardewerk verworven. De objecten, die rond 1900 zijn gemaakt in Faience- en Tegelfabriek Holland in Utrecht, komen uit de verzameling van het Limburgse echtpaar Giel en Roswithe Schoonbroodt.

Cultuurdonderdag, 8 december 2011

Jaap van Zweden voor Frysk Jeugd Orkest

Drachten | Het Frysk Jeugd Orkest onder leiding van Theo Brouwer geeft op 22 december een concert ten bate van de oprichting van het Steunpunt Papageno Friesland. Dat meldde Jeugdhulp Friesland gisteren.

Economiedonderdag, 8 december 2011

Jachtwerf Breehorn failliet verklaard

Woudsend | Het bankroet is uitgesproken over jachtwerf Breehorn in Woudsend. Daarmee komen twaalf werknemers op straat te staan. Breehorn maakte de gelijknamige luxejachten en ook polyester zeilboten. Minder vraag en een forse schadeclaim door een productiefout werden de bouwer en makelaar fataal. De werf werd verantwoordelijk gehouden voor kielproblemen bij een jacht en schikte de zaak. Het bedrijf vroeg het faillissement uiteindelijk zelf aan. De schuldenlast is enkele tonnen euro’s, zegt curator Matthijs Sturms. Er is al interesse getoond voor een doorstart.

Hoofdartikeldonderdag, 8 december 2011

Rutte moet de EU wel meer macht geven

Het stond nog zo fraai in het regeerakkoord: ‘Met het verdrag van Lissabon is voor de komende periode de grens bereikt van overdracht van nationale bevoegdheden aan de EU’.

Regiodonderdag, 8 december 2011

Einde dreigt voor Culturele Hoofdstad 2018

Leeuwarden | Leeuwarden wordt geen kandidaat Culturele Hoofdstad 2018, als gedeputeerde Jannewietske de Vries en het CDA bij hun gisteren ingenomen standpunt blijven.

Regiodonderdag, 8 december 2011

Begraafplaats gerestaureerd, maar niet tot blinkens toe

Leeuwarden | Met de onthulling van een nieuw informatiepaneel heeft wethouder Isabelle Diks gisteren officieel de restauratie afgerond van de Oude Stadsbegraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden. Sinds mei 2010 heeft de gemeente gewerkt aan het tegengaan van

Regiodonderdag, 8 december 2011

Havo en atheneum in Sint Annaparochie blijven

Sint Annaparochie | Tieners uit Noordwest-Fryslân kunnen ook na dit schooljaar in Sint Annaparochie naar christelijk havo- of atheneumonderwijs. Csg Comenius neemt de onderwijsvorm over van csg Ulbe van Houten. De school uit Leeuwarden begint een nevenvestiging in het gebouw van Ulbe van Houten.

Regiodonderdag, 8 december 2011

Milde straf voor medewerker coffeeshop met kilo’s drugs

Siegerswoude | Een 53-jarige man uit Siegerswoude is gistermiddag wegens bezit van meer dan 2,5 kilo hennep veroordeeld tot een boete van drieduizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 december 2011

Blinde Chinese wordt via Trans World Radio huiskerkleider

Nergens ter wereld groeit de kerk zo snel als in China. De huiskerkbeweging is daarbij belangrijk. Het indrukwekkende verhaal van Pai, een blinde huiskerkleider in China.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 december 2011

Nieuwe liedboek verschijnt pas in 2013

Amsterdam | Het nieuwe Liedboek zal niet volgend jaar maar in mei 2013 worden gepresenteerd. Dat heeft de secretaris van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK), drs. Klaas Holwerda, gisteren gezegd.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 december 2011

Geen last van recessie bij het verkopen van kerken

Amsterdam | Honderden kerken veranderden de afgelopen jaren van bestemming, en die ontwikkeling zet door. Er is veel belangstelling voor afgestoten kerken, zegt Mickey Bosschert-Uitentuis van het Amsterdamse adviesbureau Reliplan, dat kerken verkoopt. Hij merkt niets van de recessie.

Sportdonderdag, 8 december 2011

Postma op WK zeilen in Perth met stip op één

Perth | De Friese zeiler Pieter Jan Postma heeft gisteren tijdens de wereldkampioenschappen voor de kust van Perth uitstekend gepresteerd. De 29-jarige Leeuwarder, al in het bezit van een olympische nominatie, kwam in de Finnklasse twee keer als tweede over de finish en won daarna de vijfde race. Daarmee klom hij van de twintigste naar de eerste plaats.

Sportdonderdag, 8 december 2011

Aris pakt in Zwolle derde winst op rij

Zwolle | De basketballers van Lasaulec Aris hebben gisteravond in de Overijsselse hoofdstad afgerekend met het stugge Landstede Zwolle. Na een gelijkopgaande eerste helft sloeg de formatie van coach Erik Braal in het derde kwart een beslissende marge, die leidde naar een overtuigende 52-73 (14-12, 13-16, 9-25 en 16-20) zege. Het was de derde overwinning op rij voor de Leeuwarder basketballers.

Sportdonderdag, 8 december 2011

Gelijkspel driebanders Bierling de Schepper

Warmenhuizen | Het driebandenteam van Bierling de Schepper, dat uitkomt in de tweede divisie (groot), kwam tegen hekkensluiter Valk Waarland niet verder dan een gelijkspel. Kopman Tammo Bijlsma verloor, maar de vierde man Theo van der Bij trok de stand gelijk door winst tegen Loek Valk. Hans Dijkstra haalde een moyenne van 1, maar dat was niet voldoende om Frans Dekker te verslaan, waarna Klaas Kuindersma in een verdedigende partij een gelijkspel uit het vuur sleepte.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties