De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 november 2006.

Dossierdinsdag, 7 november 2006

De eenzame dood van een wielerheld


Dossierdinsdag, 7 november 2006

Dancing on ice


Hoofdartikeldinsdag, 7 november 2006

Anders omgaan met milieu...

Politici hebben het aangekondigd: we gaan iets doen aan het behoud van het leefmilieu. De opwarming van de aarde moet worden gestopt. Dat kan worden bevorderd door onder meer beperking van het energiegebruik en het bedenken van milieuvriendelijke productiewijzen. Het bewustzijn van de noodzaak tot maatregelen leeft al jarenlang; weliswaar bij lang niet iedereen. De voorlopers krijgen gelijk: er moet werkelijk iets gebeuren. Sommigen van hen hebben de daad bij het woord gevoegd en zijn begonnen. Bijvoorbeeld bij de productie van kleding die op volstrekt milieuvriendelijke wijze vergaat en in ontbindende staat wordt ‘terug gegeven’ aan de aarde. In combinatie met kleurstoffen die eveneens milieuvriendelijk zijn, is deze kleding geen last voor het milieu, maar zijn zowel het productiestadium als het vergaan van de kleren opgenomen in een milieuvriendelijk proces. De bedenkers van deze kleding - vooral t-shirts - zijn tot hun acties gekomen door goed na te denken. Goed wil in dit verband zeggen: vanuit milieu-argumenten. Dat lijkt normaal, maar is het niet. Financieel-economische motieven zijn in veel meer gevallen de motor achter ontdekkingen, vernieuwingen en handelingen. We vinden het gewoon dat veel kleren uit lage loonlanden komen. We accepteren dat de productiewijzen niet altijd even goed zijn voor mens en milieu, we accepteren het dat energie verloren gaat aan het vervoer. En - niet in de laatste plaats - als we ons bewust zouden zijn van de arbeidsomstandigheden waarin de kleren zijn gemaakt, zouden de kleren niet meer lekker zitten. De drijfveer van het geld is veel gewoner dan die van het milieu. Als er een ding duidelijk is geworden de afgelopen tijd, dan is het wel de noodzaak tot vernieuwing van het economisch denken. De rekensommen van verlies en winst zijn eenzijdig gebleken, zonder te rekenen met het milieu. Nu komt de rekening en, als we niet oppassen, de afrekening.

Regiodinsdag, 7 november 2006

Geef schone auto korting op opcenten

Leeuwarden - Bezitters van schone auto’s moeten een korting krijgen op de provinciale opcenten van de wegenbelasting en rijders van vervuilende auto’s juist een verhoging. Op die manier kan de provincie makkelijk bijdragen aan de opmars van schone voertuigen.

Regiodinsdag, 7 november 2006

Leeuwarden maakt weg vrij voor Nieuw Zaailand

Leeuwarden – De gemeenteraad van Leeuwarden heeft gisteravond ingestemd met een verruiming van het bestemmingsplan voor de panden van het Fries Museum. Daarmee is een belangrijke hobbel in de weg naar een Nieuw Zaailand genomen. Morgen nemen Provinciale Staten het definitieve besluit.

Regiodinsdag, 7 november 2006

Hotel Ozinga blijft overeind

Sneek - De verf bladdert van de kozijnen en de muren, de voorgevel is dichtgespijkerd met spaanplaat. Maar er gloort hoop voor het vermaarde Hotel Ozinga aan de Lemmerweg in Sneek. Het pand heeft een nieuwe eigenaar: woningcorporatie De Wieren. Die wil het gebouw wel opknappen. Bovendien overweegt ROC Friese Poort een leerwerkbedrijf in de oude stadsherberg te vestigen.

Regiodinsdag, 7 november 2006

‘Provincie moet durven investeren’

Leeuwarden - ,,Investeren is ook: durf tonen, nieuwe ontwikkelingen stimuleren. Als je alles tot achter de komma wilt uitrekenen, kom je nergens. Denk aan het IBF of Sportstad Heerenveen: daar heeft de provincie toch ook geld in gestoken zonder dat van tevoren precies duidelijk was wat er uit zou komen?’’ Gerrit Krol, CDA-wethouder te Leeuwarden, snapt het niet: dat zijn partijgenoten in Provinciale Staten tot op de laatste dag moeilijk doen over juist de financiële risico’s bij een verhuizing van het Fries Museum. Morgen stemmen de Staten over een eenmalige provinciale subsidie van 10,5 miljoen euro voor het nieuwe museum op het Zaailand. Alle blikken zijn gericht op de machtige CDA-fractie, maar wat die gaat stemmen, weet ook hun partijgenoot op het Stadhuis niet. ,,Vorige week donderdag hebben we als Leeuwarders met een deel van de Statenfractie om tafel gezeten. Om ze nog één keer duidelijk te maken waarom Leeuwarden én Fryslân deze slag niet mogen missen.’’

Regiodinsdag, 7 november 2006

Eigen platform voor jeugd in Skarsterlân

Joure - Jongeren in Skarsterlân krijgen volgend jaar een eigen platform om zich uit te spreken over jeugdzaken in de gemeente. Dat platform kan de vorm van een website krijgen, maar ook het opzetten van een jeugd-gemeenteraad is mogelijk. Dat staat in een notitie van Skarsterlân over het jeugdbeleid. Samen met welzijnsorganisatie MIKS en het voortgezet onderwijs wil de gemeente jongeren meer betrekken bij de zaken die hen aangaan. Concrete plannen om dat voor elkaar te krijgen, worden volgend jaar opgesteld. Tegelijk wil de gemeente meer aandacht geven aan kwetsbare jongeren en hun ouders. Zo zouden ouders meer ondersteuning bij de opvoeding moeten krijgen, zodat problemen in een eerder stadium aangepakt kunnen worden. Ook wil de gemeente meer doen voor jongeren die tijdens de puberteit in psychische nood komen.

Regiodinsdag, 7 november 2006

Singelland geeft docenten Fryske les

Drachten - Docenten van openbare scholengemeenschap Singelland gaan op Fryske les. De school, die locaties heeft in Drachten, Burgum en Surhuisterveen, biedt medewerkers cursussen aan, die worden gegeven door de Afûk. De school wil met het initiatief tegemoet komen aan de tweetalige situatie van veel leerlingen. Scholieren op de scholen spreken buiten de les om vaak Fries en in sommige gevallen ook Gronings. Daar moeten docenten rekening mee houden, vindt de school. In het beleidsplan van de scholengemeenschap is opgenomen dat de school oog heeft voor tweetaligheid. Tegelijk wil de school haar medewerkers enthousiast maken voor de Friese taal.

Sportdinsdag, 7 november 2006

Sparta helpt Heerenveen in het zadel

Heerenveen - ‘GJV: punten pakken of oprotten’. De meedogenloze boodschap per spandoek van de ‘harde kern’ van Heerenveen - de supportersgroep Nieuw Noord - kwam gistermiddag niet uit de lucht vallen. Het is dit seizoen niet fantastisch vertoeven in het Abe-Lenstrastadion en de kop van Jut is, logischerwijs, de trainer, Gertjan Verbeek.

Sportdinsdag, 7 november 2006

Niet langer of-of, maar en-en voor Sven Kramer

Assen - Vorig jaar was Jan Bos met drie titels de grote man van de NK afstanden, die toen dienst deden als olympisch kwalificatietoernooi. Maar dit jaar waren alle égards voor Sven Kramer. De Fries toonde zijn vorm door drie titels te pakken. Maar de echte grote winst voor de man uit Oudeschoot zat hem in het feit dat hij sneller is geworden op de 1500 meter zonder dat zijn lange afstanden daar onder lijden. Het is niet meer of-of, maar en-en voor Sven Kramer. Een prettige constatering, zo vroeg in het nog lange seizoen.

Sportdinsdag, 7 november 2006

TVM-ploeg héérst op NK

Assen - Dat de sprinters iets minder waren dan de allrounders? De vreugde bij de TVM-formatie was er dit weekeinde bij de NK in Assen niet minder om. De schaatsers van coach Gerard Kemkers héérsten tijdens de eerste serieuze krachtmeting van dit seizoen. Zoals Ireen Wüst, die zich op alle afstanden voor de Worldcups plaatste, onder meer door twee titels.

Sportdinsdag, 7 november 2006

Wieteke Cramer heeft de ‘schwung’ terug

Assen - Zesde op de 1000 meter, zesde op de 3000 meter, een diskwalificatie op de 1500 meter en vijfde worden op de 5000 meter. Het waren de uitslagen die dit weekeinde tijdens de NK afstanden in Assen achter de naam van Wieteke Cramer stonden. De 25-jarige Heerenveense veroverde daardoor op de langste afstand een ticket voor de World Cup-race op die afstand in Moskou over drie weken. Maar belangrijker voor haar was dat ze dit seizoen weer een goed gevoel heeft. De ‘schwung’, zoals ze het zelf verwoordde.

Sportdinsdag, 7 november 2006

Terschelling hangt sportschoenen buiten

West-Terschelling - Sportschoenen waren gisteren weer verplichte kost op Terschelling. Het waddeneiland was voor de tiende keer in de ban van de Berenloop. En dus werd iedere bewoner gevraagd om, in het kader van het tweede lustrum, naast de traditionele beren ook tien sportschoenen buiten te hangen en daar werd massaal gehoor aan gegeven. Geen probleem want in februari van dit jaar werd het eiland nog overspoeld met sportschoenen. Duizenden exemplaren spoelden na een storm aan op het Terschellinger strand.

Sportdinsdag, 7 november 2006

Potstro op tafel bij prestaties Sleat

Sloten - Of potstro in Sloten een lokale culinaire topper is, is niet bekend, maar nog steeds als er bij de v.v. Sleat een imposante prestatie is geleverd, komt ’s avonds de potstro op tafel. In ieder geval was dit het geval bij een van de meest markante figuren uit de v.v. Sleat geschiedenis: Johan Smit. Hij was een van de oprichters in 1961 van deze voetbalclub, die weliswaar Sloten als standplaats heeft, maar ook een belangrijke rol speelt in Tjerkgaast en Wyckel. Sterker nog, als er vanuit die beide dorpen geen spelers, trainers en bestuursleden waren gekomen, dan had de v.v. Sleat in 2002 waarschijnlijk haar veertigjarig bestaan niet kunnen vieren.

Sportdinsdag, 7 november 2006

DOV: ‘Niet alleen maar de beste willen zijn’

Leeuwarden - Het tafeltennistoernooi van DOV trok zaterdag in Leeuwarden tijdens de 37ste editie 28 deelnemers uit alle delen van Nederland. Volgens organisator Jan Kootstra zou dat aantal minstens het dubbele moeten zijn, maar het lijkt ieder jaar moeilijker om mensen over de drempel te krijgen. ,,We doen er alles aan om die drempel te verlagen, maar dat is een moeizaam proces. Het beeld dat veel mensen hebben van gehandicaptensport is jammer genoeg nog altijd negatief.”

Sportdinsdag, 7 november 2006

ACV steelt zege in Harkema


Sportdinsdag, 7 november 2006

Reserves Heerenveen hard op weg naar titel

Heerenveen - Het beloftenteam van Heerenveen is hard op weg om voor de derde keer in het bestaan van de club de titel in de reserve eredivisie te pakken. Op Sportpark Skoatterwâld bond de ploeg van trainer Henk Herder gisteravond ook RKC Waalwijk aan de zegekar: 2-0.

Sportdinsdag, 7 november 2006

Berkepas verlaat Sprik en Terpstra

Leeuwarden Hoewel de eerste bal van het nieuwe kaatsseizoen nog lang niet geslagen wordt, heeft er afgelopen weekeinde een opvallend formatiewisseling plaatsgevonden. Opslager Klaas Berkepas uit Hoornsterzwaag heeft zijn maten Herman Sprik en Cornelis Terpstra de wacht aangezegd en kaatst volgend seizoen met Pieter Scharringa en Daniël Iseger.

Weerdinsdag, 7 november 2006

Af en toe zon

Vandaag hebben we af en toe zon en het blijft droog. De temperaturen liggen rond 12 à 13 graden, bij een meest matige zuidwestelijke wind. Morgen hebben we eerst nog zon, maar later meer bewolking en in de avond lichte regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties