De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Archief

De artikelen van maandag, 7 februari 2005.

Achtergrondmaandag, 7 februari 2005

We zijn onverdedigbaar krenterig

Het is niet houdbaar en niet moreel te rechtvaardigen dat we meer geld geven aan de slachtoffers van de tsunami in Zuid-oost-Azië dan aan slachtoffers van geweld en ziekte in Afrika, stelt filosoof Jos Philips.

Achtergrondmaandag, 7 februari 2005

We kunnen niet zonder jaartallen

Leerlingen in Nederland krijgen steeds minder historisch besef. Terwijl dát juist nodig is om de samenleving en je eigen plaats daarin te begrijpen, vindt hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis Dick de Boer. Een canon van de geschiedenis kan helpen het niveau op te krikken, maar dan moet de chronologie niet worden geschuwd: in het geschiedenisonderwijs heb je jaartallen nodig als ankers.

Bijschriftmaandag, 7 februari 2005

Nachtwerk

Wat ik eens schreef over de vriend te middernacht, ik lig er zelf te middernacht nog over na te denken.

Cultuurmaandag, 7 februari 2005

Durk en Grietje Dam gelauwerd

De Leeuwarder Harmonie was zaterdag het domein van de harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten in Fryslân. Het veertigste Brassbandfestival werd er gehouden en ook vierde de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Fryslân er zijn 110-jarig bestaan met een feestelijke jaarvergadering, die ’s middags werd afgesloten met een concert.

Cultuurmaandag, 7 februari 2005

Inspirerend muzikaal uurtje in Aldeboarn

De in Warns wonende pianist/dirigent Pauli Yap nam in het jaar 2000 het initiatief tot het oprichten van een ensemble - koor en orkest - dat jaarlijks drie concerten geeft in verschillende oude kerken in Fryslân; daarin staan composities van Johann Sebastian Bach centraal.

Cultuurmaandag, 7 februari 2005

77 Jaar en nog lekker fris spelen

Op heel veel jazzopnamen van jazzmuzikanten uit de jaren vijftig vind je naast de stukken van eigen hand, niet zelden stukken gecomponeerd door Tadd Dameron. Hij was pianist, componist, arrangeur en bandleider. Maar hij is vooral bekend geworden als componist van een aantal tijdloze composities. Veel van zijn stukken hebben we gisteren langs horen komen tijdens het concert dat ‘jazzconservator’ pianist Rein de Graaff met de Amerikaanse altsaxofonist Herb Geller heeft samengesteld.

Cultuurmaandag, 7 februari 2005

Voorronde dans- en percussiewedstrijd in Drachten

Drachten - Color Guard Nederland (CGN), de overkoepelende organisatie voor Color Guard (amateurdans) en Indoor Percussion (slagwerk) houdt zaterdag haar voorronde voor het Nationaal Kampioenschap in Drachten. Het is de grootste voorronde ooit.

Hoofdartikelmaandag, 7 februari 2005

Meester, juf, pabo…

Er is iets grondig mis met de kwaliteit van de opleidingsscholen voor leraren in het basisonderwijs (pabo). Die constatering is niet nieuw, maar heeft wel een nieuwe actualiteit gekregen. De resultaten van een onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsscholen door de inspectie in 2003 zijn opnieuw beoordeeld. En naar de nu geldende normen zou een deel van de bijna veertig opleidingsscholen geen studenten meer mogen aannemen; daarvoor zijn die scholen te slecht.

Geloof & Kerkmaandag, 7 februari 2005

‘Gun ons fatsoenlijke melkprijs’

Broeksterwoude – Kerkinactie gaat een campagne voeren om boeren en burgers meer met elkaar in contact te brengen. Het idee daarachter is dat consumenten die weten wat er bij de productie van voedsel komt kijken, bewuster hun inkopen zullen doen. Een van de Friese boeren die meedoet aan de actie, is Klaas Kloosterman (67) uit Broeksterwoude. ,,We collecteren in onze kerken wel voor de koffieboer in Zuid-Amerika, maar gunnen de boer naast ons in de kerkbanken niet een fatsoenlijke melkprijs. Die zien we niet staan.”

Geloof & Kerkmaandag, 7 februari 2005

Ontroerd door gefluisterde zegen

Rome - Fluisterend, met weke, kortademige stem sprak paus Johannes Paulus II zondagmorgen om twaalf uur zijn apostolische zegen uit. Voor het venster van zijn ziekenkamer - tien hoog - in het Romeinse Gemelli-ziekenhuis; gekleed in zijn witte soutane. Honderden miljoenen katholieken over de hele wereld hebben met ontroering die paar minuten live-televisie gevolgd en dat dozijn woorden gehoord. De paus is bijna beter..., ook al is hij (nog) niet te verstaan en ziet hij er vanaf afstand vermoeid uit.

Geloof & Kerkmaandag, 7 februari 2005

Conferentie Willow Creek en EW over kleine groepen

Leeuwarden - Willow Creek Nederland en het Evangelisch Werkverband in de Protestantse Kerk (EW) houden op woensdag 13 april samen een conferentiedag over kleine groepen.

Sportmaandag, 7 februari 2005

Arrogant AZ is Heerenveen royaal de baas

Heerenveen – De krachtsverschillen tussen SC Heerenveen en AZ werden in de seizoensouverture niet duidelijk. In het Abe-Lenstrastadion waren de verschillen helder, al mochten de Friezen even hopen op een gelijkspel. Dat gebeurde niet en een bij vlagen arrogant opererend AZ, dat meer in huis had dan de formatie van Gertjan Verbeek, sloeg in de slotfase toe.

Sportmaandag, 7 februari 2005

Aris stijgt boven ellende uit

Leeuwarden - Zelfs de mascotte hielp zaterdag mee om Woon!Aris aan een overwinning te helpen tegen Weert. De afgetekende zege van de Leeuwarder basketballers kon daarom met recht een teamprestatie worden genoemd. En de ploeg van Tom Simpson blijkt ineens ook behoorlijk te kunnen verdedigen.

Sportmaandag, 7 februari 2005

Winst in ‘Alternatieve’ is bevrijding voor De Vries

Techendorf - Jeroen de Vries heeft zaterdag afgerekend met alle tegenslagen van de afgelopen jaren door in Oostenrijk op de Weissensee solo naar de overwinning in de Alternatieve Elfstedentocht te rijden. De Sint Nykster kan nu ook bijgeschreven worden op de lijst van ‘grote jongens’ die een wedstrijd over 200 kilometer achter hun naam hebben.

Weermaandag, 7 februari 2005

Stralend

Het is stralend weer met flinke zonnige perioden en nauwelijks bewolking. Het wordt vanmiddag zo’n 4 graden. Vannacht zakt de temperatuur weer onder nul tot rond -3 of -4 graden. Het wordt morgen zo’n 5 graden en vrij zonnig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties