De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 september 2010.

Cultuurdinsdag, 7 september 2010

Pedalflügel in de kijker op festival in Leeuwarden

Leeuwarden - Tijdens het Orgelfestival komend najaar in Leeuwarden, zal gespeeld worden op een historische Pedalflügel, een piano met daaronder zoals bij het orgel een pedaalklavier. De Belg Peter van Heirseele restaureerde een historische Pedalflügel en zijn instrument komt naar Leeuwarden, zo heeft Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Leeuwarden bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 7 september 2010

Ode aan Brahms op muziekfestival Schiermonnikoog

Schiermonnikoog - De negende editie van het Kamermuziekfestival op Schiermonnikoog heeft als thema ‘Ode aan Brahms’. Niet alleen muziek van Brahms, ook die van Bach en Beethoven en de poëzie van Hoffmann en Heinde komen aan bod. ,,De ode geldt vooral voor de romantiek’’, aldus de organisatie gisteren.

Economiedinsdag, 7 september 2010

Reade Krobbe laat zich nog lastig oogsten

Kollumerzwaag - Het machinaal oogsten van de Reade Krobbe in Kollumerzwaag is gisteren mislukt. De oogst wordt dan ook met de hand voortgezet. Stichting Wrâldfrucht wil de kleine, donkerrode boon op grote schaal produceren als streekproduct van de Friese Wouden. Dit moet mogelijk worden door te oogsten met een machine.

Hoofdartikeldinsdag, 7 september 2010

De eenheid die er niet was...

De eenheid in het CDA zoals die vorige week werd geforceerd is publiekelijk verbroken. Het vertrek van Klink heeft zichtbaar gemaakt wat gepoogd werd te verdoezelen: de diepe verdeeldheid in het CDA over de inhoudelijke koers van de christendemocraten. De partij heeft zich de afgelopen jaren onvoldoende rekenschap gegeven van de onvrede onder het kiezersvolk en heeft zich niet voorbereid op een passend antwoord op de opkomst van de partij der verontruste burgers. De commissie-Frissen, die de verkiezingsnederlaag van het CDA moet analyseren, hoeft niet lang na te denken over deze omissie van het CDA; ze ligt, bij wijze van spreken, op straat. In een interview in juni 2009 verklaarde Hans Hillen, CDA-senator en belangrijke partij-zegsman, te verwachten dat ‘Wilders in de loop van het najaar op Verdonk-achtige wijze leegloopt als een ballon’. In april 2008 verklaarde het CDJA, bij monde van Harry van der Molen, dat het probleem met het CDA is ‘dat je de christendemocraten veel te weinig hoort over de problemen rond islam en integratie.’

Regiodinsdag, 7 september 2010

Positieve leescijfers versterken eeuwfeest van bieb

Sneek - Wie naar de cijfers kijkt, kan alleen maar constateren dat het goed gaat met de openbare bibliotheek in Sneek. In 2009 kreeg de vestiging liefst vijfhonderd leden erbij. Het aantal uitleningen steeg zelfs met dertigduizend.

Regiodinsdag, 7 september 2010

Samenwerking Middelsee lijkt de enige optie

Stiens - Onderzoeken of een herindeling mogelijk is met Leeuwarden, is voor Leeuwarderadeel op dit moment niet haalbaar. Dat stelde burgemeester Ter Keurs gisteravond tijdens een bijeenkomst in Stiens, die was belegd door ondernemersvereniging Leeuwarderadeel, VVD en PvdA (verenigd in de Belangengroep Toekomst Leeuwarderadeel).

Regiodinsdag, 7 september 2010

Schoolzwemmen is niet zo vanzelfsprekend meer

Leeuwarden - Onlangs pleitte de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) ervoor dat alle kinderen aan het einde van de basisschool in het bezit moeten zijn van de zwemdiploma’s A, B en C. Hoe zit het met het schoolzwemmen in Fryslân?

Regiodinsdag, 7 september 2010

Politie heeft twijfels bij babyvondst in Wolvega

Wolvega - De politie Fryslân spreekt haar twijfels uit over de verklaring van een vijftienjarig Wolvegaster meisje dat zaterdagmiddag een levende baby in een plastic zak zou hebben gevonden in haar woonplaats.

Regiodinsdag, 7 september 2010

Steeds minder zeer zwakke basisscholen

Leeuwarden - Fryslân heeft veel minder zeer zwakke basisscholen. Volgens de Onderwijsinspectie doen zeven scholen het nog niet goed. Drie jaar geleden waren dat er nog 26. De kleine dorpsscholen hebben zich als eerste verbeterd. Nu zijn scholen uit Drachten, Heerenveen en Leeuwarden ook van de zwarte lijst van het ministerie.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 september 2010

‘Ambt voorganger vooral gezien als klus’

Doorn - De ambtsopvatting van predikanten is in crisis. Het ambt wordt vaak niet meer gezien als een bediening, maar als een klus die moet worden geklaard, stelt dr. Henk Bakker, docent aan het Baptisten Seminarium in Doorn. De baptisten moeten wat hem betreft komen tot een gezamenlijke ambtsopvatting.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 september 2010

Moeten we alles in de Bijbel ‘letterlijk’ nemen?

Op CIP (Christelijk Informatie Platform, www.cip.nl) deed ik onlangs de ‘gewaagde’ uitspraak dat sommige dingen in de Bijbel onmogelijk letterlijk kunnen worden genomen. Het is werkelijk ongelooflijk wat voor boze reacties daarop kwamen! Volgens sommige mensen had ik blijkbaar de vreselijkste godslastering uitgesproken.

Sportdinsdag, 7 september 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportdinsdag, 7 september 2010

Eerste zege voor Jong Heerenveen

Heerenveen - Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond de eerste seizoensoverwinning behaald in de eredivisie. Aan de hand van uitblinker Luciano Narsingh werd op sportpark Skoatterwâld afgerekend met Helmond Sport (4-2).

Sportdinsdag, 7 september 2010

Vertrek ‘kaatsploeg’ dag uitgesteld

Leeuwarden - Het Nederlands team vertrekt morgen pas richting Valencia om deel te nemen aan het de Europese kampioenschappen kaatsen (Europilota 2010). Het was de bedoeling dat de tienkoppige formatie van bondscoach Pieter Tienstra vandaag zou vertrekken naar Spanje, maar de vlucht werd gisteren geannuleerd vanwege een staking van de Franse luchtverkeersleiding. ,,Daardoor mag er niet gevlogen worden boven Frankrijk. Een vervelende situatie, maar we hopen dat we nu morgen naar Spanje kunnen vliegen”, aldus Tienstra.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties