De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 6 mei 2011.

Cultuurvrijdag, 6 mei 2011

Fries Jongerenkoor voortaan een projectkoor

Leeuwarden - Het Fries Jongerenkoor is omgevormd van een vaste groep naar een projectkoor. Onder auspiciën van Collegium Vocale Fryslân begint vanavond de eerste concertreeks in de nieuwe vorm. ,,We hebben besloten om projectmatiger te werken, omdat het vinden en behouden van een vaste club mensen wat lastig is”, zegt Gerben van der Veen, artistiek leider van Collegium Vocale Fryslân.

Economievrijdag, 6 mei 2011

VDL Groep boekt hoogste omzet in kwartaal ooit

Heerenveen - De VDL Groep, producent van onder meer autobussen, heeft het eerste kwartaal de hoogste omzet ooit behaald. Ook voor de rest van dit jaar zijn de vooruitzichten goed te noemen, meldt topman Wim van der Leegte in het personeelsorgaan.

Economievrijdag, 6 mei 2011

‘Preventieve ruimingen bij MKZ in toekomst niet nodig’

Leeuwarden - De kans bestaat dat bij een uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in de toekomst geen massale preventieve ruimingen van koeien, schapen en varkens meer nodig zijn. Dat volgt uit een onderzoek van Britse wetenschappers dat vandaag in het tijdschrift Science wordt afgedrukt.

Hoofdartikelvrijdag, 6 mei 2011

Immigratie

De Europese Commissie wil EU-lidstaten toestaan hun grenzen tijdelijk te sluiten bij een plotselinge, onverwachte migratiestroom. Zo’n maatregel is alleen onder zeer strenge voorwaarden mogelijk. Het besluit tot het inperken van de migratiestroom is genomen na een verzoek van de Franse president Sarkozy en de Italiaanse premier Berlusconi. Ze eisten onder meer dat lidstaten eenvoudiger de grenzen kunnen sluiten als er in hun buurlanden een grote stroom vluchtelingen is aangekomen.

Regiovrijdag, 6 mei 2011

Sergio is na negen jaar terug bij zijn Friese mem

Baaium - Op het menu in huize Wiersma staan rode bietjes met een gehaktbal. Niet echt een maaltijd die past bij het zomerse weer. Voor de Paraguayaanse uitwisselingsstudent Sergio Morales maakt Reiny Wiersma graag een uitzondering.

Regiovrijdag, 6 mei 2011

Brug van Warten doet het weer, maar ’t dorp mort

Warten - De brug in het centrum van Warten kan morgen na maanden weer omhoog. Veel te laat in het seizoen, vindt het dorp, dat de gemeente Boarnsterhim verdenkt van doelbewuste vertraging. ,,Alles om de mensen maar via die nieuwe dure Staandemastroute te laten varen.”

Regiovrijdag, 6 mei 2011

Riet uit Voorburg is echt deel van de familie geworden

Wolvega - Op achtjarige leeftijd kwam Riet Hoogendam als ‘hongerkindje’ bij het echtpaar De Vries in Oudebildtzijl terecht. Het echtpaar overleed jong, maar dochter Tiete heeft altijd contact gehouden met haar. En Tietes dochter heeft weer bij Hoogendam in de kost gezeten tijdens haar studie.

Regiovrijdag, 6 mei 2011

Statushouder mag huis niet meer weigeren

Leeuwarden - De 27 Friese gemeenten worden bij wijze van proef aangewezen voor het huisvesten van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Gemeenten moeten binnen tien weken een geschikt huis beschikbaar stellen. Asielzoekers mogen de woning niet weigeren, schrijft minister Leers aan de Tweede Kamer.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 mei 2011

God verdween uit West-Europa, en daarmee uit de kerken

Al decennialang wordt de noodklok geluid over de secularisatie in ons land. In de jaren vijftig begon de strijd om het tij van de leeglopende kerken te keren. Boeken, conferenties, nieuwe methoden om het geloof te verkondigen, ze helpen gewoon niet, betoogt ds. Lodewijk Kwast. De kerk in West-Europa is met handen en voeten gebonden aan de Europese denkwereld waarin de centrale rol van het christendom verdween.

Sportvrijdag, 6 mei 2011

Manon Kamminga leeft volledig voor inlineskaten

Manon Kamminga blinkt al jaren uit in het inlineskaten. Vorige week werd de 19-jarige Haulerwijkse daarvoor onderscheiden bij een schaats- en inlineskategala in Amsterdam. Daar ontving ze uit handen van voormalig inlineskatetopper Erik Hulzebosch een cheque van 2500 euro, horend bij de titel Nederlands talent van het jaar. ,,Ik wist niet dat ik genomineerd was, maar ik ben heel blij met deze prijs.”

Sportvrijdag, 6 mei 2011

Wat wordt het voor Cambuur: 4e, 5e, 6e of 7e?

Leeuwarden - Rond elf uur vanavond weet SC Cambuur waar het eindigt en wat dat betekent voor de play-offs. Op de laatste speeldag, met FC Zwolle als opponent in Leeuwarden, kan het nog alle kanten op. Er zijn meerdere scenario’s. ,,Maar wij gaan niet rekenen”, aldus trainer Alfons Arts. Het Friesch Dagblad wel. Door Gerard Bos.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties