De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 8 januari 2009.

Cultuurdonderdag, 8 januari 2009

Saxofonist soleert bij brassband

Surhuisterveen - Als jongetje speelde hij bij Ons Genoegen in Leeuwarden. Tegenwoordig is hij Neerlands meest succesvolle saxofonist. Aanstaande zaterdag speelt Allard Buwalda als solist op het nieuwjaarsconcert van De Wâldsang, in de gereformeerde kerk in Surhuisterveen. Door Ruurd Walinga.

Economiedonderdag, 8 januari 2009

Meer krediet voor starters in Leeuwarden

Leeuwarden - Startende of doorstartende ondernemers in Leeuwarden die niet via een reguliere bank aan krediet kunnen komen, kunnen sinds kort aankloppen voor het Ondernemerskrediet Leeuwarden. De kredietverstrekking aan deze ondernemers wordt gemakkelijker gemaakt doordat de gemeente Leeuwarden borg staat voor de leningen die banken verstrekken.

Economiedonderdag, 8 januari 2009

Drie Friese bedrijven zijn failliet verklaard

Leeuwarden - Met het uitspreken van het faillissement over drie bedrijven door de rechtbank Leeuwarden verdwijnen mogelijk veertig ŕ vijftig Friese arbeidsplaatsen. Het gaat om een transportondernemingen en twee industriële bedrijven.

Hoofdartikeldonderdag, 8 januari 2009

Overname van een ziekenhuis...

Dat een ziekenhuis in financieel zwaar weer gered wordt door een private onderneming was al eerder gebeurd bij onder meer het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Maar de voorgenomen overname van het Vlietland Ziekenhuis is opmerkelijk. Hier geen ondernemer die het hospitaal opkoopt, maar een coöperatie van belanghebbenden. Dat lijkt op het eerste gezicht beter dan dat private handen, die vooral winst willen maken, het ziekenhuis overnemen. Maar er is in dit geval wel een addertje onder het gras.

Regiodonderdag, 8 januari 2009

Veel cv-ketels begeven het in de vrieskou

Gorredijk/Drachten - Door de vrieskou heeft een groot aantal cv-ketels het begeven. Bij servicebedrijf Gaswacht in Gorredijk kan nauwelijks worden voldaan aan de vraag voor reparaties. ,,Normaal krijgen we zo’n tweehonderd telefoontjes op een dag. Vandaag waren het er al 327.”

Regiodonderdag, 8 januari 2009

‘It Fryske sit yn ’e taal fan ’e ferhalen, plaknammen, net yn it ferhaal sels’

Buitenpost - De Friese volkskundige Jurjen van der Kooi is, na een bevoorrechte academische carričre, sinds 1 januari met pensioen. Zijn post als hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt niet opgevuld. ,,Mar ik wie ek in útsűndering.” Door Erik Betten.

Regiodonderdag, 8 januari 2009

Vuurwerkafval verdwijnt in het water

Leeuwarden/Sneek - Met de dooi verdwijnen vele duizenden kilo’s afval in het Friese water. Door de jaarwisseling is op veel plaatsen op het ijs vuurwerk afgestoken. Vooral de stadsgrachten van Leeuwarden bieden een trieste aanblik. Op alle grachten liggen vuurwerkresten, champagneflessen, bierflessen, blikjes en kapotgetrokken afvalzakken. Er zijn zelfs complete kerstbomen, een bezem en paraplu’s vastgevroren in het ijs.

Regiodonderdag, 8 januari 2009

De hele klas speelt mee in de musical van Titia

Gerkesklooster - Het zelfgemaakte decor is af en de lampen staan klaar. In de gereformeerde kerk van Gerkesklooster staan vanmiddag en morgenavond alle achttien leerlingen van groep 8 van pcbs De Claercamp op de planken. High School Musical, voeren ze uit. Eén van hen, de elfjarige Titia Bijma, heeft het script voor de voorstelling zelf geschreven.

Regiodonderdag, 8 januari 2009

‘Poerbęst iis’, maar Brandsma moet helft van Tocht fietsen

Workum - ,,Tachtich persint is prima iis.’’ Jacob Brandsma uit Sneek is een optimist. Het is tegen vieren, en hij zit in het centrum van Workum een visje te eten. ’s Ochtends om vijf uur vertrokken, en nog niet eens halverwege de Elfstedentocht. ,,It âlde iis is sterk’’, verzekert hij. ,,In lyts toplaachje is teid, dat is alles.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 8 januari 2009

Unieke samenwerking bij Gebedsdag Leeuwarden

Leeuwarden - De Gebedsdag in Friesland zaterdag 17 januari wordt voor het eerst breder opgezet: ook de Friese Raad van Kerken werkt eraan mee. Resultaat is dat er bijvoorbeeld ook liturgisch gebed is. ,,Friesland heeft met deze samenwerking een primeur”, aldus organisator Pieter F. Boomsma.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 januari 2009

Minder pelgrims in Vaticaan, ook minder kerkelijk gezag?

Vaticaan/Rome - Vriend en vijand sluiten het Vaticaanse kerkelijk jaar 2008 af met de constatering dat alles blijft zoals het was. Duidelijkheid gaat voor alles. Hoe invloedrijk zijn paus en kerk nog in de turbulente wereld? Frans Wijnands blikt terug op het afgelopen jaar van het Vaticaan.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 januari 2009

Geen last van Kerst-commercie in Hemelum

Hemelum - Geen grote koren, kerstboom of kerststal. En ook geen kerst-commercie. Russisch-orthodoxe gelovigen vierden gisteren de geboorte van de Zoon van God. Ook in Hemelum.

Sportdonderdag, 8 januari 2009

Eerste schreden op natuurijs blijken goud waard voor Thijsje Oenema

Lekkerkerk - Thijsje Oenema stak gisteren bij de Nederlandse kampioenschappen kortebaan met kop en schouders boven de concurrentie uit. Het waren voor de schaatsster uit Joure pas de eerste schreden op natuurijs, maar die bleken tijdens het NK in het Zuid-Hollandse Lekkerkerk meteen goud waard.

Sportdonderdag, 8 januari 2009

De concurrentie is op jacht, Kramer vindt ’t wel best

Heerenveen - Zoals inmiddels te doen gebruikelijk zat hij er relaxed bij. Een persconferentie van de Nederlandse schaatsploeg voor de Europese schaatskampioenschappen kent voor Sven Kramer al lang geen geheimen meer. Hij kent de journalisten stuk voor stuk, hij weet hoe hij zijn eigen doel goed kan verwoorden en ook een grapje tussendoor moet kunnen. De Heerenvener, tweevoudig Europees kampioen en titelverdediger, weet echter ook heel iets anders: dat de concurrenten zichzelf als jagers zien op de prooi die Kramer heet. Hij is het inmiddels wel gewend. ,,Ik fyn it wol bęst en sjoch nei mysels. Der binne genôch senario’s te betinken, mar ik moat ‘dwaan’ en net ‘tinke’.”

Sportdonderdag, 8 januari 2009

Cambuur verwacht deze week geen transfers meer

Leeuwarden - De kans is groot dat Rachid El Khalifi en Marc Mboua het seizoen afmaken bij SC Cambuur-Leeuwarden. Maandag bevestigde directeur Alex Pama in deze krant dat beide aanvallers in de belangstelling staan van diverse clubs. Inmiddels is er sprake van een impasse. ,,Ik verwacht niet dat er deze week nog spelers vertrekken”, zei Pama gisteren na de nieuwjaarsreceptie, waarop ook een nieuw stadion (weer) onderwerp van gesprek was.

Sportdonderdag, 8 januari 2009

Tolsma pakt in Assendelft de ‘dubbel’

Assendelft Janetta Tolsma heeft in het Noordhollandse Assendelft bewezen dat de Friese titel op de kortebaan die de Winsumse vorige week vrijdag in Steggerda pakte niet op toeval beruste. Met overmacht greep de Friezin gisteravond ook de Nederlandse titel kortebaan meisjes junioren C (13 en 14 jaar).

Sportdonderdag, 8 januari 2009

Friese meisjes geklopt in Tijnje

Tijnje Aveline Hijlkema uit Zuidwolde heeft gisteren de kortebaanwedstrijd voor meisjes pupillen (8 tot en met 13 jaar) in Tijnje op haar naam geschreven. Op de ijsbaan van Tijnje, die ondanks de dooi goed begaanbaar was, troefde Hijlkema over 120 meter al haar drie medefinalisten af.De 13-jarige Hijlkema was de enige niet-Fries in het deelnemersveld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties