De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 6 december 2008.

Cultuurzaterdag, 6 december 2008

Oerol Festival is op lange termijn 94 miljoen euro waard

Terschelling - Het Oerolfestival op Terschelling heeft op lange termijn (honderd jaar) een waarde van 94 miljoen euro. Het jaarlijkse netto rendement voor het eiland bedraagt ruim 2,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek onder alle betrokkenen bij het festival door Hendrik Beerda Brand Consultancy, in opdracht van Oerol. Het onderzoek is medegefinancierd door Provincie Fryslân en Gemeente Terschelling.

Economiezaterdag, 6 december 2008

Overheid gaat beter toezien op bedrijven

Den Haag - Het toezicht op bedrijven en andere rechtspersonen wordt verbeterd om witwassen van zwart geld en het financieren van terrorisme tegen te gaan.

Economiezaterdag, 6 december 2008

Niet meegaan met triestheid van crisis

Reclamebureau Groot Haar + Orth in Leeuwarden probeert met een grote poster op het pand voorbijgangers een hart onder de riem te steken in tijden van kredietcrisis. Volgens een woordvoerster van het bedrijf laten consumenten zich te veel meegaan in de triestheid rondom de crisis. ,,Vandaar ook dat we strooien met banketletters met de letter C. De crisis valt best mee en we laten het vooral onszelf aanpraten.” Voor het bedrijf was dat dan ook de reden om hun klanten een letter C te geven. Bedrijven in Fryslân moeten zich volgens het reclamebureau de komende maanden voor een goed resultaat dan ook niet laten leiden door de ‘C’ van crisis maar door de ‘C’ van creativiteit.

Economiezaterdag, 6 december 2008

Veel pootaardappelen worden gedeklasseerd

Leeuwarden - Het aandeel pootaardappelen dat dit jaar na de teelt wordt verlaagd in klasse is dit jaar veel hoger dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit de inventarisaties van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen (NAK) in Emmeloord. De dienst is momenteel druk doende met de nacontrole van aardappelen. Voor de boeren betekent de verlaging in klasse minder inkomen. In het meest uitzonderlijke geval kan de dienst de partijen afkeuren waardoor de aardappelen niet meer gebruikt kunnen worden als hoogwaardige en duurdere pootaardappelen.

Hoofdartikelzaterdag, 6 december 2008

De voorbereiding...

De evangelist Lucas bouwt zijn verhaal over de geboorte van Jezus zorgvuldig op. Heel anders dan wij gewend zijn. Wij hebben het liefst dat een verhaal direct leidt tot de kern: zeggen waar het op staat. Voordat Lucas aan het verhaal over Jezus’ geboorte toe is, heeft hij eerst een ander verhaal te vertellen, dat over Zacharias en zijn vrouw Elisabeth.

Regiozaterdag, 6 december 2008

Praten met gedichten als het met woorden niet gaat

Toen Hatice pas was opgenomen in Zahir - een thuis voor meiden die te maken hebben gehad met eergerelateerd geweld - vond ze het moeilijk om over het verleden te praten. Schrijf op wat je voelt, rieden hulpverleners aan. In gedichten liet ze zichzelf zien.

Regiozaterdag, 6 december 2008

Het Oudfries wordt nu eindelijk weer recht gedaan

Leeuwarden - Op woensdag 10 december wordt het Altfriesisches Handwörterbuch gepresenteerd op het Frysk Filologekongres. Het naslagwerk, voltooid door Anne Popkema, maakt eindelijk alle Oudfriese bronnen toegankelijk.

Regiozaterdag, 6 december 2008

Politiek zegt Bildts Roasy vaarwel met rode rozen

Leeuwarden - Met een rode roos van elk Statenlid werd gisteren de herdenking van gedeputeerde Anita Andriesen - ’t Bildts Roasy - afgesloten in Provinciale Staten. Een afscheid dat de politiek in Fryslân bijzonder zwaar valt, zo bleek nog eens uit de woorden die tijdens de vergadering werden gesproken.

Regiozaterdag, 6 december 2008

Taxatiewaarde Friese huizen te vaak te hoog

Leeuwarden - Woningen in Fryslân zijn in gevallen veel te hoog getaxeerd. Dat kan tot grote problemen leiden. Dat zegt voorzitter Koos Sinnige van de NVM, afdeling Fryslân. Ook notaris Tjeerd Koelmans van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie in Fryslân ziet het fout gaan met de waardering van huizen.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 december 2008

Toneelvoorstelling bij viering 250 jaar kerk van Goënga

Goënga - In de Willibrordtsjerke van Goënga gaat men zondag terug in de tijd. Met de opvoering van twee een-akters, geschreven door Sibe Haven uit Wjelsryp, wordt het kerkelijk leven uit drie eeuwen verbeeld.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 december 2008

Groot zalencomplex voor Jehovah’s Getuigen in Leeuwarden

Leeuwarden - De drie gemeenten van de Jehovah’s Getuigen in Leeuwarden hebben een nieuw Koninkrijkszalencomplex. Het wordt zaterdag geopend. ,,We zijn vooral heel erg blij met de meer dan zestig parkeerplaatsen’’, aldus Siebe Hiemstra uit Leeuwarden.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 december 2008

Hulp aan Irak te versnipperd

Den Haag - Vele organisaties houden zich in Nederland bezig met de hulpverlening aan de bedreigde christelijke minderheid in Irak, maar zij weten vaak niet van elkaars activiteiten.

Sportzaterdag, 6 december 2008

De Speedy Gonzales en Gentle Giant van Cambuur

Leeuwarden - In de seizoensvoorbereiding oefende SC Cambuur in juli tegen Excelsior (2-2). Vanavond is de ploeg in Rotterdam opnieuw de tegenstander, maar dan met de tweede plaats op de ranglijst als inzet. Twee spelers die er in juli niet bij waren maar vanavond wel, zijn Randy Rustenberg (24) en Mark de Vries (33). Het is niet de enige overeenkomst tussen de verdediger en de aanvaller: ze ontpopten zich allebei dit seizoen ook al tot revelaties bij Cambuur.

Sportzaterdag, 6 december 2008

Is Leiden in last in het Abe Lenstrastadion?

Heerenveen - Een mislukt Europees avontuur, een morrende aanhang (‘geld maar geen voetbal’) en een trainer die onheus wordt bejegend door invloedrijke westerse media. Is het Leiden in last in het Abe Lenstrastadion?

Sportzaterdag, 6 december 2008

Heerenveen is uitgespeeld in de UEFA Cup

Heerenveen - Na drie speelronden in de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi is sc Heerenveen al uitgespeeld. In het duel tegen Braga viel gisteravond met de derde nederlaag op rij het doek. Een roemloos afscheid voor de Friese ploeg, die momenteel ook niets te zoeken heeft in Europa.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties