De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 6 december 2002.

Achtergrondvrijdag, 6 december 2002

Israël sinds verijdelde raket-aanslag op Golda Meir alert

Een mislukte aanslag op het vliegtuig van premier Golda Meir in de jaren zeventig maakte Israël bewust van het gevaar van raketaanvallen. Geheime veiligheidsmaatregelen werden genomen om vliegtuigen te beschermen. Israëlische kranten speculeren daarom dat het vorige week in Kenia beschoten toestel werd beschermd door een geavanceerd afweermechanisme. Sinds de aanslag op Golda Meir moet ook onvoorspelbaar vlieggedrag terroristen misleiden. Het El Al-vliegtuig dat in 1992 in de Amsterdamse Bijlmermeer neerstortte, koos daarom mogelijk voor een schijnbaar onlogische vliegroute.

Agendavrijdag, 6 december 2002

Agenda

Cultuur agenda 4 december tot 10 december

Analysevrijdag, 6 december 2002

Zeggen wat je anders niet zegt

Ook in de ‘serieuze’ poëzie wordt wat af gedicht over en rond Sinterklaas. Jan de Bas maakt er een studie van en beschrijft wat hij tegenkomt.

Bijschriftvrijdag, 6 december 2002

Heden

Aan een Jood was door God beloofd dat de Messias zou komen. Heden.

Economievrijdag, 6 december 2002

NMa dreigt 30 ŕ 40 bouwers met boete

Den Haag - Dertig tot veertig bouwbedrijven hangt een boete boven het hoofd wegens ongeoorloofde prijsafspraken. Dat heeft directeur A. Kist van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa gisteren gezegd in het tv-programma NOVA .

Economievrijdag, 6 december 2002

Horecatycoon wil geen premie betalen bij fooi

Groningen – Een Groninger horecatycoon, met bedrijven in onder meer Groningen, Amsterdam en Nijmegen, weigert premies volksverzekering te betalen over fooien die werknemers in zijn bedrijven ontvangen.Dit zei hij gisteren voor de rechtbank in Groningen.

Economievrijdag, 6 december 2002

Kooyenga Groep wil groeien naar 600 man

Dokkum - Detacheringsbedrijf Kooyenga Groep uit Dokkum gaat zijn personeelsbestand verdubbelen. Het bedrijf, dat mensen op contractbasis uitleent aan onder meer gemeenten, heeft momenteel driehonderd werknemers in dienst en breidt dit aantal in twee jaar tijd uit tot zeshonderd.

Expovrijdag, 6 december 2002

Exposities

Komende en lopende exposities

Hoofdartikelvrijdag, 6 december 2002

Integratie in historisch perspectief

Langzaam maar zeker begint het tot iedereen door te dringen: nu zich straks meer dan een miljoen vreemdelingen hier blijvend hebben gevestigd, zullen die moeten integreren willen wij vreedzaam met elkaar kunnen blijven samenleven. En geen toestanden krijgen waarvan we in Antwerpen het begin zagen.

Regiovrijdag, 6 december 2002

Vaarwel wit, welkom geel, terra en rood

Drachten – Het stiltecentrum in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is even leeg. Fraai vormgegeven stoelen staan op een dik rood vloerkleed. In een wand zijn roodbeklede muurbankjes aangebracht. De ruimte straalt sereniteit uit. ,,Voorheen was er geen stiltecentrum en dat was een enorm gemis’’, zegt woordvoerster Cilia Visscher van Nij Smellinghe.

Regiovrijdag, 6 december 2002

Achtkarspelen: vuil mogelijk vaker ophalen

Buitenpost - De gemeente Achtkarspelen gaat het groente-, tuin en fruitafval (gft-afval) mogelijk vaker ophalen. Met name in de zomermaanden hebben de inwoners behoefte aan een hogere inzamelfrequentie, blijkt uit een enquęte die een bureau in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd.

Regiovrijdag, 6 december 2002

Woonboerderij in Nij Beets volledig afgebrand

Nij Beets – Een woonboerderij aan de Gearen in Nij Beets is gisterochtend volledig afgebrand. De 57-jarige eigenaar en zijn vrouw waren op het moment van de brand niet thuis.

Regiovrijdag, 6 december 2002

Het vergeten stationsgebouw

Zwaagwesteinde – Wat voor indruk moeten de treinreizigers wel niet van Zwaagwesteinde krijgen, als ze vanaf hun coupé het dorp zien? Vast niet zo’n fraaie, vreest de vereniging Dorpsbelang Zwaagwesteinde. Het ongebruikte en vervallen wachtlokaal verpest het uitzicht op het heidedorp. Het vijftig jaar oude stationsgebouw moet daarom worden gesloopt, vindt Dorpsbelang. Volgende week houdt de vereniging een ludieke actie om de Nederlandse Spoorwegen, de eigenaars van het gebouw, te overtuigen dat het pand beter tegen de vlakte kan.

Regiovrijdag, 6 december 2002

OM: pcbo is strafbaar

Leeuwarden – Een boete van 4500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, en een proeftijd van twee jaar. Die straf eiste de officier van justitie gisteren voor de Vereniging van protestants christelijk basisonderwijs (pcbo) Smallingerland vanwege ondeugdelijke registratie van arbeidstijden van leerkrachten.

Regiovrijdag, 6 december 2002

Gif van gestolen padden kan dodelijk zijn

Leeuwarden – Uit dierenspeciaalzaak Repexotics aan de Zuidergrachtswal in Leeuwarden zijn drie giftige padden gestolen. Het slijm dat op de padden zit, kan een hallucinerende werking hebben. Een te hoge dosis van de stof kan de dood tot gevolg hebben. De politie, die de diefstal gisteren bekendmaakte, sluit niet uit dat de padden door junks zijn gestolen.

Regiovrijdag, 6 december 2002

Grote zorgen over uitstel Zuiderzeelijn

Groningen - Commissaris der koningin in Groningen Hans Alders maakt zich grote zorgen over een dreigend uitstel van de aanleg van de Zuiderzeelijn. In een brief vraagt hij de vaste Kamercommissie van Verkeer en Waterstaat om er bij het kabinet op aan te dringen zijn afspraken na te komen.

Regiovrijdag, 6 december 2002

Mkb vreest massa-ontslag in de industrie

Leeuwarden – In het industriële midden- en kleinbedrijf (mkb) staan zo’n 50.000 banen op de tocht als de economie zich volgend jaar niet hersteld. Slechts 66 procent van de bedrijven verwacht winst te maken. Vooral de kleinere bedrijven zijn in moeilijkheden. Dit jaar gingen er al 18.500 banen in deze sector verloren.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 december 2002

KRO/RKK-serie over nieuwe katholieken

Hilversum – Het RKK/KRO Mediapastoraat komt in januari met een project over ‘nieuwe katholieken’.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 december 2002

Aantal priesterwijdingen sterk toegenomen

Utrecht – Het aantal priesterwijdingen in Nederland stijgt snel. Ten opzichte van de jaren zeventig is sprake van een verdrievoudiging tot 123 in de jaren 1996-2000.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 december 2002

Goed en fout op de VU in oorlog

‘Concluderend kan vastgesteld worden, dat de VU als universitaire gemeenschap in zijn totaliteit zich principieel afwijzend tegenover de ( ) bezetters heeft opgesteld.’

Geloof & Kerkvrijdag, 6 december 2002

‘Objectieve’ geloofscursus

Leeuwarden – Opnieuw is er een basiscursus over het christelijk geloof verschenen. Na de Alphacursus, de Oriëntatiecursus christelijk geloof en ‘Aangenaam kennismaken’ van de Samen-op-Wegkerken, verscheen deze week ‘Op zoek naar het Geheim’, opnieuw uit de koker van de SoW-kerken.

Sportvrijdag, 6 december 2002

‘Overschrijving amateurvoetbal ook in januari’

Leeuwarden – Als het aan de wereldvoetbalbond FIFA ligt, mogen amateur-voetballers straks niet alleen aan het einde van het seizoen, maar ook in januari van club wisselen. De KNVB ziet hier voorlopig niets in. Toch wordt het plan niet helemaal afgeschoten. Mogelijk dat het over twee jaar weer anders ligt, vertelt KNVB-woordvoerder Joris Gieske.

Sportvrijdag, 6 december 2002

‘Ik wil Foppe graag nog wat laten zien’

Voorburg – Carlo l’Ami verdedigde ruim twee seizoen het doel van SC Heerenveen. Eind ’95 kwam er een einde aan de samenwerking na wat onenigheid met trainer Foppe de Haan. Zaterdagavond keert L’Ami als doelman voor het eerst terug in het Abe-Lenstrastadion met Feyenoord.

Sportvrijdag, 6 december 2002

Niels Hoekstra: ‘Ruiken aan die nieuwe ballen, heerlijk!!’

Goed voorbeeld doet nog steeds volgen. Waar het eerste elftal van WWS prima meedraait in de vierde klasse, doet de F2 het nog beter. In WWS nieuws blijkt vooral dat de ijzersterke defensie van de pupillen de ploeg naar de titel zal leiden. F2 heeft dit seizoen namelijk nog geen doelpunt tegen gekregen.

Weervrijdag, 6 december 2002

Motsneeuw

Vanavond blijft het bewolkt met minimumtemperaturen rond 1 ŕ 2 graden. De wind is matig tot (vrij) krachtig uit het oosten tot noordoosten en voert koude lucht aan. Morgen wat motsneeuw en maximumtemperaturen van 1 ŕ 2 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties