De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 februari 2003.

Achtergrondzaterdag, 8 februari 2003

Getuigenis van Saddams leugens

Het was een indrukwekkende en gelikte presentatie waarmee de Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Colin Powell de Verenigde Naties poogde te overtuigen van de leugenachtigheid van Iraks dictator Saddam Hussein. Maar het was bepaald niet zo dat hij zich er in één klap een schare nieuwe bondgenoten mee verwierf. Want zelfs in het aannemelijke geval dat Powells materiaal deugt: wat dan? Zijn intensieve bommentapijten echt de oplossing?

Achtergrondzaterdag, 8 februari 2003

De onschendbare CdK

,,De huisvestingswet moet worden ingezet om te voorkomen dat er in Fryslân dure huizen worden gebouwd voor mensen van buiten de provincie.’’

Bijschriftzaterdag, 8 februari 2003

Genezing

Misschien hebt u wel een probleem met het lezen van dit gedeelte uit het Evangelie.

Cultuurzaterdag, 8 februari 2003

Bands geselecteerd voor voorrondes van Kleine Prijs

Sneek – In totaal achttien groepen doen in maart mee aan de voorrondes van de Kleine Prijs van Sneek. Dat heeft organisator Friesland Pop gisteren bekendgemaakt. Er hadden zich dit jaar 55 bands ingeschreven voor de twintigste editie van de provinciale talentenjacht; 31 meer dan vorig jaar.

Economiezaterdag, 8 februari 2003

Kozijnenfabriek

Gorredijk – Bij De Vries Kozijnen in Gorredijk verdwijnen veertig banen. Als gevolg van de economische teruggang is de orderportefeuille van het bedrijf minder gevuld dan een paar jaar terug.

Economiezaterdag, 8 februari 2003

Biologische boer moet zakenpartners zoeken

Mildam - Om het landbouwbeleid in Europa de natuurvriendelijke ofwel biologische kant op te sturen, zullen biologische boeren de samenwerking met de gangbare landbouwers en hun organisaties moeten zoeken.

Economiezaterdag, 8 februari 2003

Gezondere economie door positief denken

Onthutsend blijft het beeld van de wereldeconomie. Steeds weer is er een sprankje hoop op verbetering en telkenmale melden zich dan weer tegenslagen van niet geringe afmetingen. Geld wordt steeds goedkoper en de Japanse banken zijn zelfs zover dat zij precies als eens in Zwitserland op kredieten rente toebetalen in plaats van incasseren.

Hoofdartikelzaterdag, 8 februari 2003

Kerkelijke oproepen over Irak…

Kerken laten van zich horen over de Irak-kwestie. De algemene mening van bisschoppen, oecumenische organisaties en internationale kerkelijke verbanden is: de oorlog moet er niet komen. Die geluiden komen niet alleen van Europese kerken, vanuit een betrekkelijk veilige positie, maar bijvoorbeeld ook van de methodistenkerk in de Verenigde Staten, de kerk waarvan George Bush lid is.

Regiozaterdag, 8 februari 2003

Sluiting asielzoekerscentra klap voor regionale economie

Leeuwarden – De sluiting van drie asielzoekerscentra in Kollum, Leeuwarden en Sneek heeft aanzienlijke gevolgen voor de regionale economie. Met name het midden- en kleinbedrijf zal omzet kwijtraken door het vertrek van bewoners en werknemers van de azc’s, verwacht voorzitter J.H. Veenhouwer van MKB Noord. Maar de gevolgen worden ook gevoeld door de onderwijsinstellingen die opleidingstrajecten voor asielzoekers aanbieden, en bij de politiedistricten die extra geld krijgen voor de aanwezigheid van een azc in hun gebied.

Regiozaterdag, 8 februari 2003

Asielzoekers: arm maar veel

Leeuwarden – ,,De koopkracht van de individuele asielzoeker is niet groot, maar door hun aantal vormen zij een factor om rekening mee te houden. Met name mkb-ondernemers zullen verlies lijden door de sluiting en inkrimping van azc’s.’’ Dat zegt voorzitter Jan Henk Veenhouwer van MKB Noord, in reactie op de sluiting van drie Friese azc’s. ,,Desastreus is het niet, maar er komt al weinig bij in het Noorden en dit soort maatregelen bevordert de werkgelegenheid niet.’’

Regiozaterdag, 8 februari 2003

‘Hulp nodig bij verhuizing azc’ers’

Sneek – VluchtelingenWerk wil samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bekijken wat de beste manier is om de 1350 Friese asielzoekers te helpen die hun plek kwijtraken. Gisteren werd bekend dat de asielzoekerscentra (azc’s) van Sneek, Leeuwarden (Bonkevaart) en Kollum de komende zomer dichtgaan. VluchtelingenWerk rekent op samenwerking met het COA bij de herplaatsing van de asielzoekers. Dat zegt Heleen van der Werff, via VluchtelingenWerk verbonden aan de asielcentra in Wolvega, Appelscha en Heerenveen.

Regiozaterdag, 8 februari 2003

‘Natuur verliest van boerenbelang’

Leeuwarden – Boeren zijn niet zonder meer goede natuurbeheerders. Ze hebben vaak te kleine arealen, overzien het totaal van de natuurbelangen niet en kiezen als het erop aan komt voor hun eigen bedrijfsbelang, dat strijdig kan zijn met natuurdoelen.

Regiozaterdag, 8 februari 2003

‘Fryslân moet vasthouden aan kernzones’

Heerenveen – De politieke partijen in de Provinciale Staten van Fryslân moeten onverkort vasthouden aan het beleid om grootschalige economische ontwikkelingen te concentreren in de A7-zone en de Westergozone.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 februari 2003

Christelijk avondje uit met Tink-Tonk-Tank

Stavoren - In de ‘seculiere wereld’ is er van alles te doen voor tieners. Ze kunnen uitgaan, naar de film, sporten, popconcerten bezoeken, etcetera. Wat bieden kerken als tegenwicht? Eigenlijk niks. Dat klopt niet, vindt de Baptistengemeente Stavoren. Anderhalf jaar geleden begonnen zij daarom in Koudum met ‘Tink-Tonk-Tank-meetings’ op zaterdagavond. ,,Wij brengen het evangelie zonder concessies.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 8 februari 2003

‘Huis op de Berg’ gaat dicht wegens geldgebrek

Leeuwarden - Het Huis op de Berg in Jeruzalem gaat per 1 juni dicht. Dat heeft het bestuur van de gelijknamige stichting vrijdag meegedeeld. ,,Langer doorgaan wordt niet meer verantwoord geacht’’, aldus voorzitter dr ir Jan van der Graaf.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 februari 2003

Het monnikenleven, het delen in Christus’ lijden

Legendarische heiligen, evangelieverkondigers, kluizenaars, monniken en nieuwe martelaren: Fryslân heeft vele heiligen. Pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward gaat er in een serie artikelen op in. Het gaat om het oude ‘Friesland’: het kustgebied van de Noordzee van de Schelde tot de Wezer. Deel 8.

Sportzaterdag, 8 februari 2003

WK moet schaatssport in Zweden stimuleren

Gothenburg - Ottavio Cinquanta maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkeling van het Scandinavische schaatsenrijden. Dat zei de voorzitter van de internationale schaatsunie ISU aan de vooravond van het wereldkampioenschap allround schaatsen, dat zaterdag en zondag wordt gehouden in de Zweedse stad Gothenburg. De Italiaan hoopt dat het WK voor een ommekeer zal zorgen.

Sportzaterdag, 8 februari 2003

Hofstra en Steneker uitgeschakeld

Velthoven – De Friezen Rick Hofstra en Bertus Steneker zijn er bij de Open Nederlandse kampioenschappen darts niet in geslaagd de laatste acht te bereiken.

Sportzaterdag, 8 februari 2003

Profwedstrijd bij boksgala Leeuwarden

Leeuwarden – Twee Friese boksorganisaties (Olympia en Frisia) zijn er in geslaagd om voor het eerst sinds zeven jaar een profwedstrijd naar Fryslân te halen.

Weerzaterdag, 8 februari 2003

Grijs

Vanmiddag is het veelal bewolkt met kans op een beetje lichte regen. Ook is er kans op nevel en mist bij een temperatuur van 8 graden. Er waait een zuidwestenwind. Morgen is er eveneens veel bewolking met af en toe lichte regen. Het wordt 7 graden .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties