De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 7 augustus 2009.

Cultuurvrijdag, 7 augustus 2009

Rinske Koster wint fotowedstrijd

Leeuwarden - De fotowedstrijd Nieuwe groeten uit... de provincie Friesland is gewonnen door Rinske Koster. Dat heeft de jury deze week bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 7 augustus 2009

Eervolle vermelding voor foto

Akkrum - Alex de Haan uit Akkrum heeft een eervolle vermelding gekregen in de fotowedstrijd van de Internationale Federatie van Agrarische Journalisten. Dat is deze week in de Amerikaanse stad Fort Worth bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 7 augustus 2009

Vocht bedreigt muurschilderingen Ruurd Wiersma

Burdaard - Het Ruurd Wiersmahűs in Burdaard kampt met vochtproblemen. Het bestuur van het museum maakt zich zorgen voor de toekomst. Wiersma betrok het gebouw uit 1905 halverwege de jaren zestig en beschilderde het volledig. Door vochtproblemen dreigen de muurschilderingen nu verloren te gaan.

Cultuurvrijdag, 7 augustus 2009

Poppodium Het Bolwerk in oktober weer open

Sneek - Poppodium Het Bolwerk in Sneek gaat in oktober weer open voor publiek. Dat heeft een woordvoerder van het poppodium gisteren bekendgemaakt. Het Bolwerk was bijna een jaar lang gesloten vanwege een interne verbouwing.

Cultuurvrijdag, 7 augustus 2009

Topdrukte op Vlieland door muziekfestival

Vlieland - Het nieuwe muziekfestival Into the Great Wide Open zorgt voor topdrukte op Vlieland. In het weekend van 4 tot en met 6 september zijn vrijwel alle accommodaties op het eiland volgeboekt. Alleen Strandhotel Seeduyn heeft nog een paar kamers vrij. ,,Alle huisjes, appartementen en campings zitten vol”, zei Catherine François van VVV Vlieland gisteren. De eerste editie van het festival is inmiddels al zo goed als uitverkocht, meldde de organisatie gisteren.

Economievrijdag, 7 augustus 2009

LTO: apothekersfunctie veeartsen overbodig

Doetinchem - Dierenartsen willen diergeneesmiddelen blijven verkopen, maar LTO Nederland is daar tegen. Dit meldt het Agrarisch Dagblad. ,,We moeten als sector laten zien dat we het goed doen, om antibiotica te mogen blijven gebruiken. Hiervoor moet duidelijk zijn dat dierenartsen niet economisch afhankelijk zijn van de verkoop van medicijnen”, aldus Toon van Hoof van LTO Nederland.

Economievrijdag, 7 augustus 2009

Dutch Dairymen Board stapt uit crisisoverleg zuivel

Doetinchem - De Dutch Dairymen Board (DDB) stapt uit het overleg over de zuivelcrisis. Dit heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt.

Economievrijdag, 7 augustus 2009

Aanvragen bijstand verdubbelen

Leeuwarden - Het aantal Friese zelfstandigen zonder personeel (zzp) en kleine ondernemingen dat aan moet kloppen voor bijstand is de afgelopen maanden verdubbeld. Dat zegt Sjors Hempenius, directeur van het Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF)

Hoofdartikelvrijdag, 7 augustus 2009

Radicalisering...

Vorige week werden vier Nederlandse jongens in Kenia aangehouden, wegens mogelijke terroristische activiteiten. Die gebeurtenis was nauwelijks een verrassing. Want hoe curieus het voorval ook klinkt, waarschijnlijk zijn ze niet de enigen met dergelijke plannen. De AIVD merkte in haar jaarverslag over 2008 op dat er enkele gevallen bekend waren van jongeren die vanuit Nederland naar het Afghaans-Pakistaanse grensgebied trokken voor een terroristisch trainingskamp. En onlangs rapporteerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) dat jihadistische organisaties in Somalië een grotere aantrekkingskracht uitoefenen op westerlingen, al dan niet van Somalische afkomst.

Regiovrijdag, 7 augustus 2009

Los nu favoriet voor titel

Echtenerbrug - De broers Delmer en Jelle Los van de Grutte Pier uit It Heidenskip hebben de beste papieren voor het kampioenschap in de A-klasse van de IFKS. Ze wonnen gisteren op de Tsjűkemar bij Echtenerbrug hun tweede wedstrijd, na die van woensdag in Sloten.

Regiovrijdag, 7 augustus 2009

Vroedvrouw wacht op griepadvies

Leeuwarden - Verloskundigenpraktijken wachten op heldere richtlijnen van de overheid, over hoe ze moeten omgaan met de Mexicaanse griep. Zwangere vrouwen lopen bij besmetting een verhoogd risico op complicaties. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft geen speciale richtlijnen voor verloskundigen.

Regiovrijdag, 7 augustus 2009

Cambuur: spreekkoren in de ban

Leeuwarden - Spreekkoren in het stadion van SC Cambuur worden niet meer getolereerd. Cambuur heeft een plan van aanpak opgesteld, dat is goedgekeurd door de voetbalbond KNVB. Vanavond tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap zal voor de aftrap, tijdens het handen schudden en de toss, met ,,een opvallend schot voor de boeg” aandacht gevraagd worden voor het spreekkorenbeleid.

Regiovrijdag, 7 augustus 2009

Belg (95) komt in Leeuwarden na gemiste afslag Antwerpen

Leeuwarden - Een 95-jarige automobilist uit Antwerpen heeft gisteren in verwarde toestand een omweg van vierhonderd kilometer gemaakt. De man zou bij een vriend in zijn woonplaats eieren halen, maar miste een afslag. Na een lange rit kwam hij terecht in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 augustus 2009

De wonderbaarlijke boekvermenigvuldiging in Italië

Terwijl het Vaticaan voor de bestsellers van successchrijver Dan Brown (De Da Vinci-code en het Bernini Mysterie) geen goed woord over heeft en alleen het laatst verschenen deel van Harry Potter geschikt vindt voor katholieke lezertjes, staat paus Benedictus XVI zelf op de eerste plaats van de tien best verkochte boeken. Weliswaar in Italië. Maar dan nog.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 augustus 2009

Een weekje helemaal jezelf zijn in het geloof

Terschelling - Met een koebel samengeroepen worden voor een viering met ondere andere Taizéliederen, maar ook samen koken voor een gezamenlijk buffet en bij de tent goede gesprekken voeren over leven en geloven. Het gebeurt deze week op Keiland op Terschelling.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 augustus 2009

Jezus-spandoek teruggevonden bij huis in Triemen

Triemen - Het ‘spandoek voor Jezus’ dat twee weken geleden gestolen werd uit de tuin van George Stavorinus in Triemen is terecht. ,,Het spandoek is gevonden aan de andere kant van Triemen bij een huis in aanbouw”, meldt Stavorinus.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

Venema springt twee jaar oud record uit de boeken

IJlst - Fierljepper Albert Jan Venema heeft gisteravond in IJlst met een afstand 18,80 meter een nieuw Fries record bij de jongens gesprongen. De Feanwâlder verbeterde daarmee de twee jaar oude topafstand van Burgumer Alwin Fonk (18,45). Ook Fonk vond destijds in IJlst zijn succesvolle schans. Venema sprong bijna een meter verder dan zijn persoonlijk record, dat hij vorige week nog in Buitenpost aanscherpte (17,80). Gregor Boelens (16,36) uit Baaijum en Gerrit Dijkstra (15,25, Gerkesklooster) kwamen er niet aan te pas.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

Grote Prijs blijft met Klompmaker in Buitenpost

Buitenpost - Hester Klompmaker won op alle concoursen hippique in Fryslân en omstreken wel een keer. In het eigen Buitenpost lukte het zovaak net niet. Om niet de zelfde fout te maken dan vorig jaar door zichzelf en de paarden teveel druk op te leggen, besloot ze in de aanloop naar de thuiswedstrijd maar even te gaan ‘stappen’. ,,Ik tink dat ik dat mar faker dwaan moat”, lachte de amazone woensdag toen de balans werd opgemaakt na het 56e CH Buitenpost. Helemaal bijzonder is het dan dat ze de hoofdprijs kreeg uitgereikt door haar levenspartner en tegelijk kersverse voorzitter van de concourscommissie Tiemen Dolfijn.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

Dubbelslag voor Wjelsryp

Wommels - Pieter Sijberen Scharringa, Jelle Scharringa en Elmar Pieterse hebben gisteren in Wommels de Freule-zege voor Wjelsryp geprolongeerd. Het was de vierde dubbelslag in de 107-jarige historie van de strijd om ‘De Villa van de Freule’. In de finale kon Minnertsga niet voor een verrassing zorgen.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

Mooie, spannende slotdag Sneekweek

Kolmeersland - Op de slotdag van de 74e Sneekweek waren er gisteren nog enkele cruciale ontknopingen te zien. In bijna de helft van de klassen waren de winnaars voor de laatste wedstrijd al bekend, maar de rest van het veld moest nog volop strijden voor het felbegeerde blauwe bord. In tegenstelling tot vorig jaar waren er wel degelijk ingrediënten voor een mooie laatste strijd.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

Peter Cech is het grote voorbeeld van Martin Lejsal

Heerenveen - Met doelman Martin Lejsal onder de lat probeert sc Heerenveen vanavond in het Goffertstadion in Nijmegen de eerste seizoenzege in de wacht te slepen. Sneller dan verwacht maakt de 26-jarig Tsjechische sluitpost, die maandag voor een jaar op huurbasis werd overgenomen van FC Brno, zijn opwachting in de basis. ,,Dat zal wel even wennen zijn’’, zei trainer Trond Sollied gisteren.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

Weening maakt indruk met derde plaats in Polen

Zdroj - Pieter Weening is gisteren als derde geëindigd in de vijfde etappe van de Ronde van Polen. Na een wedstrijd over 171,5 kilometer van Strzyzow naar Krynica-Zdroj moest de Raborenner uit Harkema alleen de Italiaan Allesandro Ballan en de Spanjaard Daniel Moreno voor zich dulden.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

Cambuur start met veel bekenden in basiself

Leeuwarden - De basisopstelling van SC Cambuur voor het eerste competitieduel van het nieuwe seizoen telt veel bekende gezichten. Trainer Stanley Menzo heeft in zijn formatie veel plekken ingeruimd voor de spelers die het afgelopen seizoen ook een vaste waarde waren. Alleen de achterhoede is op een positie na helemaal anders qua samenstelling.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

David Meul: zo zit je op Kreta, zo is het afgelopen

Hij maakte in de afgelopen jaren in België en Griekenland al heel wat mee, maar het laatste seizoen bij Fortuna Sittard was nog wel het meest bizarre in de loopbaan van David Meul. De nieuwe doelman van SC Cambuur werd heen en weer geslingerd tussen berichten over een faillissement en een fusie die al dan niet tot stand zou komen met Roda JC. De grootste klap kwam uitgerekend op Kreta toen de licentie van de Limburgse club in eerste instantie werd ingetrokken. Toch sloeg de onrust bij Meul nooit om in panikeren, zoals dat zo mooi klinkt met zijn Vlaamse tongval.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

‘Waarvandaan weet ik niet, maar m’n vader kijkt vast mee’

,,Voetbal is de belangrijkste bijzaak van het leven”, zei Kees Jansma ooit. Sandor van der Heide kan dat beamen, zeker na het afgelopen jaar. Niet omdat Cambuur net promotie misliep, maar omdat zijn vader overleed. Een openhartig gesprek over verdriet en over zijn grootste fan.

Sportvrijdag, 7 augustus 2009

‘Laat Pama maar aanrommelen’

Alex Pama is het gezicht achter de opmerkelijke herrijzenis van de slapende reus die Cambuur heet. Wat bezielde deze man om de al verloren gewaande club nieuw leven in te blazen? Hij kwam met veel praatjes, en tegen alle verwachtingen van de vele sceptici in lukte het de in Amerika geboren Nederlander ook nog om samen met de onlangs overleden geldschieter Jan Riedstra de Friese eerstedivisionist weer aanzien te geven. ,,Ik heb wel eens gedacht: waar ben ik aan begonnen?”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties