De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 november 2005.

Bijschriftdinsdag, 8 november 2005

De morgenster is opgegaan

Op de berg van de verheerlijking raken de hemel en de aarde elkaar.

Dossierdinsdag, 8 november 2005

De onuitwisbare last van het verleden

Op 11 oktober overleed Cor Veldhoen, de rechtsbenige linksback die vanaf december 1956 in 380 competitiewedstrijden voor Feyenoord uitkwam. Hij maakte de sportieve opkomst van de club in de jaren zestig mee, maar beëindigde zijn carričre nog voordat de bekroning volgde met de verovering van de Europa Cup I en de Wereldbeker. Wel leefde hij net lang genoeg om in de pas verschenen Hard Gras 44 over het hoogtepunt in de clubhistorie zijn ongezouten mening over de huidige situatie bij Feyenoord te kunnen spuien.

Economiedinsdag, 8 november 2005

Van den Akker ook Nissan-servicebedrijf

Dokkum - Autobedrijf Van den Akker uit Dokkum is vanaf deze maand ook servicebedrijf voor het automerk Nissan. Van den Akker is van oorsprong Renault-dealer. Volgens de eigenaren van het autobedrijf is de taakuitbreiding logisch, omdat de techniek van beide automerken deels overeenkomt en omdat de merken ook internationaal samenwerken.

Economiedinsdag, 8 november 2005

Centric levert directeur Oranjewoud

Gouda - Centric-directeur G. Sanderink is benoemd tot directeur van Oranjewoud. Hij volgt J. Reneman op, die na acht jaar zijn functie neerlegt. Dat maakten beide bedrijven gisteren bekend, tijdens de officiële afronding van de overname van ingenieursbureau Oranjewoud door automatiseringsbedrijf Centric.

Economiedinsdag, 8 november 2005

Apple opent winkel in Leeuwarden

Leeuwarden - Computerfirma Apple opent begin volgend jaar een winkel op de Nieuwestad in Leeuwarden. Volgens vestigingsmanager E. Brouwer van de vestiging in Groningen, die ook de nieuwe vestiging in Leeuwarden onder zijn hoede neemt, biedt de winkel in eerste instantie werk aan vijf mensen. De winkel komt in het pand waar nu nog Hulshoff Leerwaren is gevestigd. In Nederland zijn er nu veertien filialen van het Amerikaanse bedrijf.

Hoofdartikeldinsdag, 8 november 2005

Schulden, maatregelen…

Het aantal mensen met schulden, van wie een aanzienlijk deel jongeren, neemt toe. Instellingen als woningcorporaties krijgen steeds meer te maken met huurders die huurschulden hebben en niet in staat zijn die schulden weg te werken. Ook banken zien het aantal kredieten stijgen dat moeilijk inbaar is. De groep schuldenaren in de problemen is overigens niet alleen te vinden in de lagere sociale klasse; ook beter betaalde burgers kunnen in de problemen raken, bijvoorbeeld met de rente voor hun hypotheek en de aflossing daarvan. Kern van de problemen is dat mensen dingen aanschaffen waarvoor ze het geld niet hebben en/of dat ze verplichtingen aangaan waarvan ze de gevolgen niet kunnen overzien of die ze door omstandigheden niet meer kunnen nakomen.

Regiodinsdag, 8 november 2005

Een historische dag voor Stroobos

Stroobos – ,,Se soene per űngelok in bomke op de bręge falle litte moatte.’’ Dat schijnt de smid van Stroobos gezegd te hebben tijdens de oorlog. In die jaren waren er altijd problemen met de brug van Stroobos. De fundering was te licht en de smid Lycklema moest geregeld komen opdraven om de schade te herstellen.

Regiodinsdag, 8 november 2005

Opvang voor ex-gevangene

Leeuwarden – Mensen die vrijgelaten worden na een gevangenisstraf kunnen in Leeuwarden binnenkort rekenen op een uitkering, onderdak en zonodig een ID-kaart. De regeling, die alleen geldt voor Leeuwarder ex-gedetineerden, moet overlast en recidive vlak na de vrijlating voorkomen. Een gemeentelijke werkgroep is bezig hiervoor een plan te maken.

Regiodinsdag, 8 november 2005

‘Balkenende heeft veel invloed binnen Europa’

Leeuwarden - ,,Balkenende is binnen Europa de meest invloedrijke premier die we ooit hebben gehad. Je ziet het er niet van af, maar hij krijgt heel veel gedaan in Brussel.’’

Regiodinsdag, 8 november 2005

De fatale liefde tussen Rigtsje en Rypke

Eastermar - Het waren moeilijke tijden in 1883 voor de familie Douma uit Eastermar. Eerst verdronk hun dochter zich, samen met haar zeven maanden oude kindje en daarna betaalt een zogenaamde ‘weldoener’ een grafsteen voor het meisje met een tekst die wel erg grievend is voor de vader van het kindje.

Regiodinsdag, 8 november 2005

‘Spijbelrechter’ om ontsporing te voorkomen

Leeuwarden – Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het plan van de PvdA om de speciale spijbelrechter landelijk in te voeren. Hardnekkig spijbelgedrag kan op die manier goed aangepakt worden, blijkt uit proeven. Friese leerplichtambtenaren zitten niet op zo’n zware maatregel te wachten.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 november 2005

Een ambitieus project, maar niet geslaagd

De Rooms-Katholieke Kerk. Het complete handboek is onlangs uitgebracht. Het werd geschreven door Hans Wortelboer voormalig secretaris van de KRO. Pastor J.B. te Velde, vicaris van Fryslân en de Noordoostpolder las het boek en geeft zijn oordeel.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 november 2005

Beter gesprek over oorlogsleed

Utrecht - Het Oecumenisch Pastoraat aan Oorlogs- en Geweldsgetroffenen (OPOG) presenteert dinsdag samen met de Protestantse Kerk in Nederland de brochure ‘Zit u daar nog altijd mee’. Het is een nieuwe handreiking voor het pastoraat aan oorlogs- en geweldsgetroffenen.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 november 2005

Friese editie van Mariaboekje

Ternaard – Er komt een Friese vertaling van het populaire Mariaboekje van ds H.F. de Vries van Ternaard.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 november 2005

Dvd en boekje van docu-soap Bethelkerk

Drachten – De zesdelige docu-soap die de Evangelische Omroep uitzond over de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten, komt ook op dvd uit. In de serie Zondagskinderen werden vijf hoofdpersonen, die in dienst zijn van de gemeente, gevolgd bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Sportdinsdag, 8 november 2005

Cambuur Leeuwarden heeft interim-bestuur

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden heeft een interim-bestuur. Harjan van Dam was al interim-directeur en zal nu ook optreden als interim-voorzitter. Daarnaast wordt Gerard van den Berg (nu gemeentesecretaris van Sneek) de nieuwe secretaris en Fred van Gelderen (bestuurslid van zakenclub Cambuur) de nieuwe penningmeester. Van Dam maakte dinsdagochtend ook bekend dat Cambuur met acties begint om geld in te zamelen.

Weerdinsdag, 8 november 2005

Wat regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties