De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 7 januari 2010.

Cultuurdonderdag, 7 januari 2010

IMD viert vijftigste verjaardag met cd, boek en concerten

Drachten - Het Interkerkelijk Mannenkoor Drachten (IMD) bestaat dit jaar vijftig jaar en viert dat met het uitbrengen van een cd en een jubileumboek en een serie jubileumconcerten. Dat heeft het koor gisteren bekendgemaakt. Het eerste jubileumconcert wordt op 12 februari gegeven in De Oase in Drachten.

Economiedonderdag, 7 januari 2010

‘Geen hogere productie melk door interventie’

Den Haag - Er blijft een vangnet nodig om sterk fluctuerende melkprijzen voor boeren op te kunnen vangen. Zo moet na het verdwijnen van de melkquota in 2015 interventie (het opkopen van melk door de Europese Unie, red.) als instrument beschikbaar blijven om in te kunnen grijpen op de markt als het echt mis gaat. ,,Het vangnet mag echter nooit zo hoog zijn, dat het de melkproductie in Europa stimuleert zoals voorheen met garantieprijzen”, vindt voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep LTO Melkveehouderij.

Economiedonderdag, 7 januari 2010

Malaise treft Friese kantorenmarkt

Leeuwarden - De hoeveelheid kantoor- en bedrijfsruimte in Fryslân is in 2009 heel licht gestegen ten opzichte van 2008. De leegstand van Friese kantoorruimte is het afgelopen jaar wel fors toegenomen. Gemiddeld staat 11,3 procent van alle kantoorruimte leeg, maar ligt nog onder het landelijk gemiddelde van 13,3 procent. Dit blijkt uit de jaarcijfers van makelaarskantoor DTZ Zadelhoff

Economiedonderdag, 7 januari 2010

Fries OD Security ziet groei voor bodyscans

Leeuwarden - Technologiebedrijf OD Security uit Leeuwarden ziet groeikansen voor de afzet van bodyscans na de mislukte aanslag op een vliegtuig naar Detroit twee weken geleden. Het bedrijf maakt röntgenscanners die zichtbaar maken wat mensen in hun lichaam verborgen houden. Volgens het bedrijf zal de vraag naar zulke scanners toenemen, net als naar de bodyscanners die nu al ingezet gaan worden op Schiphol. Die laten zien wat mensen óp hun lichaam dragen.

Hoofdartikeldonderdag, 7 januari 2010

Rechten van verdachten...

Verdachten kunnen vanaf dit jaar zelf met een getuige-deskundige komen bij een strafzaak. Het instellen van een dergelijk tegenonderzoek is een goede zaak. De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat de rechten van verdachten beter verzekerd zijn. De wet is een reactie op een aantal geruchtmakende rechtszaken waarbij mensen onterecht veroordeeld werden, mede door verkeerd onderzoek.

Regiodonderdag, 7 januari 2010

Kokkelvissers gaan op het wad oesters rapen

Harlingen - Zodra de vorst voorbij is beginnen kokkelvissers op het wad met het rapen van de Japanse oester. Die is de laatste jaren een ware plaag geworden in de Waddenzee, omdat de oester geen natuurlijke vijand heeft in het gebied. Vogels kunnen de schelpen niet open krijgen.

Regiodonderdag, 7 januari 2010

Noordoosten kan gevolgen van krimp goed aan

Buitenpost – Als een blij bestuurder ging minister Van der Laan gisteravond weer naar huis, vertelde hij na een dagje rondtoeren door Achtkarspelen en Dongeradeel.

Regiodonderdag, 7 januari 2010

Geweld tegen Friese politie neemt toe

Leeuwarden - Het aantal gevallen van openlijk geweld tegen politieambtenaren is in 2009 voor het eerst boven de honderd uitgekomen. Met de Cambuurrellen erbij geteld, ligt het aantal zelfs op 131. Korpschef Berndsen vindt het toenemende geweld een onacceptabele ontwikkeling.

Regiodonderdag, 7 januari 2010

Bobbelig ijs bij eerste tocht Earnewâld

Earnewâld - Earnewâld had gisteren - samen met Woudenberg in Utrecht - de primeur van een schaatstocht op natuurijs. In Earnewâld had de KNSB liever geen tocht, maar ,,het is een heel verschil of je met de voeten op het ijs staat of dat je ze op het bureau hebt liggen”, aldus organisator Age Veldboom.

Regiodonderdag, 7 januari 2010

Licht positief resultaat voor ‘Friesch Dagblad’

Leeuwarden - Het Friesch Dagblad schrijft de jaarrekening over 2009 in zwarte cijfers. Dat heeft directeur Lútsen Kooistra bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van het bedrijf, op basis van voorlopige cijfers. De winst is bescheiden, maar daarom niet minder opmerkelijk. Veel kranten hebben over 2009 een terugval in gehad in advertentie-inkomsten tot wel 20 procent; het Friesch Dagblad had in 2009 dezelfde advertentieomzet als in 2008.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 januari 2010

We gaan naar de beurs

Het jaar 2010 wordt een topjaar! Dat is niet alleen omdat ik vanaf vandaag elke maand een column mag leveren voor deze krant. Het wordt ook veroorzaakt door de hooggespannen verwachtingen op de effectenbeurs. Volgens de analisten wordt 2010 het helemaal. Groot en breed herstel van de beurskoersen.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 januari 2010

Egyptische orthodoxen vermoord op kerstavond

Caďro - Vijf Egyptische orthodoxe christenen, leden van de Koptische Kerk, zijn gisteravond doodgeschoten en tien andere kopten raakten gewond in Zuid-Egypte, toen onbekenden vanuit een auto om middernacht het vuur op kerst vierende christenen openden.

Sportdonderdag, 7 januari 2010

Cross Bakkeveen afgelast

Bakkeveen De derde wedstrijd in het Running Center Cross Circuit die zondag in Bakkeveen zou plaatsvinden gaat niet door. De wedstrijdorganisatie AV Impala (Drachten) is van mening dat het parkoers niet veilig is voor de atleten. Met strenge vorst in het vooruitzicht heeft de organisatie besloten de wedstrijd vroegtijdig te annuleren.

Sportdonderdag, 7 januari 2010

Hendriks trainer Heerenveense Boys

Heerenveen Marius Hendriks wordt de nieuwe trainer van Heerenveense-Boys. De Goutumer is de opvolger van Sjoerd Jan Eppinga, die de zaterdag tweedeklasser vijf seizoenen onder zijn hoede had. Hendriks is op dit moment werkzaam bij Grijpskerk. Met die ploeg promoveerde Hendriks afgelopen seizoen naar de zaterdag eerste klasse.

Sportdonderdag, 7 januari 2010

Ingelsten vertrekt naar Viking FK

Heerenveen Patrik Ingelsten vertrekt na een jaar zo goed als zeker naar het Noorse Viking FK. De Zweedse aanvaller onderging gisteren in Noorwegen een medisch keuring en besprak de laatste details van zijn nieuwe vierjarige contract

Sportdonderdag, 7 januari 2010

Steppe voo0072 rest seizoen uitgeschakeld

Heerenveen - Kenny Steppe van sc Heerenveen is mogelijk voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. De Belgische doelman die in de voorbereiding een middenhandsbeentje brak, moet opnieuw worden geopereerd, omdat de breuk niet goed is hersteld.

Sportdonderdag, 7 januari 2010

De ‘beste wensen’, Cambuur kan ze goed gebruiken

Leeuwarden - ,,De beste wensen nog, hč? Ja, van hetzelfde!" Zoals op iedere nieuwjaarsreceptie klonken die woorden gisteravond ook veelvuldig tijdens die van SC Cambuur. Handen werden geschud, er werd terug gekeken en vooral ook vooruit gekeken. Het sleutelwoord voor de toekomst is er eentje die in 2009 al veelvuldig viel: stadion. Maar er was meer te melden. En het was zeker niet alleen maar een goed-nieuws-show.

Sportdonderdag, 7 januari 2010

Heerenveen wil omhoog met Philip’s

Heerenveen - Algemeen directeur Yme Kuiper van sc Heerenveen wilde gisteravond op de nieuwjaarsreceptie de leden van de ondernemerssociëteit in deze barre tijden met de presentatie van Philip Hagelund een warme worst voor houden. Maar de ‘lekkernij’ moet voor eerst nog even in de schappen blijven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties