De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 7 maart 2009.

Cultuurzaterdag, 7 maart 2009

Urker Kunstprijs dit jaar voor het eerst toegekend

Urk - Urk krijgt een eigen Kunstprijs, bedoeld om Urker kunsttalent aan te moedigen en om plaatselijk meer aandacht te geven aan kunst. De prijs wordt in november van dit jaar voor het eerst uitgereikt, en dat gebeurt dan voortaan jaarlijks, steeds over een ander thema. Dit jaar is gekozen voor driedimensionale kunst. De winnaar krijgt vijfhonderd euro, op voorwaarde dat dit bedrag in kunst wordt geïnvesteerd.

Cultuurzaterdag, 7 maart 2009

3voor12 betaalt entree Romein met geld van Popprijs

Leeuwarden - Popwebsite 3voor12 Friesland betaalt met het gewonnen prijzengeld van de Friese Popprijs 2008 de entree van Poppodium Romein. Podiumeigenaar Harrie Muis besloot onlangs om recensenten van 3voor12 niet langer gratis toegang te verschaffen tot concerten die ze willen verslaan. Aanleiding voor deze maatregel was een kritische column op de website van 3voor12.

Cultuurzaterdag, 7 maart 2009

Nog één keer voor het postkantoor

Ze heeft er een hele dag vrij voor genomen. Akkie Dijk (38) uit Oudwoude zat gisterochtend om kwart over negen al op een campingstoeltje voor het postkantoor van Heerenveen. Vanochtend om tien uur begint de kaartverkoop voor het festival Pinkpop en daar treedt haar favoriete artiest op: Bruce Springsteen. Terwijl concertorganisator Mojo sinds 1 januari alle concertkaarten alleen nog via internet verkoopt, distribueert Pinkpop zijn kaarten nog via de oude vertrouwde verkooppunten zoals de postkantoren. Nog wel, want de postkantoren gaan sluiten. ,,Dat betekent dus dat we nu voor het allerlaatst in onze slaapzak voor het postkantoor kunnen zitten”, zegt Dijk.

Cultuurzaterdag, 7 maart 2009

Friese literatuur wordt minder geschreven en gelezen

Leeuwarden - Steeds minder mensen lezen Friestalige literatuur. Dat is de tendens die boekhandels in de provincie constateren. Ook in de bibliotheken is het animo voor Friestalig werk gedaald. De Fryske Boekewiken lijken daar nauwelijks positieve invloed op te hebben. Alleen de Afûk laat een ander beeld zien.

Economiezaterdag, 7 maart 2009

CNV dreigt Kijlstra Beton met actie om ontslagen

Leeuwarden - Vakbond CNV Steen en Glas geeft middels een brief Kijlstra Beton uit Drachten tot 18 maart de tijd om in gesprek te gaan over een sociaal plan. Als Kijlstra daar niet op ingaat, dreigen er acties. Kijlstra heeft een ontslagaanvraag voor acht medewerkers ingediend bij UWV Werkbedrijf, voorheen CWI.

Economiezaterdag, 7 maart 2009

Nominaties Fries Bedrijf van het Jaar 2009 bekend

Leeuwarden - De bedrijven Hamilton Bright uit Sneek, Holiday Ice uit Sint Nicolaasga en Rinsma Fashion & Trends uit Gorredijk zijn genomineerd voor de titel Friese Onderneming van het Jaar 2009. De bedrijven strijden dinsdag 21 april om de titel.

Hoofdartikelzaterdag, 7 maart 2009

De discussies, het verstand

De kwestie rondom de letterlijkheid in de bijbel, naar aanleiding van verschillende interpretaties van Genesis 1, beroert mensen diep. Dat blijkt uit ingezonden brieven naar de krant, uit artikelen in kerkelijke bladen en uit het beleggen van bijeenkomsten, ook in Fryslân. Een van de achtergronden hiervan is de zorg om de betrouwbaarheid van de bijbel als het Woord van God. De gedachte daarbij is voor velen dat het letterlijk nemen van de bijbel de voorwaarde is voor bijbel-getrouw lezen. Dus mens en aarde zijn in zes dagen geschapen.

Regiozaterdag, 7 maart 2009

Smit leert anderen graag een negenklapper maken

Leeuwarden - Jan Smit is taalliefhebber en fervent scrabblespeler. De Fries is terug naar Leeuwarden verhuisd en heeft een duidelijk doel ,,Het eerste wat ik hier wilde doen was een scrabblevereniging oprichten.”

Regiozaterdag, 7 maart 2009

Waddencampus in geldnood

Ameland - De Waddencampus, het project dat zorgt dat scholieren op de eilanden langer thuis kunnen blijven wonen, dreigt de begroting voor de tweede helft van 2009 niet rond te krijgen. Oorzaak is het feit dat de provinciale subsidie later komt dan verwacht .

Regiozaterdag, 7 maart 2009

Kim kan ondanks haar ziekte toch nog naar Dirty Dancing

Stroobos - Een onvergetelijke dag heeft Kim Brand (21) uit Stroobos gehad. Donderdagmiddag zou haar vriendin Sanne van der Kooi (20) op visite komen. Gewoon zomaar. Maar toen Sanne kwam, zei ze ineens: ,,Kom op, we gaan naar Utrecht, naar Dirty Dancing.”

Regiozaterdag, 7 maart 2009

Statenleden: canon niet verplichten

Leeuwarden - De Canon van de Friese Geschiedenis is een nuttig onderwijsmiddel, maar hij moet niet verplicht worden ingevoerd op scholen. Dat vindt een meerderheid in Provinciale Staten. Het onderwijs moet zelf bepalen hoe en wanneer de canon wordt gebruikt.

Geloof & Kerkzaterdag, 7 maart 2009

Briefschrijvend elkaar ontdekken op relatiecursus

Appelscha - In de kerk is praten over je relatie(problemen) nog geregeld taboe. Langzamerhand komt er meer aandacht voor. In het Friesch Dagblad een serie over relatiecursussen en -weekenden. Vandaag: Kees Verduijn (44) en Marjan Terweij (44) uit Appelscha. Ze bezochten weekenden van Marriage Encounter.

Geloof & Kerkzaterdag, 7 maart 2009

Ook de zielzorg is belangrijk in de zorg

Doorn - Hoe geef je als zorgverlener vorm aan spiritualiteit ‘aan het bed’? De verlegenheid ermee onder zorgverleners is groot. Maar ze willen er gráág wat over leren, bleek gisteren op een congres over spiritualiteit en zorg in Doorn. Liefst 275 mensen kwamen er op af.

Sportzaterdag, 7 maart 2009

Moeizame zege van Cambuur tegen RBC

Leeuwarden - Cambuur-Leeuwarden heeft gisteravond de hoop van RBC op een periodetitel de grond in geboord. De Friezen worstelden, maar kregen hulp van de ploeg uit Roosendaal die na zestig minuten met tien man verder moesten. Danny Guijt werd matchwinner.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties