De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 februari 2006.

Bijschriftdinsdag, 7 februari 2006

Wachten

Op de zesde dag schept God de mens

Cultuurdinsdag, 7 februari 2006

Drie schilderijen uit Fries Museum naar erven Goudstikker

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden moet drie buiklenen uit de nationale kunstcollectie teruggeven aan de Amerikaanse erven van Jacques Goudstikker. Het gaat om de olieverven op paneel Herders met geiten en koeien , Herders met geiten en koeien bij een ruïne en Twee jagers in een roeiboot van de Friese schilder Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680). Twee andere werken van Mancadan hoeven niet terug.

Dossierdinsdag, 7 februari 2006

Dat is toch je moedertje


Economiedinsdag, 7 februari 2006

Recreatie is kans voor noordelijke economie

Broeksterwoude - De toenemende nadruk van de landschappelijke waarde van Noordoost Fryslân is een uitgelezen kans voor bedrijven zich daar te vestigen. Dat zei H. Kemper van VVV Lauwersland gisteren bij de discussiebijeenkomst van de PvdA over de werkgelegenheid in Dantumadeel en omliggende gemeenten. ,,De prettige woon- en leefomgeving draagt bij aan een prettig werkklimaat voor bedrijven.’’ Volgens haar kunnen bedrijven die direct afhankelijk zijn van de recreatie profiteren van het betere toeristische imago van de regio maar ook bedrijven in het mkb.

Economiedinsdag, 7 februari 2006

Horeca moet vraag biologisch stimuleren

Heerenveen - Producenten van biologische producten en afnemers in de horeca hebben een nieuwe cooperatie opgericht om de vraag in die branche te stimuleren. EkoImpuls en OKEPartners lieten gisteren zien dat biologisch en culinair goed samen kunnen gaan.

Economiedinsdag, 7 februari 2006

Miljoenenorder voor Van der Heide in Kollum

Kollum – Van der Heide Bliksembeveiliging is gisteren gestart met de werkzaamheden aan het grootste converterstation van Nederland, dat in de Eemshaven gebouwd wordt. Met ruim twee miljoen euro is het veruit de grootste order ooit voor het Kollumer bedrijf. Het project biedt werk aan vijftien à twintig mensen voor de duur van een jaar.

Hoofdartikeldinsdag, 7 februari 2006

De rellen…

De rellen rondom de Deense cartoons zijn wereldnieuws. De protesten nemen gevaarlijke vormen aan; reden voor de Deense regering om hun landgenoten die in Indonesië verblijven, te adviseren dat land te verlaten. Ook elders in de islamitische wereld wordt het gevaarlijk voor met name de Denen. De rellen hebben de levens gekost van in ieder geval vijf demonstranten. Regeringen in het Westen buigen zich over de vraag op welke wijze de relatie met moslimlanden kan worden hersteld. Het grootste probleem daarbij lijkt te zijn het herstel van normale betrekkingen zónder te buigen voor de chantage van moslims op het punt van de vrijheid van meningsuiting. De Denen bijvoorbeeld hebben excuses aangeboden voor het ontstaan van de gevolgen van de plaatsing van de cartoons, maar voor de publicatie van de tekeningen werd geen excuus aangeboden. Excuses voor plaatsing zou betekenen: zwichten voor de druk van moslims en het inleveren van ‘het grote goed’ van de vrijheid van meningsuiting.

Regiodinsdag, 7 februari 2006

Dansles op school voor 1200 kinderen

Grootegast – ,,Volgens mij willen alle meisjes van de school nu wel op dansles’’, zegt de tienjarige Laura Gjaltema van de Remmelt Booy school uit Doezum. Zojuist heeft ze kennis gemaakt met allerlei soorten dansen in de sporthal van Grootegast. Laura vond streetdance wel heel erg kicken.

Regiodinsdag, 7 februari 2006

Een aannemer ontmoet de prehistorie

Dokkum – Van archeologie had hij voordien geen verstand, maar toen aannemer Theo Visser uit Oostrum een tweede bedrijfswoning op de terp wilde bouwen, had hij geen keus. De terp van Oostrum (en daarmee het hele dorp) is een van de 1500 rijksmonumenten in ons land. Voor elke schep die daar de grond in gaat is overleg nodig met de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB). Sinds de wijziging van de Monumentenwet in 1988 komen de kosten van dat verplichte archeologische onderzoek ook voor rekening van de bouwer.

Regiodinsdag, 7 februari 2006

FNP wil meer meebesturen

Grou – De Fryske Nasjonale Partij zet bij de komende raadsverkiezingen in op meer wethoudersposten. Nu heeft de FNP zo’n vijftig raadszetels in Fryslân, maar de partij levert slechts twee wethouders en één burgemeester.

Regiodinsdag, 7 februari 2006

‘Landschap verprutst door megamolens’

Dokkum - De voorstanders van windenergie probeerden gisteravond met kilowatts en cijfers over uitgespaarde CO2-uitstoot een zaal vol toehoorders te overtuigen van de noodzaak van zes hoge windmolens in Dongeradeel. De IJsherberg in Dokkum zat echter vol met burgers die maar één ding wilden weten: waarom in onze gemeente?

Regiodinsdag, 7 februari 2006

Remkes pleit voor harde aanpak ‘tuig’

Den Haag - Minister Remkes (VVD, Binnenlandse Zaken) wil jongeren die de openbare orde verstoren eerder oppakken en vastzetten. De ,,notoire rotzakken’’ moeten verplicht worden tot afkicken. Ook overweegt Remkes een meldingsplicht. Burgemeester Dales van Leeuwarden ziet weinig in nieuwe maatregelen.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 februari 2006

Moord op priester schokt heel Italië

Rome - Heel Italië, van paus tot president, heeft geschokt gereageerd op de moord op de 61-jarige Italiaanse priester Andrea Santoro. Een zestienjarige jongen schoot de priester eergisteren dood in zijn parochiekerk in de Oost-Turkse stad Trabzon.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 februari 2006

Revival in de zorg nodig

Dokkum - Er moet een revival komen in de zorg, vooral in de christelijke zieken- en verpleeghuizen. In een tijd dat de zorg steeds zakelijker wordt, moeten de geestelijke verzorgers de basis van de zorg sterk onder de aandacht brengen: barmhartigheid en naastenliefde. Dat vindt oud-hoogleraar sociale geneeskunde dr. Doeke Post.

Sportdinsdag, 7 februari 2006

VC Sneek voelt zich benadeeld bij Alterno

Apeldoorn – De volleybalsters van VC Sneek hielden zaterdag een slecht gevoel over aan het uitduel in Apeldoorn tegen debutant Dros Alterno. Dat had niet alleen te maken met de 3-0 (25-20, 26-24 en 25-21) nederlaag, maar meer nog met de manier waarop. Daarbij speelden de scheids- en lijnrechters een aantal keer een dubieuze rol, waardoor trainer/coach Olof van der Meulen en zijn ploeg zich met recht benadeeld voelden.

Sportdinsdag, 7 februari 2006

Aris mist killersmentaliteit

Leeuwarden – De basketballers van Woon!Aris hebben zich zaterdagavond in Het Kalverdijkje gerevancheerd voor de wanprestatie van negen dagen eerder in Rotterdam. Na een slechte start had dat in de degradatietopper tegen Weert moeten uitmonden in de derde seizoenzege. Maar toen het moment daar was om te oogsten miste de ploeg echte killers.

Sportdinsdag, 7 februari 2006

Massing verrast zichzelf met tweede plek op NK

Den Bosch – Voorafgaand aan de Nederlandse kampioenschappen badminton in Den Bosch maakte Rune Massing zich niet al te veel illusies over zijn kansen op de titel. De als derde geplaatste Fries was al tevreden met een plaats in de halve finale. Maar de uit Oude Leije afkomstige Massing steeg zondag boven zichzelf uit en verraste zichzelf met een tweede plaats op het NK. In de finale bleek hij niet opgewassen tegen Dicky Palyama. Die eiste voor de zevende maal de nationale titel op.

Sportdinsdag, 7 februari 2006

De glimlach van Berber van den Berg is terug

Heerenveen – Eindelijk was er weer eens eentje te zien op haar gezicht: een glimlach. Het was zondagmiddag na het Sidijk-toernooi in Heerenveen een brede en het was Berber van den Berg die hem op haar gezicht tevoorschijn toverde. De 18-jarige Heerenveense was niet naar het toernooi gekomen met als hoofddoel het winnen, maar om weer eens een meerkamp te turnen. Het was de eerste sinds ze in november aan de linkerenkel geopereerd werd én de eerste sinds haar terugkeer naar het turnen in Heerenveen. ,,Zo’n eerste meerkamp geeft een heel goed gevoel. Hier kan ik echt even van genieten.” Het is duidelijk: het huwelijk tussen de turnsport en Van den Berg is weer in ere hersteld.

Sportdinsdag, 7 februari 2006

Titel komt voor ONS Sneek weer stap dichterbij

Sneek – Eén ding was zaterdagmiddag om half drie zeker: ongeacht de uitslag van het duel tussen ONS Sneek en DOS Kampen zouden de Snekers ook na dit weekeinde de trotse koploper zijn in de hoofdklasse. De wedstrijd tussen de huidige en de nieuwe formatie van trainer Marcel Valk en diens rechterhand Hans Alleman, was de enige in de hoofdklasse C die doorgang vond. De thuisclub deed goede zaken: de ongeslagen status op eigen veld bleef gehandhaafd en de koppositie werd versterkt.

Sportdinsdag, 7 februari 2006

Bevliegingen Lasse Nilsson goed voor zege

Heerenveen – SC Heerenveen behaalde zondagmiddag voor eigen publiek de eerste zege van 2006. ADO Den Haag moest er in het Abe-Lenstrastadion aan geloven. Met dank aan de Zweed Lasse Nilsson, die met drie bevliegingen de scorende impasse bij de Friezen even naar de vergetelheid duwde. Zijn productieve bui was goed voor drie broodnodige punten.

Weerdinsdag, 7 februari 2006

Storm(achtig)

Het is vandaag druilerig weer, maar morgen wordt het stormachtig. Vannacht gaat het flink regenen en zakt het kwik tot 4 à 5 graden. Morgen hebben we buien, later mogelijk met een klap onweer of hagel bij 6 graden. De storm(achtige) wind komt uit het westen tot noordwesten. Zie verder pagina 20


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties