De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van maandag, 6 november 2006.

Cultuurmaandag, 6 november 2006

Goed Najaarsconcert Gloria Deo

De Christelijke Oratoriumvereniging Gloria Deo begon haar najaarsconcert vrijdagavond in De Lawei in Drachten heel verrassend met een minder bekend werk van Ralph Vaughan Williams. Deze Engelse componist uit de eerste helft van de vorige eeuw schreef zijn Five Mystical Songs in 1904. De harmonische verwerking en kenmerkende klankkleur geven zijn composities iets heel speciaals.

Cultuurmaandag, 6 november 2006

Friezen behalen eerste prijzen op kapellenconcours

Leeuwarden - De Eschländerkapel uit Hellendoorn is afgelopen weekend kampioen geworden tijdens de 31e Blaaskapellenconcours in Muntendam. De muzikanten kwamen uit in de Topklasse, de een na hoogste afdeling, en wisten met hun optreden 94,50 punten binnen te halen, wat hun een eerste prijs met lof en promotie naar de Super Topklasse opleverde. De twee Friese deelnemers aan het concours moesten met de kampioen concurreren in de Topklasse. De Oldehovekapel uit Leeuwarden kregen voor zijn optreden 82 punten en de Snippefangers uit Bakhuizen 81,17 punten, wat voor beide kapellen neerkwam op een eerste prijs.

Cultuurmaandag, 6 november 2006

ASAF Lollum wint publieksprijs festival Parrega

Parrega - Muziekvereniging ASAF uit Lollum heeft zaterdag de publieksprijs in de wacht gesleept tijdens het muziekfestival van de Federatie van Muziek en Zangverenigingen in Wûnseradiel. De muzikanten oogstten veel succes door als piraten verkleed het podium te beklimmen, waar zij onder andere Pirates of the Caribbean ten gehore brachten. Tweede werd Ny Libben uit Witmarsum, derde Excelsior uit Schraard. Het festival vond zaterdag plaats in De Gearhing in Parrega.

Economiemaandag, 6 november 2006

Bijland koopt bouwer Van der Ploeg

Berlikum Bouwbedrijf Bijland uit Berlikum koopt het failliete bouwbedrijf Van der Ploeg. Dat maakte curator O. van Oorschot vandaag bekend. Het is nog niet bekend hoeveel medewerkers meekunnen naar Bijland. Dat hangt af van het aantal orders dat de klanten van het failliete bouwbedrijf gunt aan de nieuwe eigenaar. Bijland neemt de auto’s, het materiaal en de inventaris van Van der Ploeg over. Het gebouw in Leeuwarden wordt niet overgenomen. Van der Ploeg ging vorige maand failliet. Bij het bedrijf werkten veertien mensen.

Regiomaandag, 6 november 2006

‘Sa útwrydsk is it hjir no ek wer net’

Burgum - T. Boelens Burgum, zadelmaker en touwhandel. Op de zwartwit foto staan een man en vrouw met hun drie kinderen voor de zaak. De foto komt uit het gemeentearchief van Tytsjerksteradiel. De archivaris vraagt het publiek op de open dag van het gemeentehuis in Burgum of ze meer informatie kunnen verschaffen over de foto en de mensen.

Regiomaandag, 6 november 2006

Actie tegen effecten van bodemdaling

Dokkum - Wetterskip Fryslân neemt maatregelen om de negatieve effecten van de bodemdaling door gaswinning in Dongeradeel te bestrijden. Waarschijnlijk worden gemalen en stuwen aangepast en de bergingscapaciteit voor overtollig water vergroot.

Regiomaandag, 6 november 2006

‘Even iets terug doen voor de natuur’

Appelscha/Buitenpost - Blaren na een dag zagen, kappen en trekken? Nee hoor, de jongens en meiden van de scoutinggroep De Biezenhutters uit Oosterwolde/Appelscha zijn wel wat gewend. Een paar natte voeten was de enige tegenslag op de jaarlijkse Natuurwerkdag in het Fochteloërveen. Uitgerekend boswachter Martin Snip van Natuurmonumenten en Arne Pronk, leider van de Explorers en Stam, stapten naast een veendijkje en kwamen tot hun knieën in het koude water terecht.

Regiomaandag, 6 november 2006

Genocidekwestie blijft schuren

Heerenveen – Het was bijna een thuiswedstrijd: het bezoek van Friese PvdA-prominenten aan de Sefaatmoskee in Heerenveen. De sociaal-democraten, onder wie Kamerlid Jacques Tichelaar uit Oranjewoud en wethouder Buwalda, bezochten de moskee al vaker. Bovendien kan de partij traditioneel rekenen op brede steun van de Turkse gemeenschap. Misschien wel 90 procent van de Turkse Friezen stemt op de PvdA, zei een van de aanwezigen.

Regiomaandag, 6 november 2006

‘Energiebox voor Leeuwarders’

Leeuwarden - Alle Leeuwarder huishoudens met weinig inkomsten moeten van de gemeente een energiebox krijgen. Met zo’n doos vol spaarlampen, tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels kunnen ze jaarlijks ongeveer 125 euro aan energiekosten besparen. Daaraan hebben ze meer dan aan een eenmalige compensatie voor hogere energiekosten.

Geloof & Kerkmaandag, 6 november 2006

Hoop en inspiratie op Katholieke Jongerendag 2006

Nieuwegein - Ruim 1800 jongeren uit het hele land bezochten gisteren in Nieuwegein de Katholieke Jongerendag 2006. Kardinaal Simonis, die ’s middags hoofdcelebrant was in de afsluitende eucharistieviering, blikte na afloop bemoedigd terug: ,,Ik zie hier een jeugd die ergens voor staat. Een jeugd die doorheeft dat je van leegte niet kunt leven en dat ze gelovig katholiek willen zijn.’’

Geloof & Kerkmaandag, 6 november 2006

Bijbel is meer dan literaire prestatie

Amersfoort - Wat heeft het christelijke Pasen te maken met het bijbels-joodse feest van de uittocht uit Egypte? Liturgisch bijbellezen stond centraal op het symposium van het Christelijk Literair Overleg (CLO) met als thema ‘Feesten in de Bijbel - het spoor van Pesach en Pasen’. Samen met het Nederlands Bijbel Genootschap (NBG) en het literaire tijschrift Liter organiseerde CLO het symposium, dat dit jaar in het teken van de Bijbel10daagse van het NBG stond.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties