De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 april 2009.

Cultuurdinsdag, 7 april 2009

Harmonie begint met vervroegde kaartverkoop

Leeuwarden - Schouwburg De Harmonie is gisteren al begonnen met de verkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. De vervroegde voorverkoopactie is volgens het theater uniek in Nederland en is bedoeld als extra service voor de bezoekers. Zij hebben zo meer momenten om kaarten te kopen.

Cultuurdinsdag, 7 april 2009

Gratis naar ‘Bal Electric’ van Noord Nederlandse Dans

Drachten - Dansgezelschap Noord Nederlands Dans, voorheen Galili Dance, geeft deze maand zijn eerste voorstelling in Fryslân onder leiding van de nieuwe artistiek leider Stephen Shropshire. Om kennis te maken met het gezelschap en de nieuwe artistiek leider, kunnen bezoekers gratis naar deze productie. Schouwburg De Lawei in Drachten biedt alle bezoekers gratis toegang voor Bal Electric op 16 april. Na afloop van de voorstelling mogen zij hun mening geven aan de hand van een vrijwillige, financiële bijdrage.

Cultuurdinsdag, 7 april 2009

Heeringa zingt nogmaals Friese Mauthausen-cyclus

Leeuwarden - Douwe Heeringa geeft dit jaar opnieuw een reeks concerten van de Friestalige Mauthausen-cyclus. Hij doet dat op 15, 16 en 17 april in Buitenpost, Franeker en Drachten. Het gaat om vijf schoolvoorstellingen die openbaar toegankelijk zijn.

Cultuurdinsdag, 7 april 2009

Nieuwe barokensembles Beetsterzwaag

Beetsterzwaag - Centrum voor de Kunsten a7 begint een nieuw barokensemble in Beetsterzwaag. Spelers van barokmuziek kunnen zich aanmelden voor het ensemble bij het kunstencentrum.

Economiedinsdag, 7 april 2009

Donner verwacht structureel tekort aan personeel

Leeuwarden – Bedrijven moeten er rekening mee houden dat het aantal arbeidskrachten vanaf volgend jaar gaat afnemen. Nu veel bedrijven door de kredietcrisis tijdelijk te veel werknemers hebben klinkt dat vreemd, maar volgens minister Donner zal er bij het aantrekken van de economie al snel weer een tekort zijn aan geschikt personeel. Dat zei hij gisteren op een jubileumbijeenkomst van AB Fryslân in Leeuwarden. ,,Na de crisis hebben we ouderen én jongeren nodig.” Als voorbeeld van het oplopend personeelstekort noemde hij de zorg. ,,Binnen enkele jaren zijn er van de honderd mensen die er nodig zijn, maar zestig te vinden.”

Economiedinsdag, 7 april 2009

Friesland Bank schrapt mogelijk arbeidsplaatsen

Leeuwarden - De Friesland Bank overweegt banen te schrappen gezien de huidige moeilijke marktomstandigheden. Dat zei een woordvoerster van de bank gisteren. Bij de bank werken twaalfhonderd mensen, van wie een groot deel niet in vaste dienst is. ,,Daar wordt in eerste instantie naar gekeken’’, aldus de woordvoerster.

Hoofdartikeldinsdag, 7 april 2009

Meneer Van Uhm...

De Rekenkamer weet het allemaal niet zo precies hoe het zit met de JSF, de Tweede Kamer vindt dat ze te weinig ter zake doende informatie krijgt, de FNV heeft wisselende standpunten, maar er is gelukkig één die het allemaal wel weet: Peter van Uhm, de commandant der strijdkrachten. Hij acht de deal over de JSF de beste keuze: het beste vliegtuig voor de laagste prijs.

Regiodinsdag, 7 april 2009

De geur van 41 jaar bewoning trekt door de wijk

Leeuwarden - Leeuwarden nam gisteren afscheid van de Annie Westlandflat. Na 41 jaar ging de flat in drie etappes tegen de vlakte. De verouderde flat moet plaatsmaken voor een paar eengezinswoningen en een kleinere flat.

Regiodinsdag, 7 april 2009

Verplicht met Doeksen of Wagenborg

Terschelling - Concurrenten van de rederijen Doeksen en Wagenborg krijgen nauwelijks kans om nog mensen naar Terschelling en Vlieland, of naar Ameland en Schiermonnikoog te brengen. Bijna alle vormen van vervoer komen exclusief bij de bestaande vervoerders.

Regiodinsdag, 7 april 2009

Meer geweld in Leeuwarden in 2008

Leeuwarden - In Leeuwarden zijn vorig jaar ruim tweeduizend geweldszaken geregistreerd door de politie. Fors meer dan in de voorgaande jaren toen er respectievelijk bijna 1600 en bijna 1900 gevallen werden vastgelegd.

Regiodinsdag, 7 april 2009

Recessie werpt schaduw vooruit voor Leeuwarden

Leeuwarden - Door de recessie moeten gemeenten behoedzaam manoeuvreren de komende paar jaar. Dat illustreert de bitterzoete situatie van Leeuwarden, dat gisteren de jaarrekening 2008 presenteerde: de geboekte financiële resultaten zijn goed, maar de hand gaat op de knip.

Regiodinsdag, 7 april 2009

‘Kinderspeelhuis is ‘voorbeeld voor het hele land’

Leeuwarden - Leeuwarden is een landelijke koploper als het gaat om de samenwerking tussen peuterspeelzalen en kinderdagopvang. Dat zei staatssecretaris Dijksma gisteren. Ze heeft een plan om zestig miljoen euro te investeren in het Friese model.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 april 2009

Palmpasen in de bajes vieren

Breda - Via de Paasgroetenactie van de Protestantse Kerk in Nederland hebben 100.000 gedetineerden dit jaar een groet van kerkleden ontvangen. Vice-preses van de PKN Arenda Haasnoot vierde Palmpasen in de Koepelgevangenis in Breda en overhandigde de gedetineerden een paasgroet.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 april 2009

Schoonheid en diepgang in oud passie-vers

Het lijden van Christus heeft altijd veel kunstenaars geïnspireerd. Schilders, musici en dichters hebben met hun middelen uiting gegeven aan hun ontroering en daarmee ook aan hun geloof en liefde. Een van hen is de dichter Jacobus Revius (1586-1658). Hij schreef een sonnet dat na drieënhalve eeuw nog altijd bewondering wekt, beschrijft dr. Bernard Smilde.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 april 2009

Liudger Tsjerke Ferwert benadrukt ‘samen protestant’-gevoel

Ferwert - De Protestantse Gemeente Ferwert in wording heeft de voormalige gereformeerde kerk een nieuwe naam gegeven: Liudger Tsjerke heet het gebouw voortaan.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 april 2009

Burgerlijke Ongehoorzaamheid

Het geeft natuurlijk geen pas, maar ik hou heimelijk wel van mensen die voor hun geloof uitkomen, of dat geloof op hun eigen manier beleven, en daarbij de overheden aan hun laars lappen. Neem nu pastoor Harm Schilder van de kerk aan de Ringbaan-West in Tilburg. Die was gewend ’s morgens om kwart over zeven de klok te luiden om de gelovigen op te roepen tot de ochtendmis. Deze klok overschrijdt het geluidsniveau van zeventig decibel, en dat mag niet. De buren hebben geklaagd, en sindsdien is er een strijd gaande tussen pastoor Schilder en de gemeente Tilburg. Keer op keer zijn de pastoor al fikse boetes opgelegd, maar hij gaat gewoon door. Hij vindt dat de kerk het recht heeft om de klok te luiden voor kerkelijke plechtigheden. De gemeente heeft nu goed gevonden dat de klok om half acht geluid wordt, maar ook daar is de pastoor het niet mee eens, want dan is de mis al begonnen. En hij weigert ook de ochtendmis naar een later tijdstip te verplaatsen, want dan wordt het te laat voor de mensen.

Sportdinsdag, 7 april 2009

Zonderland wil lering trekken uit mislukt EK

Milaan - Met een tegenvallende vijfde plaats in de toestelfinale op rek nam Epke Zonderland zondag afscheid van Milaan. Zijn optreden bij de EK turnen bleef beperkt tot een mislukte brugoefening en twee exercities op zijn favoriete rekstok. De tweede, in de finale, noemde hij Epke-onwaardig.

Sportdinsdag, 7 april 2009

Jong Heerenveen speelt zich bijna in veiligheid

Alkmaar - Het belofteteam van sc Heerenveen speelt zo goed als zeker ook volgend seizoen in de reserve eredivisie. Het team van de trainers Jan de Jonge en Johnny Jansen, die in de loop van het seizoen de taken overnamen van Hans de Jong, won gisteravond in Alkmaar met 0-2 van AZ waarmee het zich vrijwel in veiligheid speelde. De voorsprong op de nummer dertien van de ranglijst, FC Utrecht, bedraagt met nog drie duels te gaan zes punten. Hekkensluiter RKC Waalwijk is al gedegradeerd.

Sportdinsdag, 7 april 2009

Beerens kampt met ‘paardenkus’

Heerenveen Roy Beerens heeft een bovenbeenblessure aan het uitduel met Heracles Almelo overgehouden. De aanvaller van sc Heerenveen kwam vlak voor rust in botsing met doelman Martin Pieckenhagen van de thuisclub. Beerens kreeg een knietje in zijn bovenbeen en moet als gevolg van deze ‘paardenkus’ zichzelf een aantal dagen in acht nemen. De medische staf van Heerenveen heeft goede hoop dat de aanvaller voor het duel zondagmiddag met FC Volendam weer beschikbaar is.

Sportdinsdag, 7 april 2009

Vrouwen Heerenveen onderuit

Heerenveen De vrouwen van sc Heerenveen hebben gistervond de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag met 1-2 verloren. De thuisclub speelde vanaf de 40e minuut met tien spelers, nadat Mariska Kogelman rood kreeg vanwege het neerhalen van een doorgebroken tegenstander. Jill Wilmot zette de gasten in de 67e minuut op voorsprong. Sylvia Smit zorgde even later voor de gelijkmaker, maar Wilmot zorgde tien minuten voor het einde met haar tweede van de avond voor de beslissing.

Sportdinsdag, 7 april 2009

Huistra assistent bij Ajax

Amsterdam Pieter Huistra neemt bij Ajax voorlopig de taken over van assistent-trainer Rob Witschge. Witschge scheurde vorige week zijn achillespees en heeft inmiddels een operatie ondergaan. De in Joure geboren Huistra loopt de laatste maanden stage bij Ajax in het kader van de trainerscursus. Vorig seizoen was Huistra assistent bij Vitesse.

Sportdinsdag, 7 april 2009

Beekmans één duel geschorst

Zeist De tuchtcommissie van de KNVB heeft middenvelder Paul Beekmans van SC Cambuur-Leeuwarden voor één wedstrijd geschorst. Beekmans stond ‘op scherp’ en kreeg vrijdagavond tegen FC Den Bosch een gele kaart. Hij kan daardoor vrijdag niet meedoen in het thuisduel van de Leeuwarders tegen Helmond Sport.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties