De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 7 juli 2006.

Cultuurvrijdag, 7 juli 2006

Organist Notre Dame geeft concert in Bolsward

Bolsward - Olivier Latry, organist van de Notre Dame in Parijs, geeft op 18 juli een concert in de Martinikerk van Bolsward. De wereldberoemd organist is sinds 1985 verbonden aan de belangrijkste kathedraal van Frankrijk. De organist was al twee keer eerder te gast in Bolsward. De laatste keer was vijf jaar geleden. Voor zijn concert deze maand in Fryslân brengt Latry onder andere de beroemde Ricercare uit Das Musikalisches Opfer van Johann Sebastian Bach ten gehore. Ook staat er een werk van een Nederlandse componist op het programma en speelt hij een improvisatie.

Cultuurvrijdag, 7 juli 2006

Professioneel spektakel in Veenklooster

,,Durk Bruinsma is in oanwinst foar de Fryske toanielwrâld”, schreef ik in januari in mijn recensie van het door hem geschreven Stone Mansion dat in Earnewâld werd gespeeld. Na het zien van openluchtmusical Verborgen Legende in het Veenkloosterbos ben ik nog meer overtuigd van de kwaliteiten van de 21-jarige Bruinsma uit Kollumerzwaag.

Hoofdartikelvrijdag, 7 juli 2006

De ‘openheid’ van D66...

Het gaat heel snel met het derde kabinet-Balkenende. Zo snel, dat menigeen die zich wil herinneren hoe het tweede kabinet-Balkenende viel, even zal moeten denken hoe het allemaal ook al weer ging. Ook diverse politici denken daar over na. En over de vraag hoe het allemaal verteld moet worden, wat er precies is gebeurd. De hoofdrolspelers in de kwestie die leidde tot de val zijn de D66-politici, in zowel de Kamer als in het kabinet. Hun rol wordt steeds meer bediscussieerd. En zelf doen ze er van alles aan om een zo gunstig mogelijk beeld te schetsen van de werkelijkheid. Of het ze lukt, is maar zeer de vraag. Het zou best eens kunnen zijn dat hoe meer tijd er verstrijkt, hoe duidelijker het wordt dat D66 een dubieuze rol heeft gespeeld - geen toonbeeld van ‘vernieuwende politiek’.

Regiovrijdag, 7 juli 2006

Dorpswachten beboeten raak in Drachten

Drachten - De dorpswachten van Smallingerland hebben ruim duizend boetes uitgedeeld, sinds ze daarvoor de bevoegdheid kregen begin dit jaar. De meeste boetes gingen naar automobilisten die hun auto verkeerd hadden geparkeerd.

Regiovrijdag, 7 juli 2006

Doarpstún als bloeiend hart van het dorp

Leeuwarden - Gemeenteraadslid Ten Hoeve opent morgen in Snakkeburen een boomgaard met zeldzame Friese fruitrassen. Het is de meest recente uitbreiding van de lokale doarpstún, die gaandeweg in het hart is gaan staan van het sociale leven van de omliggende dorpen. ,,Het is nu zoals het zijn moet.”

Regiovrijdag, 7 juli 2006

Weer scheuren in glazen dak

Bolsward - De glazen overkapping van de Broerekerk aan het Broereplein in Bolsward vertoont opnieuw scheuren. Dat bleek gisteren tijdens de oplevering van het bouwwerk. Om hoeveel glazen het gaat is nog niet duidelijk

Regiovrijdag, 7 juli 2006

‘Superdorf’ Koudum in Europese wedstrijd

Koudum - Koudum heeft de Europese dorpsvernieuwingsprijs gewonnen. Volgens de internationale jury zijn de inwoners van Koudum er in geslaagd het dorp in de laatste twintig jaar op overtuigende wijze verder te ontwikkelen. De prijs wordt op 22 september in het Duitse Ummendorf uitgereikt. ,,Dit is geweldich. No krije wy de kâns om Koudum yn Europa op de kaart te setten”, reageerde voorzitter Piet Zonderland van Dorpsbelang Koudum.

Regiovrijdag, 7 juli 2006

Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers

Heerenveen - Het brandweerkorps van Heereveen zoekt twaalf vrijwilligers. Ook andere Friese korpsen kunnen nieuwe mensen hard gebruiken. Toegenomen regelgeving en modern woon- en leefgedrag hebben de inzetbaarheid onder druk gezet.

Sportvrijdag, 7 juli 2006

Bert Krans komt net tekort voor eindzege

Marum - Zes dagen mocht Bert Krans in de gele trui fietsen. Maar toen er gisteravond in Marum na de laatste etappe van de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier werd afgerekend, kwam de renner uit De Wilp in de sprint precies één centimeter tekort om de eindoverwinning veilig te stellen. ,,En dat is hiel soer, mar ik kin der neat mear oan feroarje”, zei de renner die in het eindklassement op evenveel punten eindigde als Adriaan Helmantel uit Westeremden. Alleen omdat Helmantel in de laatste wedstrijd vijfde werd en Bert Krans als zeventiende over de streep kwam, pakte Helmantel de eindzege.

Sportvrijdag, 7 juli 2006

Westra behoudt geel in Noorwegen

Sogndal - Lieuwe Westra uit Mûnein is gisteren in Noorwegen als derde gefinisht in de tweede etappe van het Norsk Syklefestival, een internationale wielerwedstrijd over zes dagen. Na zijn overwinning in de eerste etappe start Westra ook vandaag in de gele leiderstrui. In het criterium over 60 kilometer gisteren in Sogndal reed één man vooruit en zaten in de achtervolgende groep van achttien renners drie Friezen. Leeuwarder Nathan Lootsma eindigde als zevende en Jenning Huizenga (Franeker) kwam als tiende over de streep.

Sportvrijdag, 7 juli 2006

Ysbrand Galama in Grijpskerk weer de beste

Grijpskerk - Ysbrand Galama bewaart enkele goede herinneringen aan de schans in Grijpskerk. Voor de tweede keer dit seizoen streek de jeugdige fierljepper uit It Heidenskip in het Groningse fierljepdorp de hoofdprijs op bij de eerste klas van het fierljeppen. Met een afstand 18.64 meter sprong hij voor de tweede keer dit seizoen een persoonlijk record in Grijpskerk, na de 18.28 waarmee de ljepper enkele weken geleden voor het eerst in zijn loopbaan de achttien metergrens wist te bedwingen.

Weervrijdag, 7 juli 2006

Aangenaam

Het is vanmiddag en morgen aangenaam zomerweer. De temperaturen liggen rond 22 à 23 graden. Er is wel een enkele bui mogelijk, misschien met een klap onweer. De wind is vandaag en morgen matig tot vrij krachtig en komt uit het westen tot zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties