De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van maandag, 7 juni 2010.

Cultuurmaandag, 7 juni 2010

Extra voorstelling van ‘Hoe no, Robin Hood?’ in Hemrik

Hemrik - Het Iepenloftspul Opsterlân komt met een extra voorstelling van het iepenlofstpul Hoe no, Robin Hood? De extra uitvoering is morgenavond. De enthousiaste reacties van het publiek en de goede recensies in de kranten zorgden er voor dat vrijdag de laatste kaarten wegvlogen, meldt de organisatie. Alleen voor de voorstelling van 9 juni waren vrijdag nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar, zodat besloten werd tot de extra voorstelling.

Cultuurmaandag, 7 juni 2010

Instructeur van het Pasveerkorps onderscheiden

Leeuwarden - Tijdens de viering van het vijftigjarige bestaan van de Stichting Pasveerkorpsen is Kees Vossenberg benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Crone van Leeuwarden speldde hem de onderscheiding op.

Cultuurmaandag, 7 juni 2010

Alpine Pack is de beste band van Fryslân

Sneek - De Kleine Prijs van Fryslân is dit jaar gewonnen door Alpine Pack. De heren wisten zich te onderscheiden van de 62 bands die dit jaar aan de Kleine Prijs deelnamen en wist de jury te imponeren met ,,een uitstekende ritmesectie, sterke composities en een moderne sound”. Hiermee wordt de scepter van de winnaar van vorig jaar, De Basis, overgenomen.

Cultuurmaandag, 7 juni 2010

Ruim 8000 bezoekers op muziekfestival ‘Schier’

Schiermonnikoog - Ruim achtduizend mensen, muzikanten en publiek, zijn afgelopen weekend naar Schiermonnikoog afgereisd voor het Muziek- en Zangfestival dat voor de 53e keer op het eiland werd gehouden. Niet eerder werd het festival zo druk bezocht, aldus de organisatie. Het zomerse weer zorgde voor het recordaantal bezoekers.

Hoofdartikelmaandag, 7 juni 2010

De verkiezingen...

Woensdag is ongeveer de belangrijkste dag van het jaar voor de Nederlandse samenleving. Wie vanochtend luisterde naar Radio 1, de publieke omroep, kon tot een andere conclusie komen: Robben, een belangrijke voetballer, heeft een scheurtje in een spier, de sprintspier. Kan hij nu wel meespelen met de wereldkampioenschappen? Hoe zal zijn revalidatie gaan? Is het Nederlands elftal nu ernstig verzwakt? Het onderwerp werd in termen van radiotijd zeer langdurig besproken, door een praatgrage verslaggever. De feitelijkheden hadden kunnen worden gezegd in twee zinnen. Dan was er meer tijd geweest voor belangrijker zaken: de verkiezingen op 9 juni, de beraadslagingen van de G20, het azen van China op Nederlandse verzekeringsbedrijven, om maar enkele onderwerpen te noemen.

Regiomaandag, 7 juni 2010

Groenten van de eigen tuin: dan weet je wat je eet

Drachten - De een plant bloemen, de ander gaat voor fruitboompjes of groenten. Geen tuintje is hetzelfde bij volkstuincomplex de Zandige Wijk, waar bezoekers zaterdag ideeën kwamen opdoen. ,,Chrysanten, daar heb ik nog wel een plekje voor.”

Regiomaandag, 7 juni 2010

Met fotocamera toekomst uitstippelen

Winsum - Littenseradiel moet blijven zoals de inwoners de gemeente nu kennen: kleinschalig, hecht en veilig. Die boodschap gaven de burgers zaterdag mee aan het gemeentebestuur. Nu eens niet op een praatavond, maar door middel van foto’s en aantekeningen.

Regiomaandag, 7 juni 2010

Paardenreddingboot roept emoties op

Terschelling - ,,Toe maar Daan, begin maar voorzichtig te trekken.” Het commando van Arie Doeksen klinkt luid over het strand. Voerman Daan Pootjes uit Oosterend zet zijn twee Friese paarden rustig aan en brengt het touw op spanning. Ook de andere voerlieden krijgen nu een sein. Twaalf paarden zetten zich gelijktijdig in beweging. Voor de ogen van een paar duizend mensen rolt de roeireddingboot van Terschelling door het mulle zand.

Regiomaandag, 7 juni 2010

Sloten jaagt andermaal Spanjaarden weg

Sloten - ,,Tsjongejonge”, mompelt een man tussen het publiek langs It Djip in Sloten, nadat het kanon met luide knal is afgegaan. ,,Oudjaarsavond is er niks bij.”

Regiomaandag, 7 juni 2010

‘Drachten’ wil de hangketen best gedogen

Drachten - Net als in andere plattelandsgemeenten in Fryslân moeten de hangketen in Smallingerland worden gedoogd mits aan een aantal regels wordt voldaan. Bij een verbod zouden de keten zich aan het zicht van gemeente en handhavers onttrekken, wat niet de bedoeling is, aldus burgemeester Middel en zijn wethouders.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juni 2010

‘Kruis basis voor getuigenis’

Edinburgh - Het offer van Christus aan het kruis en Zijn opstanding is de basis voor een respectvol en nederig getuigenis van christenen. Dat staat in de gisteren verschenen slotverklaring van de wereldzendingsconferentie Edinburgh 2010.

Sportmaandag, 7 juni 2010

Ketellapper neemt graag genoegen met derde stek

Leeuwarden - Toen Martin Ketellapper gistermiddag het tempo van Iwan Kamminga en Fransua Woldemariam na vijftien kilometer in de Marathon van Leeuwarden niet meer kon volgen, hoopte hij stiekem dat de twee snelle starters later in de wedstrijd een inzinking zouden krijgen. De Leeuwarder zag het duo echter nooit meer terug en moest genoegen nemen met een derde plaats. Dat deed hij overigens met graagte. Net zoals Mariska Kramer-Postma uit Drachten de ruime zege en een parcoursrecord (2.48,07) bij de vrouwen koesterde.

Sportmaandag, 7 juni 2010

Survival is topsport en niet voor mannen van patat

De Knipe - De penetrante geur van modder gecombineerd met zweet dringt direct je neus binnen bij het betreden van het survivalterrein in De Knipe. Het weekeinde werd voor de negende maal een survivalrun gehouden. Overal zie je doorweekte, moegestreden bikkelaars lopen, jong en oud. ,,De survivalrun is steeds groter geworden. We begonnen ooit met 300 deelnemers, nu hebben er 1700 mensen meegedaan”, vertelt organisator Meint Oosterhof.

Sportmaandag, 7 juni 2010

Trio Van der Meer pakt de pot in Waterpoortpartij

Sneek - Rutmer van der Meer, Renze Pieter Hiemstra en Pier Piersma hebben zaterdag mogelijk de laatste editie van de Waterpoortpartij op hun naam geschreven. De uitnodigingspartij voor heren hoofdklassers, de eerste van het seizoen, werd een prooi voor het Sint Jabuurster duo met de prijskaatser uit Easterlittens. ,,Hier was ik wel even aan toe”, bekende voorinse Hiemstra, die werd gekozen tot koning.

Sportmaandag, 7 juni 2010

Wassenaars op dreef in Dronryp

Dronryp - Jacob Wassenaar stopt na dit seizoen met kaatsen, maar er zijn maar weinig mensen die dat weten. Na zijn zeges in Dongjum en gisteren in Dronryp werd er met geen woord over gerept. Maar de voorinse houdt het toch echt voor gezien. En samen met zijn broer Chris en Marten Feenstra is het vooralsnog een ereronde in stijl.

Sportmaandag, 7 juni 2010

Verhitte omloop brengt De Haan z’n tweede zege

Drachtstercompagnie - Moeder Natuur mag zich graag bemoeien met de wielerwedstrijd Omloop van de Kompenije. Die conclusie mag je zo langzamerhand wel gaan trekken. Vorig jaar was het nog de harde wind die van invloed was op de koers voor elite en beloften in Drachtstercompagnie, afgelopen zaterdag was het de warmte die een stempel op de wedstrijd drukte. Het werd zo een verhitte strijd, hoewel meer letterlijk dan figuurlijk. ,,Door de warmte was het een zware koers”, pufte Sierk-Jan de Haan nadat hij de zevende editie van de omloop had gewonnen. De Dokkumer tekende daarmee voor zijn tweede zege van het wielerseizoen.

Sportmaandag, 7 juni 2010

Met IJlst als decor springt Helmholt de eerste ‘20’er’

IJlst - Het duurt even, maar dan heb je ook wat: de eerste twintigmeternotering van het Friese fierljepseizoen is een feit. Dat zijn Hollandse rivaal Jaco de Groot het al een paar keer deed in de wedstrijdenreeks van de Polsstokbond Holland deerde fierljepper Bart Helmholt de afgelopen weken niet. Dat het zes wedstrijden duurde voordat het in Fryslân zo ver was, al evenmin. ,,Want in wezen is het best vroeg in het seizoen”, merkte hij terecht op. ,,Ik heb er tot nu toe echt niet wakker van gelegen dat ik, of wie dan ook van de topklassers, nog geen ‘twintig’ had staan. Maar blij ben ik er wel mee”, zei de Burgumer zaterdag op de vernieuwde accommodatie van IJlst.

Sportmaandag, 7 juni 2010

‘Giggs en Litmanen zijn ook nooit actief geweest op WK’

Het WK in Zuid-Afrika moet nog van start gaan en nu al kan er door allerlei blessures een streep door de nodige grote namen. Zo zijn Rio Ferdinand en David Beckham (Engeland), Michael Ballack (Duitsland) en Michael Essien (Ghana) al afgevallen. Of Didier Drogba (Ivoorkust) en ‘onze’ Arjen Robben in actie kunnen komen, is bovendien nog maar zeer de vraag. Daalt het WK door de grote afwezigen in aanzien?

Sportmaandag, 7 juni 2010

Pijnlijk vroeg pieken

Jammer dat de spelers van het Nederlands elftal zich tijdens de voorbereiding op het WK zo eenzijdig met voetballen hebben beziggehouden. Het had geen kwaad gekund als Kees Jansma, toch een beetje de vaderfiguur in het begeleidingsteam, de jongens had verplicht om de verkiezingsstrijd te volgen. Elke avond een debatje kijken. Was gezellig geweest en leerzaam bovendien. Niet alleen hadden ze dan iets meer weloverwogen hun volmacht kunnen afgeven aan vrouw of vriendin zodat op zijn minst de mogelijkheid zou bestaan dat een enkeling eens iets anders zou bedenken dan VVD of CDA, maar vooral hadden ze dan de belangrijkste les meegekregen, die voor een groot toernooi gegeven kan worden.

Sportmaandag, 7 juni 2010

Frisia na 57 jaar terug in eerste klasse

Drachten - LAC Frisia 1883, Fryslâns oudste voetbalclub, keert volgend seizoen na 57 jaar terug in de eerste klasse. In de finale van de nacompetitie van de tweede klassen zette de ploeg van trainer Mark Bosma gisteren in Drach-ten klasgenoot Wolvega opzij. Saillant detail: Bosma is volgend seizoen trainer van Wolvega.

Sportmaandag, 7 juni 2010

Comite voorkomt een Friese zege in de Gouden Zweep

Wassenaar - Ongeveer een minuut kon Eelke Kruis gistermiddag op Duindigt genieten van zijn zege met Yos JE in de prestigieuze Gouden Zweep. Daarna was hij alweer uit de uitslag verdwenen. Het was het draverijcomte niet ontgaan dat de veehandelaar uit Terband in de slotmeters de kortste weg naar de finish had genomen. Bij het binnendoor inhalen van de leider stuurde Kruis zijn paard enkele meters over de grasrand aan de binnenzijde van de baan. ,,Dan is hij dus buiten de baan geweest”, luidde de conclusie, waarop meteen een diskwalificatie volgde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties